Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Majorarea tarifelor de colectare a deșeurilor la Alba Iulia, pe masa consilierilor locali. Care sunt modificările propuse

Publicat

Majorarea și tarifelor de facturare a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor la Alba Iulia se află pe masa consilierilor locali. 

Se va acorda mandat special reprezentantului Municipiului Alba Iulia în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Salubris (ADI Salubris) Alba, pentru votarea și aprobarea proiectului privind aprobarea tarifelor distincte recalculate, aferente activităților desfășurate pe fluxul deșeurilor municipale de către asocierea Rer Vest SA/Retim Ecologic Service SA – Lotul 1 Alba Iulia, precum și a tarifelor de facturare, se arată în documentația prezentată consilierilor.

Proiectul privind mandatul și noile tarife intră la aprobare în ședința Consiliului Local din 15 septembrie.

De exemplu, pentru colectare și transport deșeuri clienți casnici, tariful crește de la 12,78 lei la 13 lei (adică la 15,19 lei cu TVA).

De ce sunt propuse modificările de tarif

Operatorul delegat pentru serviciul de salubrizare a solicitat, în luna mai, recalcularea tarifelor și ajustarea acestora cu indicele prețurilor de consum, precum și restabilirea valorii absolute a profitului. A fost cerută recalcularea terifelor prin luarea în considerare la cele de colectare/transport doar a cheltuielilor aferente acestei activități, fără să fie incluse și cele cu tratarea-eliminare deșeurilor și contribuția pentru economia circulară. Prin urmare, tarifele ar fi fost mai mici cu profitul aferent.

”După analizarea documentației depuse de operator, au fost constatate unele probleme, iar operatorul a solicitat ANRSC un punct de vedere” privind modalitatea de calcul a profitului în contextul prevederilor OUG 133/2022 și la aplicarea unor tarife de operare diferențiate pentru fiecare an în parte.

În ședința din 27 iulie 2023, în Consiliul Director ADI Salubris s-a luat decizia de a se aplica corecții asupra nivelului tarifelor solicitate de operator.

Autoritatea contractantă a procedat la recalcularea tarifelor cu respectarea alin 1 din art. V OUG 133/2022, prin eliminarea din cheltuielile de exploatare a celor cu tratarea-eliminarea deșeurilor și ajustarea prin aplicarea indicelui prețurilor de consum total comunicat de INS pentru aprilie 2022-aprilie 2023, respectiv 111,23% asupra cheltuielilor de exploatare totale, la care s-au adăugat cheltuielile financiare și profitul.

Tarifele propuse

După aplicarea corecțiilor și refacerea fundamentării tarifelor cu respectarea legislației în vigoare, sunt propuse spre aprobare următoarele tarife, ajustate și recalculate. Denumirile tarifelor au fost modificate conform ordinului ANRSC 640/2022.

Tarife unice fără TVA

Fără modificarea denumirii serviciilor:

  • T1: colectare separată și transport separat al deșeurilor de la utilizatorii casnici din mediul urban: 13 lei/pers/lună (anterior 12,78 lei; propus de operator 15.19 lei)
  • T2: colectare separată și transport separat al deșeurilor de la utilizatprii casnici din mediul rural: 402,03 lei/tonă (anterior 395,22 lei; propus de operator 451,9 lei)
  • T3: colectare separată și transport separat al deșeurilor similare: 410,71 lei/tonă (anterior 402,96 lei; propus de operator 461,78 lei)
  • T4: gestionarea deșeurilor voluminoase de la populație, la solicitare: 104,37 lei/tonă (anterior 93,83 lei; propuse de operator 111,1 lei)
  • T5: gestionarea deșeurilor voluminoase de la persoane juridice, la solicitare: 78,32 lei/tonă (anterior 70,42 lei; propus de operator 83,29 lei)
  • T6: colectarea cadavrelor de animale de pe domeniul public și predarea la centre de ecarisaj: 116,61 lei/kg (anterior 104,84 lei; propuse de operator 126,69 lei)
  • T7: gestionarea deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora, la solicitarea utilizatorilor casnici: 167,40 lei/tonă (anterior 150,58 lei/tonă; propus de operator 182,59 lei)
  • T8: gestionarea deșeurilor abandonate: 348,83 lei/tonă (anterior 313,62 lei; propus de operator 351,62 lei)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax