Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe postări pe Facebook au dus la un proces între un primar din Alba și un adversar politic. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un primar din Alba a cerut în instanță ca un adversar politic să nu mai publice pe Facebook postări, video-uri cu trimitere la adresa sa, sau chiar  care să conțină numele său. 

Este vorba despre primarul din Șona, Florin Teodor Mărginean (PNL) și Gigel Nicola (președinte PSD Șona). Primarul a cerut ca instanța să îl oblige pe Gigel să nu mai posteze nimic pe Facebook despre el. 

Războiul dintre primar și șeful PSD, pare să fi început după alegerile locale din 2020.

În timpul procesului, primarul Mărginean a precizat că Gigel a început o campanie de denigrare după ce concubina acestuia, a candidat din partea PSD la șefia primăriei și a pierdut.

Mai exact, Gigel Nicola postează regulat pe Facebook, videoclipuri live și diverse postări legate de activitatea primarului, a aparatului Primăriei Șona, dar și a Primăriei.

Exemplu de postare

Acesta face video-uri pe un cont de Facebook intitulat ”Gigi Nicola” și le distribuie și pe un alt cont ”Bia Moon”.

Ce a cerut primarul Mărginean în instanță

”interzicerea pârâtului (n.r. Gigel Nicola) de a mai săvârși fapta ilicită împotriva reclamantului pană la soluționarea definitivă a litigiului pe fondul cauzei, prin:

– interzicerea postării oricărui discurs filmat/videoclip cu privire la reclamant;

– interzicerea publicării oricărui articol scris cu privire la persoana reclamantului precum și interzicerea menționării numelui acestuia în spațiul public;

– obligarea pârâtului (n.r. Gigel Nicola) la înlăturarea tuturor videoclipurilor și articolelor publicate pe Facebook referitoare la reclamant sau în care îi este menționat numele, întrucât îi este afectat grav dreptul la demnitate și la imagine”, se arată în motivarea instanței.

Primarul Marginean Florin Teodor

Mărginean a mai susținut că Gigel ”a început o reală campanie de denigrare împotriva sa, prin prezentarea unor fapte nereale. prin jignirea reclamantului, prin acuzații cu privire la săvârșirea unor infracțiuni și prin prezentarea distorsionată a unor evenimente în care a fost implicat cu scopul de a-l prezenta ca fiind o persoană coruptă, fără moralitate și onoare”, se mai arată în motivarea instanței.

Acesta a și prezentat câteva pasaje pe care adversaul său politic le-a spus în video-urile sale.

Ce a spus președintele PSD Șona pe Facebook – fragmente din motivarea instanței

”Călcați pe cadavre domn primar, călcați pe cadavre, faceți rău cât nici nu vă dați seama. Dar asta nu trebuie să vă spun eu ci eu n-am treabă cu politica, dar sunteți mizeria politicii din …îmi asum chestia asta până la capăt și înapoi.

Cum să avem atâția în două mandate, în al doilea mandat schimbați 3 secretari, niciunul nu vă convine, păi ce vreți măi fraților, vreți marionete pentru simplu fapt că secretaru a stat cu dreptatea, voi sunteți nebuni la cap, judecați, vă dați seama ce faceți?

Păi îi normal așa ceva, sau mă întreb ce face instituția prefectului, ce face Albu, ce face domnu” Roman, domnu” deputat Roman careva care l-ați adus în comună, ce face șefu d-voastră domn primar, știe ce faceți, ce abuzuri faceți aici?”, se arată în motivare.

Cum s-a apărat Gigel Nicola

Acesta a precizat că ”susține faptul că atacul său nu este la persoana sa ci o critică cu privire la activitatea desfășurată în calitate de primar, însă atrage atenția asupra faptului că prin discursurile pârâtului este acuzat de săvârșirea unor infracțiuni pentru care răspunderea este personală, este jignit, construiește povești și inventează ilegalități (fără ca vreo instituție competentă să se pronunțe în acest sens) pentru a convinge autorul că este o persoană coruptă, fără moralitate și onoare”, se arată în documentul citat.

De asemenea acesta a mai precizat că nu l-a atacat la persoană pe primarul Mărginean și toate atacurile au fost la adresa funcției pe care acesta o deține.

Ce a decis instanța

Acțiunea formulată de către primarul Mărginean a fost una de ”ordonanţă preşedinţială”. Mai exact, dacă magistrații consideră că sunt întrunite toate condițiile, decizia intră în vigoare de urgență.

”urgența măsurii solicitată a se lua pe această cale; caracterul vremelnic (provizoriu) al măsurii respective; neprejudecarea fondului prin luarea măsurii pe această cale, existența unei aparențe de drept în favoarea reclamantului”, sunt condițiile pentru emiterea ordonanței.

Deși în data de 18 august primarul a înaintat acțiunea de ordonanţă preşedinţială, acesta nu a deschis și un proces de fondul cauzei.

De asemenea, în linii mari instanța a precizat că Gigel în acuză pe Mărginean de săvârșirea unor fapte de natură penală, nu a adus dovezi în acest sens.

”Publicarea videoclipurilor și a unui comunicat reprezintă o acțiune ilicită, întrucât acuzațiile aduse în acestea nu au fost probate în niciun fel de autor, în sensul implicării reclamantului într-o activitate cu caracter penal”, se arată îm motivarea instanței.

” Publicarea unor informații defăimătoare nu poate fi în niciun fel justificată în raport de realitatea obiectivă, acestea fiind de natură să atragă suspiciuni cu privire la întreaga activitate desfășurată de reclamant, de natură să îi compromită în fața opiniei publice.

Faptul că atât reclamantul cât și pârâtul sunt oameni politici nu il scutește pe pârât să ofere o minimă bază factuală pentru acuzațiile aduse reclamantului”, se mai arată în motivarea instanței.

Însă, cererea primarului Mărginean nu a îndeplinit condițiile pentru emiterea unei ordonanțe preşedinţiale.

Drept urmare, în data de 7 septembrie, magistrații Judecătoriei Blaj au respins cererea primarului. De asemenea, în urmă cu câteva zile motivarea instanței a fost făcută public.

În urma respingerii cererii, primarul a făcut apel.

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax