Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Magistrații de la Tribunalul Alba continuă protestul. Vor fi judecate doar cauzele cu caracter urgent

Publicat

Magistrații de la Tribunalul Alba au decis luni continuarea protestului declanşat în luna decembrie 2024. Vor fi judecate doar cauzele cu caracter urgent aflate pe rolul instanței. 

Potrivit reprezentanților instituției, prin Hotărârea Nr. 1/2024 a Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba, întrunită la data de 8 ianuarie 2024, s-a hotărât continuarea protestului declanşat prin Hotărârea Nr. 10/2023 a Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba întrunită la data de 14 decembrie 2023.

„La adoptarea Hotărârii Nr. 1/2024 a Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba întrunită la data de 08.01.2024 s-a avut în vedere forma Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1139/15.XII.2023, precum şi împrejurarea că au fost respinse solicitările privind majorarea bugetului ICCJ pentru anul 2024, solicitări formulate în scopul asigurării plăţii integrale a salariilor curente.

S-a apreciat că forma concretă de amânare succesivă a plăţii creanţelor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive pentru o perioadă foarte îndelungată, prin voinţa unilaterală a debitorului, în tranşe inegale, afectează grav autoritatea de lucru judecat şi reprezintă o imixtiune nepermisă a puterii executive în dreptul de proprietate al creditorului.

În concret, potrivit reglementării adoptate se ajunge la executarea integrală a creanţei într-un termen de până la 10 ani (5 ani eşalonarea iniţială la care se adaugă cei 5 ani prevăzuţi în ordonanţă), ceea ce conduce la o durată excesivă de executare a obligaţiei ce revine statului de aducere la îndeplinire a dispoziţiilor cuprinse în titluri executorii, cu consecinţa afectării grave a dreptului la un proces echitabil.

S-a constatat astfel necesitatea menţinerii intervenţiei ferme la care s-a recurs în scopul de a determina autoritatea executivă să reevalueze demersurile pentru care optează în domeniul cheltuielilor publice, astfel încât principiile fundamentale ale funcţionării statului de drept să fie respectate”, au transmis reprezentanții Tribunalului Alba.

Reamintim că prin Hotărârea Nr. 10/2023 a Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba, întrunită la data de 14 decembrie 2023, s-a hotărât:

„Declanşarea unui protest prin suspendarea activităţii de judecată în cadrul Tribunalului Alba, începând cu data de 14 decembrie 2023, pe termen nedeterminat, respectiv amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia celor urgente.

1. Sunt apreciate ca fiind cauze urgente, în materie nonpenală, la nivelul Tribunalului Alba, următoarele:

 • suspendarea executării provizorii;
 • măsuri de protecţie a minorilor Legea nr. 272/2004;
 • suspendarea provizorie a executării silite;
 • ordonanţa preşedinţială, care vizează drepturi nepatrimoniale;
 • tutela/curatela;
 • ordin de protecţie;
 • cereri privind insolvența persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. 11 din Legea nr. 85/2014;
 • conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judecă pe durata protestului, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;
 • orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.

2. Sunt apreciate ca fiind cauze urgente, în materie penală, la nivelul Tribunalului Alba, următoarele:

 • cauze cu inculpaţi aflaţi sub imperiul vreunei măsuri preventive;
 • cauze urgente, respectiv:
  • acordare/prelungire întrerupere/amânare executare pedeapsă;
  • prelungire/înlocuire măsuri educative neprivative (art. 513 NCPP)
  • cauze care vizează măsurile de siguranţă cu caracter medical;
  • liberarea condiţionată (art. 587 NCPP)
 • incidente procedurale survenite în cauzele care se judecă pe perioada protestului;
 • cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu excepţia cauzelor având ca obiect contestare durată proces;
 • cauze având ca obiect măsurile asiguratorii;
 • cauze având ca obiect cereri privind măsurile de siguranţă cu caracter medical;
 • orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită de către completul de judecată;

Pe perioada desfăşurării protestului, la nivelul Tribunalului Alba nu se vor efectua acte de procedură decât în cauzele urgente.

Pe perioada derulării protestului, judecătorii din cadrul Tribunalului Alba nu vor participa în cadrul Birourilor Electorale la alegerile ce se vor desfăşura în cursul anului 2024”.

„Asupra formelor de protest menţinute se va decide prin hotărâre a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba, la momentul adoptării unor soluţii rezonabile prin raportare la gravitatea problemelor semnalate în precedent”, au mai transmis reprezentanții Tribunalului Alba.

Motivele protestului

Potrivit sursei citate, ”amânarea plăţii creanţelor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive pentru o perioadă foarte îndelungată, prin voinţa unilaterală a debitorului, la care se adaugă şi neacordarea dobânzilor legale şi a actualizării integrale, afectează grav autoritatea de lucru judecat şi reprezintă o imixtiune nepermisă a puterii executive în dreptul de proprietate al creditorului”.

Magistrații mai precizează că, potrivit propunerii de reglementare, se poate ajunge la executarea integrală a creanţei într-un termen de până la 12 ani (5 ani eşalonarea iniţială la care se adaugă cei 7 ani prevăzuţi de art. VIII din proiect), „ceea ce conduce la o durată excesivă de executare a obligaţiei ce revine statului român de aducere la îndeplinire a dispoziţiilor titlurilor executorii”.

„S-a constatat astfel, necesitatea unei intervenţii ferme care să determine autoritatea executivă să reevalueze un astfel de demers, astfel încât principiile fundamentale ale funcţionării statului de drept să fie respectate”, comunică Tribunalul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax