Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mai multe proiecte pentru dezvoltarea comunei Ciugud, împotmolite în birocraţie, de aproape 2 ani

Publicat

Primarul localităţii Ciugud, Gheorghe Damian, se luptă cu birocraţia de aproape doi ani, pentru a putea implementa mai multe proiecte de infrastructură în localităţile pe care le administrează. Acesta a spus că de vină sunt  regulamentele Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi lacunele legislative care produc întârzierea achiziţiilor publice şi descurajează primarii să mai acceseze fonduri pentru investiţii.

„Trebuie să facem două staţii de epurare, 35 km de canalizare, 36 km de reţea de apă şi 11 km de străzi asfaltate. Am semnat contractul de finanţare în iunie 2009, suntem aproape la doi ani de la semnarea contractului de finanţare şi încă nu am terminat achiziţiile, deşi în contractul de prefinanţare scrie că avem la dispoziţie un an pentru finalizarea acestora.

În cazul nostru, avem de făcut 14 achiziţii de prestare de servicii, lucrări şi altele. Lacunele legislative, şi mă refer aici strict la Ordonanţa 34/2006 şi Hotărârea de Guvern 225/2006, nu fac altceva decât să descurajeze primarii să acceseze fonduri pentru investiţii. În repetate rânduri, am trimis materiale la Guvern să se modifice aceasta Ordonanţă, pentru că nu specifică foarte clar care sunt cerinţele minime pe care un beneficiar le poate cere într-un caiet de sarcini, pentru a putea selecta un ofertant. Plecând de la această idee, suntem batjocura contestatarilor şi ce mă doare cel mai mult este că nu ne contestă firmele serioase, ci sunt firme contestatare de meserie care au case de avocatură angajate şi care nu fac altceva decât să încetinească sau să întârzie enorm de mult absorbţia banilor europeni”, precizează Gheorghe Damian.

Potrivit primarului, în cazul în care achiziţia va fi finalizată în acest an, conform regulamentului finanţatorului, APDRP, administraţiei locale Ciugud îi mai râmâne un an pentru a cheltui aproximativ 400 de miliarde lei vechi.

„În cazul nostru, pentru că suma este cea mai mare din judeţ, suntem şi cei mai contestaţi. Aşa cum v-am spus, ne apropiem de doi ani de la încheierea contractului, dar nu am încheiat achiziţiile. Conform regulamentului finanţatorului APDRP, în cel mai fericit caz, dacă încheiem anul acesta achiziţiile, ne mai rămâne un an să cheltuim aproximativ 400 de miliarde lei. Este aproape imposibil să finalizăm lucrările într-un timp atât de scurt. Eu sper să-şi modifice această atitudine, pentru că, dacă noi am întârziat achiziţia cu un an, şi nu din cauza Primăriei Ciugud, ci din cauza legislaţiei proaste şi a Guvernului, care nu este în stare să facă Ordonanţa 34 bună, au modificat-o de trei-patru ori până acum, dar tot nu au modificat în substanţă”, a arătat Gheorghe Damian.

Conform primarului, în cazul celor 14 achiziţii, doar partea birocratică, fără contestaţii, durează peste 400 de zile, din cauza regulamentelor APDRP.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax