Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MAI se protejează de hackeri: Sistem de apărare cibernetică, împotriva ameninţărilor la securitatea informaţională, cu finanţare europeană

Publicat

internet securitate

Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă anunţă că a fost implementat un sistem de apărare cibernetică, pentru managementul securităţii tuturor sistemelor informatice de la nivelul MAI. A fost finalizat proiectul în acest sens cofinanaţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, cu o valoare totală eligibilă de 17.881.980 lei.
Prin intermediul acestuia s-a asigurat protejarea inclusiv a sistemelor SIMITO și IMMEDIAT, dar și a sistemului electronic de E-Educație și a sistemului de management al infrastructurii.
MAI informează că a fost creat un mecanism unitar de reacţie şi răspuns la incidente de securitate, prin reducerea riscurilor specifice, asigurând îmbunătăţirea cunoştinţelor, capabilităţilor şi a mecanismelor de decizie la nivelul M.A.I.
De asemenea, au fost instruiţi 200 lucrători implicaţi în activitatea de prevenire şi contracarare a incidentelor de securitate a sistemelor informatice, cu privire la funcţionalitatea sistemului CERT-INT.
A fost realizat un set de instrumente şi metodologii de contracarare a ameninţărilor cibernetice elaborate, care vor contribui la dezvoltarea capacităţii de formulare a politicilor publice în domeniul securităţii informaţionale, la nivel regional şi naţional.
Au fost achizionate echipamente de calcul şi echipamentele periferice de calcul, pe care se va implementa sistemul de apărare cibernetică, obiecte de mobilier şi licenţele software necesare pentru sistemul informatic.

Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 24 de luni, în Bucureşti, grupul ţintă al proiectului fiind format din personalul DIPI, implicat în mod direct în activitatea de prevenire şi contracarare a incidentelor de securitate a sistemelor informatice pe spaţiul MAI, precum și din cadrul structurilor MAI, care utilizează sisteme informatice și de comunicaţii.

Scopul proiectului a fost:
– de a îmbunătăţi politicile de protecţie a informaţiilor din spaţiul cibernetic şi procedurile de lucru în domeniul securităţii informaţionale la nivelul M.A.I.;
– de a asigura suportul logistic necesar pentru prevenirea, detectarea şi soluţionarea incidentelor de securitate şi a atacurilor informatice;
– de a consolida colaborarea în domeniul securităţii cibernetice cu celelalte Autorităţi Desemnate de Securitate şi echipe CERT;
– de a îmbunătăţi procesul decizional la nivelul M.A.I. privind gestionarea şi modul de intervenţie asupra incidentelor de securitate la nivel naţional şi regional.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 17.881.980,00 lei, din care: 15.199.683,00 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European şi 2.682.297,00 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax