Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Magistrații condamnați definitiv pentru corupţie nu vor mai primi pensii de serviciu. Guvernul a adoptat proiectul de lege

Publicat

Guvernul a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede reglementarea clară a regimului pensiilor de serviciu pentru magistraţii condamnaţi. Astfel că magistrații condamnați definitiv pentru corupție și alte fapte infracționale comise cu intenție nu mai pot beneficia de pensiile de serviciu și de indemnizațiile prevăzute în Legea 303/2004.

Judecătorii, procurorii, magistraţii, asistenţi şi asimilaţii acestora care, ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciu, comise cu intenţie, nu vor putea beneficia nici de pensia de serviciu şi nici de indemnizaţia egală cu şapte indemnizații de încadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii.

În această situație, aceste persoane vor beneficia doar de pensia în sistemul public.

Săptămâna trecută, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu, de către magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie şi excluşi din magistratură pe acest motiv.

Proiectul prevede completarea Legii 303/2004 cu articolul unic 97 indice 1, cu următorul cuprins: “Art. 97 indice 1 – (1) Nu beneficiază de pensie de serviciu şi nici de indemnizaţia prevăzută la art. 81, judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi asimilaţii acestora condamnaţi definitiv în condiţiile art. 65. (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi şi asimilaţilor acestora sancţionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură. (3) În situaţia în care personalul prevăzut la alin. (1) sau (2) a încasat pensia de serviciu până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, a hotărârii prin care s-a dispus sancţiunea excluderii din magistratură, acesta este obligat să restituie diferenţa dintre pensia de serviciu încasată şi pensia din sistemul public de pensii, precum şi indemnizaţia prevăzută de art. 81. (4) Personalul prevăzut la alin. (1) şi (2) beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. (5) Pe durata procedurii disciplinare sau a procesului penal, soluţionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspendă până la soluţionarea definitivă a procedurii disciplinare ori, după caz, a procesului penal. (6) Prevederile alin. (1), (2) şi (4) se aplică şi magistraţilor excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a prezentei legi, indiferent de momentul pensionării”.

Potrivit articolului 81, “judecătorii şi procurorii cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii”. Această indemnizaţie se acordă o singură dată în decursul carierei de judecător sau procuror şi se înregistrează potrivit legii. Prevederile se aplică şi în cazul decesului magistratului aflat în activitate, indemnizaţia fiind acordată familiei acestuia.

Proiectul propus de Ministerul Justiţiei “nu conţine nicio dispoziţie reparatorie pentru cazul în care procesul penal nu se finalizează cu condamnarea, iar acţiunea disciplinară nu se finalizează cu excluderea din magistratură”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax