Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Majorarea salariilor pentru profesori și angajați în Educație, de anul viitor. Care sunt propunerile din Legea bugetului

Publicat

Salariile profesorilor ar urma să crească anul viitor, potrivit datelor din proiectul pentru Legea bugetului, pus în dezbatere publică de către Ministerul de Finanțe.

Ministerul Educației primește doar 2,1% din PIB.

Procentul de creștere a salariilor din Educație este de 4,3%, în medie, potrivit cheltuielilor de personal propuse în 2023, potrivit edupedu.ro.

La capitolul cheltuieli de personal, față de suma din 2022, de 22 miliarde lei, se propune pentru anul viitor 23 miliarde lei. Creșterea este 4,36%, o majorare salarială medie.

Cheltuielile cu salariile din învățământ de la acest capitol includ cele ale profesorilor, personalului didactic auxiliar și nedidactic, angajat de către școli și inspectorate, dar și din Ministerul Educației. În total, de 275.175 de posturi ocupate în septembrie 2022 (21,9% din cei 1,25 milioane de salariați bugetari din România).

Vezi propunere Legea bugetului Ministerul Educației

Din total buget alocat în acest proiect Ministerului Educației, cheltuielile cu salariile reprezintă 70%.

Majorări discutate pentru bugetari

Un alt proiect de ordonanță, publicat în 29 noiembrie de Ministerul Finanțelor prevede majorarea salariilor cu 10% pentru toate categoriile de bugetari, faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 (Legea-cadru nr. 153/2017) a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020. Majorarea a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu. Apoi, Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente.

Salariile din Educație în 2022

Potrivit Legii 153/2017, actualizată, salariile de bază pentru cadrele didactice variază, pentru anul 2022, de la:

  • 3.916 lei – profesor, învățător, educatoare, maistru-instructor cu studii denivel liceal, fără pregătire de specialitate sau învățător, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal debutant, cu vechime de până la un an

până la

  • 5.517 lei – profesor studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime de peste 25 de ani.

Salariile sunt pentru gradația 0.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax