Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe asociații de pacienți cer Guvernului să anuleze scutirea de plată CASS pentru angajații din construcții și alte sectoare

Publicat

impozite bani taxe

Mai multe asociații de pacienți solicită Guvernului să elimine scutirile la plata CASS unor categorii profesionale cum sunt angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară.

Membrii asociațiilor susțin că scutirile încalcă prevederile Legii 95/2006 și cer alocare bugetară pentru sănătate de 9% din PIB.

”În țara în care banii alocați sănătății sunt insuficienți, Guvernul României continuă să ofere scutiri la plata CASS diferitelor categorii profesionale.

884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc CASS. 400 milioane de lei nu ajung lunar în Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

În anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 lei, iar nivelul scutirilor a fost de circa 4.800.000.000 lei; cu alte cuvinte, în fiecare lună de scutiri, FNUASS este mai sărac cu 8,72%”, arată asociațiile, într-un comunicate.

Scutirile la plata CASS, considerate ilegale și discriminatorii

Potrivit sursei citate, scutirile la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale ”încalcă cu bună știință prevederile Legii 95/2006, creează discriminare în rândul asiguraților, încălcând principiul solidarității și ignorând participarea obligatoriela plata CASS așa cum esteprevăzut în lege”.

Asociațiile de pacienți cer Guvernului să anuleze facilitățile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, să îmbunătățească colectarea sumelor datorate de către companii la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.

Comunicatul este semnat de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Xxxxyyyy

    marți, 12.09.2023 at 16:51

    Corect. Dar contributia sa fie la fel pentru toata lumea. Nu unii sa plateasca 50 de lei si altul cateva sute de lei. In spital sunt nu sunt tratati preferential cei care platesc mai mult. Sunt aceleasi conditii pentru toti, deci si contributia sa fie identica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax