Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MAE român: Alertă de călătorie pentru UK. Nivelul de alertă privind producerea unui atentat terorist a fost ridicat la 4: SEVER


Publicat

Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie prin care informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord că, în conformitate cu datele publicate de autorităţile guvernamentale, a fost ridicat nivelul de ameninţare privind posibilitatea unui atentat terorist la nivelul 4 (sever – posibilitate foarte ridicată).

”Ținându-se cont de incidentele teroriste petrecute în ultimele săptămâni atât în Republica Franceză, cât și Republica Austria, autoritățile britanice apreciază că există riscul producerii de noi atentate teroriste.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord:  +44 20 7602 7328; +44 20 7602 9833; +44 20 7603 6694;  +44 20 7602 5193; +44 20 7603 0572; +44 20 7602 2065; Consulatului General la Manchester: +44 161 236 0478; +44 161 237 5513; +44 161 236 9687; +44 161 236 8995; Consulatului General la Edinburgh: +44 131 524 9491  /  +44 131 524 9492, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefoanele de permanență ale misiunilor diplomatice ale României la Londra:  + 44 (0) 77 387 16 335; la Manchester: +44 (0) 75 35 604 342; la Edinburgh: +44 (0) 7951 858 445.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://londra.mae.ro, http://manchester.mae.ro, http://edinburgh.mae.ro, https://www.metoffice.gov.uk, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO FOTO: Premii pentru eleve de la Școala de folk – Palatul Copiilor Alba Iulia, la cel mai mare festival de profil din țară

Publicat

Patru eleve de la Școala de folk de la Palatul Copiilor Alba Iulia au câștigat premii la cel mai mare festival de profil din țară, desfășurat duminică, online.

Este vorba despre a XX-a ediție a Festivalului Național de creație și interpretare muzică folk ,,Toamna Baladelor”, organizat de Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Din cauza situației pandemice, în acest an festivalul a fost organizat online, pe platforma ZOOM si Facebook.

Au participat 56 de elevi din toate județele țării. Județul Alba a fost reprezentat de patru eleve de la Școala de folk de la Palatul Copiilor, sub îndrumarea profesorului Daniel Avram.

Toate cele 4 eleve au fost laureate ale festivalului:

Maria Mariș – Trofeul festivalului la secțiunea Creație clasele V-VIII

Andreea Muntean – Premiul I la secțiunea Creație clasele IX-XII

Roberta Crișan – Premiul II la secțiunea Interpretare clasele V-VIII

Ioana Șandru – Premiul III la secțiunea Interpretare clasele IX-XII.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat PNL Alba: Președintele Ion Dumitrel știe ce spune – Corneliu Olar reprezintă Țara Moților (P)

Publicat

Ce spun acum este o opinie pe care mi-am format-o în timp de mai mulți ani urmărind activitatea lui Corneliu Olar ca și primar, ca parlamentar și mai ales ca om. El trăiește, simte, se implică în tot ceea ce înseamnă viața locuitorilor din Munții Apuseni. El îi reprezintă si pe cei care au un trai mai bun, și pe cei care au necazuri. El îi știe pe toți, îi intelege pe toți și știe să se poarte cu ei așa cum o poate face numai un moț de-al lor.

Olar știe necazurile, problemele și bucuriile moților. Vibrează la ceea ce înseamnă istoria moților, trecutul lor, eroii Țării Moților.  El este cel care cu adevărat știe să vorbească românilor despre Avram Iancu, despre Horea, Cloșca și Crișan, despre tot ceea ce s-a întâmplat în istoria Țării Moților. El știe ce trebuie făcut ca istoria și memoria înaintașilor să fie respectate.

Olar a fost un primar model nu numai pentru Țara Moților și județul Alba, ci pentru întreaga Românie. Acum este un deputat model cu o activitate remarcabilă în Parlament. Corneliu Olar a dovedit prin numeroase fapte că a fi patriot nu înseamna numai a striga în adunări publice cât de patriot ești, ci a lupta pentru nevoile moților, a ridica monumente și busturi eroilor moților, a face legi favorabile moților.

Corneliu Olar este omul care îi reprezintă cu adevărat pe moți. El este un om reprezentativ pentru Țara Moților. Olar este omul care luptă pentru o idee, este omul care îi iubește pe moți și pe toți românii indiferent unde trăiesc.

Faptele lui Corneliu Olar pornesc de la lucrurile necesare unei comunități, cămine culturale, modernizarea școlilor, modernizarea drumurilor din Apuseni, până la schimbarea legilor în favoarea și în interesul moțului de rând.

Da, eu sunt un aliat al lui Corneliu Olar în toate eforturile pe care le-a făcut și le face ca parlamentar pentru modificarea legilor care sa fie favorabile moților și în toate demersurile pe care le face pentru ca Alba și Țara Moților să se dezvolte din toate punctele de vedere.

Pentru Țara Moților, cel mai mult îmi doresc ca moții sa fie lăsați să trăiască așa cum a dorit Avram Iancu: liberi. În ce mă privește, voi continua alături de Corneliu Olar să punem în practică proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii, modernizarea drumurilor din Apuseni,  crearea condițiilor pentru dezvoltarea turismului, atragerea investitorilor și mai ales de sprijinul întreprinzătorilor și a gospodăriilor din Țara Moților.

Cred că moții îl vor vota în număr foarte mare pe Olar, un moț de-al lor care reprezintă Țara Moților în Parlamentul României de la București.  Pentru toți alegătorii care m-au votat pe mine Președinte al Consiliului Județean Alba, dar și pentru cei care nu m-au votat, am următorul mesaj: În data de 6 decembrie, veniți la vot și votați-l cu toată încrederea pe Corneliu Olar – deputat de Alba și Țara Moților. Pentru că merită!

Ion Dumitrel

Comandat de Partidul Național Liberal, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Reconstituire istorică în imagini – Primul Război Mondial”, expoziție de fotografie dedicată Zilei Naționale a României

Publicat

Ziua Națională a României va fi marcată și printr-o expoziție de fotografie care reconstituie acțiunile soldaților români din Regimentul 50 Infanterie Alba Iulia, în preajma zilei Marii Uniri din 1918. Expoziția va fi deschisă luni, 23 noiembrie 2020, la ora 15:00, în zona Porții a III-a a Cetății Alba Carolina. Vernisajul expoziției, ca de altfel toate evenimentele organizate în acest an pentru a marca Ziua Națională a României, se va desfășura fără public, urmând a fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De asemenea organizatorii vor respecta toate măsuri impuse în contextul pandemiei COVID-19, iar persoanele implicate în organizare vor fi testate medical.

Fotografiile de reconstituire istorică au fost realizate în anul 2018, pe Măgura Străjii din Satul Straja, din județul Alba, de către Vasile Sârb și cursanții clasei de arte vizuale din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Potrivit istoricului Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, românii ardeleni au luptat în Primul Război Mondial încă din prima zi a acestuia, 28 iulie 1914, deoarece Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Marile puteri au crezut că ostilitățile vor fi încheiate rapid, însă războiul s-a dovedit a fi lung, intens, continuu pe întinderea a 51 de luni, catastrofal, așa cum omenirea nu mai experimentase până atunci. Numărul românilor din Transilvania încorporați în armata cezaro-crăiască a fost de aproximativ 500.000.

Pierderile au fost pe măsură: 82.000 de morți și dispăruți; 63.000 de râniți, invalizi și bolnavi. În urma celor căzuți, au rămas 79.000 de orfani și 38.000 de văduve. La aceștia se adaugă miile de arestați şi refugiați. Românii ardeleni nu s-au regăsit în acest război. Motivația supunerii și credinței față de împărat nu putea fi una suficientă într-o epocă în care toate naţionalităţile căutau să îşi afirme identitatea. Valori ca „unitatea patriei” (austro-ungare), „memoria strămoșilor” etc., pe care se baza propaganda austro-ungară, nu aveau acoperire pentru românii ardeleni. Și mai demotivantă a fost intrarea României în război în 1916, ce îi aducea pe românii ardeleni în situația de a lupta împotriva “propriilor frați”, așa cum îi percepeau pe românii din Vechiul Regat.

Din aceste motive, un număr uriaș de soldați ardeleni – peste 100.000 – au dezertat și s-au înrolat în armata României, ajungând să lupte împotriva țării din care făceau parte, Austro-Ungaria, și care i-a considerat „trădători de patrie”. Până la 1918, la Alba Iulia a funcționat Regimentul 50 Infanterie cezaro-crăiesc. În total, imperiul avea 102 regimente de infanterie. Încadrat între regimentele așa-zise „de linie”, Regimentul 50 – numit oficial și Regimentul „Friedrich Grobherzog v. Baden” făcea recrutări în special din zona Albei și avea, prin urmare, un număr foarte mare de soldați români, estimați la 70% din totalul efectivelor regimentului. În anii Primului Război Mondial, soldații regimentului 50 au dus lupte în Galiția și în nordul Italiei.

Consiliul Județean Alba prin instituțiile subordonate, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, organizează și în acest an o serie de activități culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naționale a României. Manifestările se desfășoară fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, și sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Instituția Prefectului Alba. Sub genericul „Ziua Națională în casa fiecărui român”, evenimentele sunt transmise LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și, în funcție de eveniment, pe paginile celorlalte instituții organizatoare.

Expoziția va putea fi văzută, după vernisaj, și on-line pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Orban: Vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie. Se pregăteşte şi o campanie privind avantajele imunizării

Publicat

Premierul Ludovic Orban, a declarat, luni, că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie, iar strategia de imunizare va fi prezentată săptămâna aceasta.

„Autorităţile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze, noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Sigur că vaccinarea este cea mai bună soluţie de a nu contracta această boală. O campanie reuşită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape. Se vede deja, ştiţi vorba aceea, luminiţa de la capătul tunelului”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Vezi SONDAJ Alba24: Sunteți de acord să vă vaccinați împotriva Sars-Cov-2, în condițiile în care acest lucru va fi posibil?

Potrivit prim-ministrului, se pregăteşte şi o campanie privind avantajele vaccinării.

„În strategia de vaccinare pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate publică, ulterior persoanele vulnerabile, în vârstă, care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior (…) cei care lucrează în (…) domenii esenţiale, critice – energie, furnizare de servicii de utilitate publică, cei care asigură, de fapt, continuitatea acestor servicii publice extrem de importante”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a reiterat că distribuţia vaccinurilor contractate de Comisia Europeană se face către ţările UE proporţional cu populaţia.

„În funcţie de cantităţi şi de ritmul în care aceste cantităţi contractate sunt produse şi sunt distribuite în Europa, noi vom avea anumite cantităţi şi, în funcţie de aceste cantităţi pe care le vom avea, vom asigura, în baza strategiei de vaccinare, vaccinarea persoanelor în baza priorităţilor care sunt stabilite. Nu pot să vă dau cifre în momentul de faţă. Avem veşti bune. E clar că avem veşti bune. Practic, suntem aproape siguri că există vaccinul, vaccin cu eficienţă mare. Ce este important pentru noi este să ne pregătim să derulăm la nivel naţional campania în cele mai bune condiţii”, a susţinut premierul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate