Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mai multe bănci au redus dobânzile la depozite. La credite, rămâne doar intenţia

Publicat

Reducerea dobânzii de politică monetară a BNR operată la începutul lunii august a fost urmată de scăderea dobânzilor la depozitele bancare, măsură la care au apelat o parte din instituţiile financiare de pe piaţa românească. Printre acestea se regăsesc BCR, Banca Românească, Garanti Bank şi Carpatica.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în 5 august, reducerea ratei dobânzii de politică monetară, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%.
Astfel, intenţia BNR a fost ca, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, să determine apropierea nivelului de dobânzi la creditele în lei de cel la împrumuturile în valută, astfel încât clienţii să prefere finanţarea în lei, fără riscul cursului valutar.

BNR a redus la 1 iulie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Cu toate acestea, deocamdată, dobânzile au scăzut doar la depozite. Cinci bănci au redus aceste dobânzi cu cel puţin 0,5%, respectiv BCR, Banca Românească, Garanti Bank, Carpatica şi Millennium Bank.

Pe piaţa financiară, pentru depozitele la trei luni în lei dobânzile au scăzut chiar sub 4% pe an (BCR 3,7%, Raiffeisen Bank 3,8%, UniCredit 3,9%, BRD 4%, CEC Bank 4,10%). Pe o lună, acestea sunt de la 3% la BCR la 3,5% la BRD, în schimb mai apropiate de nivelul de 5% se regăsesc la Volksbank.

În euro, pentru depozite la trei luni, se oferă dobânzi de maximum 3,3% pe an. Băncile mari au dobânzi mai reduse. De exemplu, CEC Bank şi Banca Transilvania au în ofertă 2%, iar UniCredit doar 1%. Pentru depozitele la o lună în euro, dobânzile percepute de băncile mari sunt de la 1% pe an la 2% pe an.

Surse: hotnews, realitatea, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax