Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mai puțini bani pe concedii medicale, din 2024. CASS se va aplica unor indemnizaţii, din începând cu luna ianuarie

Publicat

Mai puțini bani pe concedii medicale, din 2024. Guvernul a impus contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), de 10%, unor indemnizaţii de concedii medicale. Astfel, unii salariații vor primi din luna ianuarie 2024 indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate mai mici.

Cu toate acestea, rămân scutite de CASS indemnizațiile persoanelor fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Măsurile sunt cuprinse în OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023. Documentul modifică art. 155 din Legea 226/2015 – Codul fiscal.

Mai puțini bani pe concedii medicale, din 2024

Astfel, între categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt introduse și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit OUG 115/2023, plătitorii de venit (Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casele de Asigurări de Sănătate) au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază:

 • șomerii
 • angajații care realizează în România veniturile de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte
 • persoanele care se asigură pe bază de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate
 • femeile care beneficiază de indemnizații de maternitate, care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor şi nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat

În prezent, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale sunt scutite de la plata CASS, conform Codului fiscal.

De asemenea, potrivit Codului fiscal, în prezent contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România și din afara României, realizate din următoarele categorii de venituri:

 • venituri din salarii și asimilate salariilor
 • venituri din pensii, pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 lei;
 • venituri din activități independente,
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuale,
 • venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III,
 • venituri din cedarea folosinței bunurilor,
 • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
 • venituri din investiții,
 • venituri din alte surse.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax