Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mai mult de jumătate dintre români nu merg la stomatolog. Mai puțin de o treime dintre copii sunt aduși de părinți la consult


Publicat

Mai bine de jumătate dintre români nu merg deloc la stomatolog, un sfert ajung mai rar de un an la dentist, iar peste 15% își propun să nu acceseze deloc serviciile stomatologice în următoarea perioadă.

De asemenea, mai puțin de o treime dintre copii sunt aduși de părinți la consult, o situație în scădere față de anii anteriori.

Sunt concluziile unui studiu realizat în ianuarie de către Kantar.

Contextul pandemic și situația particulară a cabinetelor și clinicilor stomatologice care au fost deschise anul trecut timp de două luni doar pentru rezolvarea urgențelor explică tipul schimbat de de comportament al pacientului.

În primul rând, procentul pacienților români care și-au ales medicul pe baza recomandărilor a scăzut considerabil, însă a rămas constantă alegerea într-o proporție foarte mare (85%) pe criteriul încrederii.

Principalul motiv al vizitelor la medicul stomatolog în 2020 a fost consultația (61%), controlul de rutină fiind în creștere cu 10% procente față situația ultimilor ani. Următoarele motive menționate au fost tratarea cariilor (51%), detartrajul (36%), radiografiile (34%) și extracțiile dentare (26%). Au trecut în subsidiar motivele care au ținut de estetica dentară – albirile și coroanele dentare au fost în scădere cu 4, respectiv 2 procente.

De asemenea, față de anii anteriori, pacienții au conștientizat mai puțin nevoile și importanța sănătății dentare, un sfert dintre aceștia considerând că nu au avut afecțiuni stomatologice, un procent în creștere cu 5 procente de la un an la altul.

Dintre nevoile enumerate pentru care au ajuns la medicul dentist – cariile/plombele, depunerile de tartru, îngălbenirea dinților, abces/infecții, implant dentar – toate afecțiunile amintite au fost în scădere cu procente importante față de 2019.

Potrivit datelor din studiul de piață, în ceea ce privește intenția pacienților în următoarele 12 luni, 48% declară că este foarte probabil să ajungă la dentist. 73% dintre respondenți menționează printre motivele de non-considerare a unei vizite la dentist faptul că nu au probleme stomatologice. Cu toate acestea, o treime declară că vor investi o sumă anuală de 500 lei pentru servicii stomatologice și există, de asemenea, intenția în creștere semnificativă de a aloca un buget anual între 500-1000 pentru aceste servicii. Motivele pentru care pacienții vor lua în considerare vizita la medicul dentist vor fi pentru controlul general (75%), tratamentul cariilor (55%) și radiografii (44%).

„În stomatologia din România, am ajuns la un nivel ridicat de cunoaștere, experiență și dotări tehnologice care sunt puse în sprijinul pacientului pentru ca acesta să primească rezolvări la toate problemele de sănătate dentară, cu o economie de timp și de investiții. Este momentul ca pacientul să înțeleagă că nu este în beneficiul lui să se autodiagnosticheze și că sănătatea sa dentară se stabilește prin consult sau în urma unei radiografii, nu în fața oglinzii. Noi, medicii, avem în acest moment toată tehnologia care ne permite o experiență digitală de la prima consultație până la finalizarea tratamentului și, în aceeași măsură, buna intenție de a stabili cu pacientul o legătură durabilă, de parteneriat”, declară Bogdan Oprea, medic primar stomatologie generală și doctor în științe medicale.

Studiul a fost realizat în luna ianuarie 2021, la nivel național, pe un eșantion de 1000 de persoane.

sursă: MediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. albaiulian

    joi, 18.02.2021 at 08:10

    Ce sa caute la stomatolog cand peste jumatate din cei care muncesc cinstit in Romania castiga salariul minim de 1348 lei net, iar o vizita loa stomatolog cam te lasa fara niciun ban. S-a intrebat cineva de ce in Romania s-au desfintat Policlinicile Stomatologice de stat?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Autoturism cuprins de flăcări în comuna Stremț. Intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri

Pompierii din Aiud intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Incidentul a fost anunțat în satul Geomal, comuna Stremț.

Pompierii intervin în cooperare cu SVSU Stremț.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid”, în Alba. O femeie i-a dat unui escroc bijuterii în valoare de 15.000 de lei

Publicat

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid” a intrat în atenția Poliției Alba. O femeie din Aiud a fost păcălită de un necunoscut să-i dea bunuri cu o valoare consistentă.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.30, Poliţia Municipiului Aiud a fost sesizată de o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că a fost sunată de către un individ care a pretins că este medic și care i-a spus că nepotul său este internat în spital, în stare gravă, infectat cu SARS-COV-2 și are nevoie de un aparat, în valoare de 15.000 de euro, pentru a fi menținut în viață.

Vezi și Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Individul i-a spus femeii că o să-l trimită pe asistentul său pentru a ridica bunurile de valoare sau sumele de bani de care dispune, iar, la scurt timp, la ușa acesteia s-a prezentat un bărbat căruia i-a dat bijuterii în valoare de 15.000 de lei.

Abia după aceea femeia și-a sunat nepotul, care este sănătos și în afara oricărui pericol și și-a dat seama că a fost înșelată.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului și fac apel la cetățeni pentru a manifesta prudență în situațiile în care sunt abordați de persoane necunoscute care își atribuie diverse calități și le pretind sume de bani sau bunuri.

Poliția Alba solicită celor la care ajunge această informație să ia legătura cu vârstnicii din familiile lor, să le descrie acest mod de operare, să îi sfătuiască să nu dea crezare unor astfel de povești și să nu accepte, sub nicio formă, să dea bani sau bunuri unor necunoscuți care se prezintă la ușa lor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO: INCENDIU la Bistra. Acoperișul unei case a luat foc. Pompierii intervin cu trei autospeciale

Publicat

Pompierii din Cîmpeni au fost chemați să intervină, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Bistra.

Din primele date, flăcările au cuprins acoperișul unei case.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă violent, cu posibilitate de extindere.

La fața locului s-au deplasat pompierii cu două autospeciale de stins incendii și o autospecială SMURD.

UPDATE, ora 19.35: Incendiul a fost localizat. ISU Alba transmite că a fost afectat acoperișul imobilului, pe o suprafață de 60 mp.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare INSP. Nu este recomandată dezinfecţia suprafeţelor în școli cu lămpi UV

Publicat

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor în unităţile de învăţământ cu scopul limitării transmiterii COVID-19.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Conform sursei citate, utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafeţelor din încăperi.

„Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, subliniază INSP.

Totodată, INSP atrage atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzute atât în recomandările naţionale, cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, se mai arată în comunicatul citat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate