Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MAE: Avertizare de călătorie pentru românii care merg în Croația și Grecia. Temperaturi extreme și risc de incendii

Publicat

MAE din România îi atenționează pe românii care se pregătesc să plece în Grecia și Croația să țină cont de valul de caniculă cu temperaturi de peste 40 de grade. Dar și de riscul de incendii care lovesc tot mai multe regiuni.

MAE român a avertizat cetăţenii români care se află, tranzitează sau care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie a emis o prognoză de caniculă, cu temperaturi de până la 40-42 de grade Celsius, pentru întreg teritoriul Greciei, începând de sâmbătă.

Citește și AVERTIZĂRI METEO de la ANM, 24 iulie: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și vijelii și COD GALBEN de caniculă

Valul de căldură, provenit din zona Europei de Vest şi a Nordului Africii, va afecta în principal vestul, centrul şi nordul Republicii Elene, insulele din sud-estul Mării Egee, precum şi arhipelagul insulelor Dodecaneze, efectele acestuia urmând a fi resimţite îndeosebi în zonele din interiorul ţării.

Astfel, vor fi afectate regiunile Macedonia centrală, Tesalia, Sterea şi peninsula Peloponez, temperaturile prognozate urmând a atinge până la 40 de grade Celsius, în timp ce în zonele din interiorul continentului acestea vor fi mai ridicate (41-42 de grade Celsius).

Pentru insulele Ionice, arhipelagul Dodecanez şi sudul Insulei Creta sunt prognozate temperaturi de la 35 până la 37 grade Celsius, în timp ce în restul insulelor elene temperaturile vor avea o valoare de la 33 până la 35 grade Celsius;

În regiunea Attica (inclusiv capitala Atena) temperatura maximă va fi cuprinsă între 39 şi 40 grade Celsius, în timp ce în zonele de coastă aceasta va fi cu 3 până la 4 grade mai scăzută, datorită brizei marine.

Potrivit Serviciul de Meteorologie (EMY), valul prelungit de caniculă ar putea să afecteze Republica Elenă până la sfârşitul lunii iulie.

Autorităţile elene avertizează că temperaturile ridicate şi, parţial, intensificările vântului vor favoriza în continuare apariţia unor incendii de vegetaţie.

Cum pot solicita asistență românii aflați în dificultate în Grecia

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Avertizare de călătorie în Croația

Ministerul de Externe a emis o avertizare de călătorie și pentru Croația, unde meteorologii au lansat un cod roșu de caniculă valabil până marți. În această perioadă vor fi înregistrate temperaturi de până la 40 de grade în mai toate marile orașe croate, inclusiv în cele de coastă. Așa că turiștii români care intenționează sa calătorească în zonă sunt sfătuiți să evite expunerea la soare în special între orele 11 și 16 și să se hidrateze pe măsură.

Croația este una dintre puținele țări din regiune care nu au fost afectate în această perioadă de incendii. Spre deosebire de Slovenia, unde incendiile de pădure distrug totul în cale.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, pot apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginii de Internet  https://zagreb.mae.ro,

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax