Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele vin la Alba Iulia Music and Film Festival. Detalii din programul evenimentului

Publicat

Alba Iulia Music and Film Festival se deschide oficial vineri, 30 august, la cea de-a șaptea ediție. Ca în fiecare an, selecției generoase de filme și evenimente muzicale i se adaugă și ocaziile unice de întâlniri cu invitații speciali ai festivalului. Printre numele confirmate deja se află și doi mari actori ai cinematografiei și teatrului românesc – Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele.

Maia Morgenstern se va afla la Alba Iulia chiar în prima zi a festivalului, care include în program două dintre filmele în care actrița a jucat, în cele peste trei decenii de carieră, transmit organizatorii. Câștigătoare a Ursului de Argint la Berlin (1993), European Film Awards (1993), Premiului UNITER pentru Întreaga Carieră (2019), deținătoare a titlului de „Actriţaşi Femeia anului 2003”, acordat de Parlamentul European, și a „Ordinului Artelor și Literelor în grad de Cavaler” din 2012, Maia Morgenstern este un reper în lumea teatrului și filmului românesc, cu un renume internațional de care se bucură puțini actori români.

Notorietatea a obținut-o odată cu rolul Nelei din Balanța, film realizat, în 1992, de Lucian Pintilie, o călătorie spirituală în România anilor de după căderea regimului comunist. Rolul tinerei profesoare repartizată într-un oraș de provincie, forțată de evenimente să-și reconsidere nu doar trecutul, ci și viitorul, i-a adus actriței un Urs de Argint la Berlinală, Premiul Lesstars de demain la Geneva pentru Cea mai bună actriță și premiul Felix al Academiei Europene de Film. Filmul va fi prezentat la Alba Iulia de la 21.30, în Grădina Cetății, proiecție la care va fi prezentă și Maia Morgenstern.

Așa cum declara chiar ea, Maia Morgenstern a încercat mereu să profite de toate experiențele care i-au fost oferite, indiferent dacă asta înseamnă să lucreze cu Mel Gibson la Patimile lui Hristos, pentru care a câștigat, în 2004, premiul EMMA și care i-a confirmat reputația internațională, dacă urcă pe scenele Naționalului din București și a Teatrului Evreiesc de Stat, unde a făcut zeci de roluri, sau dacă apare în seriale de televiziune. Dragostea necondiționată față de actorie a făcut-o să aleagă roluri dintre cele mai inedite, cum este și cel în care publicul o va redescoperi pe Maia Morgenstern chiar la Gala de deschidere Alba Iulia Music and Film. Sutienul este cel mai recent film al excentricului regizor german VeitHelmer, o comedie mută ce reia povestea Cenușăresei din perspectiva unui conductor de tren ce-și caută jumătatea după ce găsește un sutien agățat de locomotivă. Filmul va rula de la ora 21.00, în Piața Cetății, în prezența invitatei speciale.

Celor care vor să înțeleagă mai bine rolul pe care cinema-ul l-a avut în viața Maiei Morgenstern sau să descopere noi lucruri din cariera acesteia, festivalul le adresează invitația de a fi prezenți la o întâlnire cu mare actriță vineri, ora 18.00, în Grădina Cetății. Timp de o oră, actrița va răspunde tuturor întrebărilor venite din partea publicului.

Întâlnirile cu invitații speciali continuă și sâmbătă, când actorul Horațiu Mălăele va fi prezent la proiecția filmului Moromeții 2, de la 20.45 în Piața Cetății. Inspirat de propria sa istorie oltenească, Mălăele reușește să aducă o nouă abordare a personajului Ilie Moromete, în continuarea filmului lansat, acum mai bine de 30 de ani, tot în regia lui Stere Gulea. Forma pe care o îmbracă personajul este doar una dintre surprizele filmului a cărui distribuție reunește actori din toate generațiile. Publicul îl va descoperi pe Iosif Paștină, debutantul ales să-l interpreteze pe Niculae Moromete, alături de Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Oana Pellea și actori din tânăra generație, precum Andi Vasluianu, Paul Ipatesau Mihai Bobonete. La gala Premiilor Gopo 2019, Moromeții 2 a câștigat nu mai puțin de 9 trofee, inclusiv pentru Cel mai bun film al anului trecut.

O comedie proaspătă aduce în cetatea Carolina mai mulți invitați în premieră la Alba Iulia Music & Film. Levente Sali, Augustin Viziru și Ana Baniciu sunt printre eroii principali din Faci sau Taci, filmul lansat, în acest an, de către regizorul Iura Luncașu. Comedia spune povestea demascării unei organizații criminale, în care o echipă de fete de la forțele speciale, miniștri și funcționari cu apucături ciudate dau peste cap toate regulile unei anchete,pentru a rezolva acest caz important. Cum s-au distrat la filmări și cât de în serios și-au luat rolul de a face publicul să râdă, vom afla direct la invitații speciali ce vor fi prezenți la proiecția filmului.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

8-19 august: Cercetare post-recensământ, la Alba Iulia și Sălciua. Vor fi verificate calitatea informațiilor colectate

Publicat

În perioada 8 -19 august, pentru verificarea calității informațiilor înregistrate la recensământ, se organizează o cercetare statistică post-recensământ în municipiul Alba Iulia și comuna Sălciua.

Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, această cercetare face parte din calendarul Recensământului Populației și al Locuințelor 2021 și are același statut din punct de vedere al obligativității participării populației ca și recensământul propriu-zis (conform OUG nr.19/2020, cu modificările și completările aduse de Legea 178/2020, OUG 39/2021, Legea 204/2021, Legea 12/2022).

DRS Alba a instruit pe cei 18 recenzori care vor participa la această cercetare (8 în orașul reședință de județ și 10 în comuna Sălciua) și care de luni vor ajunge în teren pentru a colecta datele pentru completarea chestionarelor de pe tablete.

Chestionarul este o variantă simplificată a celui folosit la recensământ, conținând în general aceleași întrebări, numărul acestora fiind mult mai mic decât al chestionarul de recensământ.

În Alba Iulia cercetarea post-recensământ se realizează pe străzile:

Vasile Goldiș

 • nr 12 (bloc 6, sc A)
 • nr 14 (bloc 7, sc B;C;D)
 • nr 10A (bloc 5, sc B;C;D)
 • nr 10 (bloc 5, sc A)
 • nr 12A (bloc 6, sc B;C;D)
 • nr 14C

Transilvaniei

 • nr 13B (bloc15)
 • nr 15 (bloc 17, sc A;B)
 • nr 13A
 • nr 19 (bloc 15, sc A;B)
 • nr 17 (bloc 16, sc A;B)

DRS Alba face apel la persoanele care locuiesc în comuna Sălciua și la adresele de pe cele două străzi din Alba Iulia să furnizeze informațiile recenzorilor care vor ajunge la ei, cerându-le scuze pentru disconfortul creat.

Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 – 5.000 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consilierii locali din Alba Iulia au votat expropierile din ”Turturica”. Apar noi probleme: Mai multe locuințe, ipotecate la bănci

Publicat

Consilierii locali ai Municipiului Alba Iulia au votat în unanimitate proiectul prin care cei 26 de proprietari ai locuințelor din Blocul G2, ”Turturica” vor fi expropiați în interes public. 

Mai exact, proprietarii vor primi undeva la 600 de euro pe metru pătrat, adică în jur de 6000 de euro pe locuință. Primăria vrea să demoleze clădirea și să construiască o parcare. 

Însă, problemele nu s-au terminat pentru Primărie: parte dintre locuințele în cauză sunt ipotecate la bănci, iar primarul Pleșa a spus că se așteaptă la procese cu insituțiile bancare. 

Este vorba despre un proiect început de administrația Hava, care în plină toamnă a evacuat oamenii în plină stradă și continuat de administrația Pleșa, printr-o serie de expropieri.

CITEȘTE ȘI: Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”

Proiectul a fost atacat în instanță de Asociația Centrul de Resurse Juridice despre care,primarul Gabriel Pleșa a spus în timpul ședinței de vineri, 5 august că este ”un ONG de care nu a auzit nimeni”.

De asemenea, primarul Pleșa a spus ca unele persoane, in numele cărora Asociația a depus o plângere prealabilă la primărie, dar și a intentat un proces, nici nu vor să fie reprezentate în instanță de ONG.

YouTube video

Plângerea prealabilă formulată de asociație pentru oprirea proiectului prin care se expropiază proprietarii a fost respinsă în unanimitate de consilierii locali.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998 de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.

Parte din locuințe sunt ipotecate la bancă

De asemenea, Gabriel Pleșa a mai precizat că parte dintre locuințele din G2, sunt ipotecate la bancă. Mai exact actualii proprietari au luat credite în banci și au girat cu apartamentul din Turturica.

CITEȘTE ȘI: Aproape 800.000 de lei despăgubiri în total pentru proprietarii de apartamente din blocul G2 ”Turturica” Alba Iulia. Proiect în CL

Asta va complica procedura de expropiere din cauza faptului că cel mai probabil bancile vor ataca în instanță Primăria pentru a-și recupera banii pe care i-au împrumutat proprietarilor.

Șase cazuri sociale

Mai mult de atât, șase familii care locuiesc în ”Turturica” sunt cazuri sociale. Mare parte dintre cei care dețin locuințe în bloc mai au și alte case, dar cele șase familii nu mai au.

Primăria vrea să le ofere locuințe modulare, tip container, care să aibă baie, bucătărie, o cameră și să fie racordate la apă și electricitate. Însă, primarul Pleșa a precizat în timpul ședinței de consiliu local că momentan nu au nici locuințele, iar apoi după ce le vor achiziționa mai trebuie să realizeze și racordul la utilități.

În aceste cazuri cei care vor primi locuințele sociale își vor plăti utilitățile.

Parcare în locul blocului

Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

foto: Prime Arts

Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

foto: Prime Arts

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasa de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia luată cu asalt de coloșii șoselelor. Expoziție cu 80 de camioane în șanțurile Cetății, concerte și concursuri. PROGRAM

Publicat

Alba Iulia și șanțurile Cetății Alba Carolina vor fi luate cu asalt de coloșii șoselelor, în acest weekend. Este vorba despre festivalul Truck Tuning Art, eveniment în cadrul căruia 80 de camioane vor fi prezente în oraș. La sfârșitul weekend-ului, cel mai votat camion va fi desemnat câștigătorul concursului. 

Camioanele vor intra în Alba Iulia vineri, 5 august, în jurul orei 19.00. O coloană va fi formată de la șoseaua de centură, pe traseul Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură  cu intrare în Cetate pe strada Gemina.

Program

Vineri – 5 august 

Ora 19.00 – turul Cetății  – camioanele vor face un tur al orașului pe urmatorul traseu – Soseaua de Centură – Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură – intrare în Cetate pe strada Gemina.

Ora 20.00 – Poziționarea camioanelor

Ora 21.00 – Concert Air Horn

Sâmbătă – 6 august

Ora 10.00 – Deschiderea festivalului

Ora 11.00 – Prezentarea categoriilor de concurs și a premiilor

Ora 12.00 – Prezentarea camioanelor participante pe fiecare categorie de concurs și jurizarea acestora

Ora 19.00 – Piese inedite pe ritm de rock – Sergiu Onișor

Ora 20.00 – Luminița Pușcaș & Band

Ora 23.00 – Terminarea programului

Duminică  – 7 august

Ora 10.00 – Deschiderea festivalului

Ora 12.00 – Festivitatea de premiere a participantilor la categoriile de concurs

Ora 14.00 – premiul CEL MAI TARE DIN CETATE acordat celui mai votat camion de catre public și PREMIEREA VIZITATORILOR CARE AU VOTAT camioanele:

Locul 1 – 150 lt COMBUSTIBIL

Locul 2 – 100 lt COMBUSTIBIL

Locul 3 – macheta la scara a unui camion

Ora 17.00 – camioanele vor pleca din Cetate în coloana pe traseul strada Horea – OMV – Ampoi 3 – Șoseaua de Centură.

sursă foto: Facebook, Truck Tunning Art

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Rowmania la Alba Iulia, competiție de vâslit pentru pasionații de sport. PROGRAM

Publicat

Rowmania 2018

Pasionații de sport în aer liber sunt așteptați sâmbătă, în zona podului peste Mureș, la o nouă ediție a concursului de vâslit ”Rowmania”. 

Mai exact, indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă, ești binevenit în echipajul de 11 campioni pentru concursul de vâslit viteză, în canotci de 10+1 locuri.

Evenimentul are loc sâmbătă, 6 august, începând cu ora 09:30, în zona Podului peste Mureș (Cartierul Partoș, ieșirea spre Sebeș).

Dacă nu vâslești, vino să susții concurenții și să te bucuri de o zi petrecută în natură, printre campioni.

Înscrierile se fac la fața locului.

De asemenea, pentru cei mici, organizatorii au pregatit mai multe ateliere interactive.

Program

09:30 – 11:45 Înscrierea participanților şi acomodarea cu ambarcaţiunile (echipe)

11:45 – 12:00 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)

12:00 – 14:00 Desfășurarea concursului de canotcă (pe serii, semifinale, finala)

14:00 – 14:30 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă

11:00 – 14:00 Ateliere educaționale pentru copii:

– Construcție de machete de canotci

– Atelier de reciclare creativă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax