Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MAE anunță noi servicii consulare disponibile online pentru românii din diaspora. Ce documente se pot obține pe econsulat.ro

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat noi servicii pe un portal prin care românii aflați în diaspora pot apela online la anumite servicii consulare. MAE anunță că prin aceste site a reușit să implementeze noi măsuri pentru reducerea birocrației în activitatea consulară.

Este vorba de simplificarea procedurilor aplicabile în materie de cetățenie privind documentele necesare pentru depunerea cererilor privind acordarea/redobândirea cetățeniei române, de depunerea jurământului de credință față de România, precum și optimizări ale platformei www.econsulat.ro.

Platforma respectivă elimină parțial birocrația pentru câteva servicii consulare :

 • Cetățenia– dobândirea, renunțarea la cetățenia română, clarificarea statutului juridic
 • Documente de călătorie– titlu de călătorie, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar, prima carte de identitate
 • Acte de stare civilă– înscriere, înregistrare certificat de naștere, deces, căsătorie
 • Acte notariale– procuri, declarații, efectuarea și legalizarea de traduceri, certificări
 • Obținere acte din România– cazier judiciar, duplicat/ extras multilingv după actele de stare civilă
 • Alte servicii – pașaport mortuar, apostilare/superlegalizare, verificarea autenticității permisului de conducere
 • Serviciul E-VIZA– prin care se acordă vize de intrare în România

La propunerea MAE, a fost analizată și convenită împreună cu Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) eliminarea cerinței prezentării unor declarații în formă autentică la depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române, conținutul acestor declarații fiind inclus în formularul de cerere-tip adresată Președintelui Comisiei pentru Cetățenie, generat din sistemul informatic consular E-Cons și semnat olograf de către solicitant.

Concret, este vorba despre următoarele documente:

 • declarația care atestă faptul că solicitantul nu întreprinde și nu sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale a României și că nici în trecut nu a fost implicat în astfel de acțiuni;
 • declarația referitoare la stabilirea domiciliului solicitantului;
 • declarația din care să rezulte dacă solicitantul a mai depus o altă cerere de redobândire a cetățeniei române;
 • declarația privind solicitarea transcrierii/înscrierii certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă române din țară și din străinătate și a existenței sau nu a unui alt act reconstituit, în cazul dosarelor depuse de către părinți pentru minori.

De asemenea, începând cu luna iunie 2021, a fost operaționalizată o procedură simplificată în vederea creșterii numărului zilnic de acorduri eliberate de către șeful misiunii diplomatice/oficiului consular pentru persoanele cu domiciliul în străinătate care doresc să depună jurământul la sediul ANC din București.

Astfel, acordul șefului misiunii diplomatice/oficiului consular este eliberat fără a mai fi condiționat de numărul de locuri/sesiuni alocate de către ANC pentru misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Pentru programarea în vederea depunerii jurământului de credință, solicitanții se adresează în mod direct Autorității Naționale pentru Cetățenie la adresa de e-mail special creată în acest scop la nivelul acestei instituții.

Totodată, MAE informează că portalul www.econsulat.ro a fost actualizat pentru a permite solicitanților să opteze pentru comunicarea corespondenței ANC prin mijloace electronice la depunerea cererilor de acordare/redobândire/renunțare la cetățenia română, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2021 de modificare a Legii cetățeniei române nr. 21/1991.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax