Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Magazinul LIDL, amendat de inspectorii OPC Alba pentru expresia ”Stoc Limitat”: Compania a contestat amenda. Decizia instanței

Publicat

Expresia folosită de magazinele LIDL, ”Stoc limitat” scrisă pe o foaie pentru a prezenta o ofertă la mai multe produse, a fost motivul pentru care inspectorii OPC din Alba au amendat reprezentații companiei. 

Mai exact, în urma unui control realizat de inspectorii OPC la un magazin LIDL din Alba, compania a fost amendată cu 7000 de lei pentru practici comerciale incorecte.

Amenda dată de inspectorii OPC Alba în data de 9 martie 2021, a fost contestată de reprezentații magazinului, iar un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

În 13 octombrie, magistrații instanței au dat o primă decizie. De asemenea, motivarea instanței a fost făcută publică de curând.

Motivul amenzii

”La data de 09 martie 2021 s-a constatat faptul că, în urma controlului tematic un număr de șase produse sunt comercializate în baza unor oferte evidențiate la raft prin etichete de culoare portocalie, în format A5, având înscrise următoarele mențiuni: „stoc limitat”, denumirea produsului, gramajul/cantitatea, prețul de vânzare care este evidențiat pe 1/3 din pagină, prețul pe unitatea de măsură și mențiunea cel mai târziu până la 30.05.2021, fapt ce constituie o practică comercială incorectă, fiind sancționat contravențional”, se arată în motivarea instanței.

Reprezentații LIDL au arătat faptul că ”mențiunea „stoc limitat” este însoțită de o mențiune explicativă ce indică în mod neechivoc data maximă a perioadei de disponibilitate a produselor – făcând astfel clar și faptul că beneficiul oferit consumatorului este unul de disponibilitate în timp a produselor și nu un beneficiu legat de preț, și care se regăsește în același câmp vizual cu mențiunea în discuție „stoc limitat”.

Astfel, a apreciat că numai un consumator nediligent și neatent, care nu citește toate informațiile puse la dispoziție de operatorul economic prin afișare la raft ar putea fi indus în eroare de semnificația sintagmei utilizate „stoc limitat”, ceea ce nu se poate imputa Lidl”, se mai arată în motivare.

În replică inspectorii OPC au precizat că ”acțiunea operatorului economic de a promova oferta, produsele în forma descrisă este considerată o practică comercială incorectă, considerată ca fiind omisiune înșelătoare, întrucât pe conținutul prezentării situației de fapt și ținând cont de modul de evidențiere al produsului la raft prin etichete de culoare portocalie și cu scrierea mărită „STOC LIMITAT” precum și a prețului de vânzare, așa încât comerciantul prin modalitatea de ofertare nu a indicat intenția comercială a practicii și care de fapt constă în promovarea unui produs (Bio) disponibil la o anumită perioadă, până la 16/30.05.2021 și pentru care prețul de vânzare nu este unul special, ci este același de la data achiziționării, livrării și până în prezent, contrar celor susținute”, se mai arată în documentul citat.

Decizia instanței

Instanța a considerat că expresia și modul de afișare a acesteia s-a realizat în limitele legii. Drept urmare au anulat amenda de 7000 de lei dată de inspectorii OPC Alba.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax