Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Schimbarea la Față a Mântuitorului. Semnificaţia sărbătorii şi ce este bine sau nu să faci în această zi

Publicat

isu

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă ziua în care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage şi Mântuitorul „s-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”, potrivit Scripturii.

În Postul Adormirii Maicii Domnului, pentru bucuria praznicului, în ziua de 6 august, Biserica acordă dezlegare la peşte

Tradiţia spune că este bine ca Schimbarea la față să fie trăită cu intensitate sporită prin rugăciuni pentru sănătatea şi pentru împlinirile familiei, prin pelerinaje la biserici şi la mănăstiri, care adăpostesc icoane făcătoare de minuni şi moaşte.

Se spune că oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun etc) sigur se vor vindeca.

Schimbarea la faţă constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.

În această zi se interzice scăldatul. „De la Probajenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. O coborât cerbul de la munte, s-o pisat în apa și-o răcit apa. Atâta-i tăt.” (Memoria Ethnologica) Explicația este cu totul alta: apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.

Tot în această zi, tradiţia populară spune că este bine să evităm călătoriile, chiar şi cele pe distanţe scurte, căci s-ar putea să rătăcim drumul spre casă şi să ne mai întoarcem doar odată cu venirea berzelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Larry

    marți, 06.08.2013 at 09:04

    Povesti de adormit copii, care din pacate mai prostesc pe conationali si in mileniul III

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax