Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MÂINE: Expoziţie de carte veche la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Noul Testament de la Bălgrad şi Biblia de la Blaj, printre cele 47 de exemplare prezentate publicului

Publicat

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia găzduieşte vineri, de la ora 12.00, deschiderea expoziţiei „Din patrimoniul bibliofil al muzeului albaiulian. Tipărituri vechi şi moderne (sec. XVII- XX)”. Vor fi prezentate 47 exemplare de carte veche şi modernă, românească şi străină de valoare.

Printre cărţile expuse se află traducerile şi imprimările textelor biblice în limba română a unor exemplare de tipărituri cum sunt Noul Testament de la Bălgrad (1648), Psaltirea bălgrădeană (1651), Biblia de la Bucureşti (1688), Biblia de la Blaj (1795), Biblia de la Sibiu (1856-1858).

Publicul albaiulian mai poate vedea Evanghelia învăţătoare, Dealu, 1644; Evanghelia greco-română, Bucureşti (1693); Molitvenic, Bălgrad (1689); Evanghelia, Bucureşti, 1742; Uşa pocăinţei, Braşov, 1812, tipărituri blăjene de secol XVIII, cărţi didactice româneşti din secolul al XIX-lea, valoroase tipărituri străine din secolele XVI-XIX.

O atracţie bibliofilă este constituită de un exemplar al tipăriturii de mici dimensiuni Cărticică de rugăciune, Sibiu, 1913, imprimată cu chirilice, cu ilustraţie valoroasă, colorată manual de unul dintre posesorii exemplarului sau din tipăriturile selectate în mod special, pentru marcarea în expoziţie a împlinirii a 1900 de ani de la dezvelirea Columnei lui Traian de la Roma, în anul 113.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: DISTRACŢIE de WEEKEND în ALBA: Concert Paraziţii în Club Stage, Crosul Unirii în Şanţurile Cetăţii, expoziţii şi spectacole | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax