Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MADR: Noi ajutoare de stat pentru crescătorii de bovine, păsări și suine. Plată de maxim 290.000 euro/fermă. PROIECT

Publicat

Un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se reglementează un sprijin special acordat în acest an sectoarelor de creștere a bovinelor, păsărilor și suinelor a fost publicat vineri, 19 martie, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Agriculturii. Potrivit documentului, cele trei ramuri au fost afectate în ultima perioadă atât de situația pandemică, cât și de scumpirea furajelor, a energiei electrice și a gazului.

Potrivit proiectului, din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situaţia creată de pandemia de COVID-19, încă din anul 2020 sectoarele de creştere a bovinelor, suinelor și păsărilor s-au confruntat cu mari probleme, respectiv scăderea preţului la achiziţie, restricţii în transportul animalelor către procesare/vânzare directă pe piaţă, HoReCa, scăderea exportului de animale vii, diminuarea numărului de animale, precum şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare, situaţie care s-a menţinut şi în anul 2021 și continuă și în anul 2022.

Documentul instituie o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar, pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovine, suine și avicol, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Schema se aplică până la data de 30 iunie 2022, pe întreg teritoriul țării.

Ajutorul de stat prevăzut în proiect se va acorda:

a) în sectorul bovine, crescătorilor persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, care, în anul 2022, desfășoară activitate de creștere a bovinelor;

b) în sectorul suine, crescătorilor întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în exploatații autorizate sanitar veterinar;

c) în sectorul avicol, crescătorilor de păsări întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de reproducţie şi/sau creştere a păsărilor pentru carne sau ouă în exploatații autorizate sanitar veterinar.

„Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere, (…) care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro”, se mai precizează în proiect.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 lei, se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022 şi este repartizată astfel:

a) 170.250.000 lei pentru sectorul bovine;
b) 167.649.000 lei pentru sectorul suine;
c) 116.000.000 lei pentru sectorul avicol.

Vezi AICI proiect – Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovine, suine și avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. (.PDF)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    duminică, 20.03.2022 at 16:36

    In fine, se hotari si badea Chesnoniu sa Creasca si Suine ! Iseamna ca-i place AROMA fina degajata de Dejectiile Porcilor – ! – si ca s-a SATURAT sa TOT calce, in pantofii sai luxosi, In Baligile LOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Raclau titi

    duminică, 20.03.2022 at 18:37

    Cite bovine, caprine ovine si suine trebuie sa ai minim pentru a putea primi suventie.?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax