Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Majoritatea cadrelor medicale din România susțin că NU ar trata pacienții cu COVID-19, dacă nu ar avea echipament de protecție


Publicat

corovnavirus

Sistemul sanitar din România are nevoie în continuare de corecţii semnificative pentru a acţiona eficient împotriva pandemiei de coronavirus, susţine Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, care a publicat vineri un sondaj la care au participat angajaţii din sistem.

Conform studiului, 19% dintre respondenţi au indicat că ar trata pacienţi COVID-19, asumând riscurile, dacă ar fi puşi în situaţia de a nu avea echipamentele individuale de protecţie necesare; 61% au indicat că nu ar face acest lucru iar 20% au indicat alte variante.

Dacă ar fi contaminaţi SARS-CoV-2 fără a avea simptome severe 26% dintre respondenţi ar lucra în continuare, 21% au indicat că nu ştiu, în timp ce 53% dintre respondenţi au indicat că nu ar lucra. 15% au declarat că lucrează în secţii care tratează pacienţi SARS-CoV-2 iar 36% au indicat că au colegi/colege care tratează pacienţi infectaţi.

Totodată, 49% dintre respondenţi consideră că demisia în semn de protest pentru lipsa echipamentelor individuale de protecţie nu este o idee bună, 20% au indicat că nu ştiu iar 24% consideră că este o idee bună (7% oferind alte răspunsuri). Doar 12,58% dintre respondenţi privesc gestul demisiei ca pe un act de renunţare. Circa 21% dintre respondenţi au indicat că au colegi/colege care au fost infectaţi SARS-CoV-2.

Potrivit studiului, echipamentele individuale de protecţie constituie în continuare o problemă importantă cu care se confruntă salariaţii din sănătate. Chiar dacă se poate constata o creştere semnificativă a echipamentelor individuale de protecţie acordate între cele două perioade, aceste sunt în continuare insuficiente.

Creşterea este distribuită în mod neunitar şi a vizat în cea mai mare parte diversificarea reperelor, existând în continuare un deficit considerabil în privinţa cantităţii. În măsura în care se poate considera că masca reprezintă un standard minim de protecţie în faţa SARS-CoV-2, putem observa că 24% dintre respondenţi au indicat că nu beneficiază de această protecţie.

Ponderea salariaţilor care au indicat că au fost nevoiţi să-şi cumpere materiale de protecţie a crescut cu circa 22 puncte procentuale faţă de cercetarea anterioară, ajungând la circa 65%.

Studiul arată că în mare majoritate a cazurilor fie nu există (20,22%) o strategie de acţiune specifică infecţiei COVID 19, implementată de compartimentul de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, fie salariaţii nu au cunoştinţă de existenţa unei asemenea strategii (circa 46%).

Doar 57% dintre respondenţi au indicat că nu au fost contaţi ai unui pacient/persoane diagnosticate ulterior cu SARS-CoV-2, 15% indicând că au fost contacţi iar 28% afirmând că nu ştiu. Procentul mare al celor care nu pot indicat exact dacă au fost sau nu contacţi ai unui pacient infectat ar putea fi explicat de absenţa transparenţei informaţiilor.

Principalele deficienţe (care arată totodată direcţiile în care este necesară intervenţia urgentă) indicate de respondenţi; absenţa camerelor de decontaminare – circa 60%; echipamentul individual de protecţie insuficient – circa 60%; lipsa echipamentului individual de protecţie în conformitate cu nevoile salariaţilor şi la calitatea necesară: circa 51%; absenţa verificării salariaţilor cu privire la existenţa simptomelor de infecţie la intrarea la muncă: 51%; absenţa sistemului de monitorizare a infecţiilor nosocomiale pentru personal: circa 46,5%.

Circa 35% dintre respondenţi au indicat că rar sunt informaţi de ivirea unui pacient infectat SARS-CoV-2 în unitate. Lipsa de informare şi instruire specifică luptei împotriva pandemiei COVID-19 se menţine în continuare la cote alarmante, fiind indicată, în medie, de circa 50% dintre respondenţi pentru majoritatea situaţiilor care necesită o astfel de abordare.

Potrivit studiului, riscul de infecţie a familiei, asociat spălării ţinutelor de lucru la domiciliu, rămâne în continuare la un nivel ridicat, 58,7% dintre respondenţi indicând faptul că-şi spală în continuare ţinutele de lucru acasă.

Conform sursei citate, există o creştere a măsurilor de intervenţie, însă, deocamdată rămân departe de un nivel ideal.

Insuficienţa echipamentelor individuale de protecţie continuă să fie o problemă pentru mai mult de jumătate dintre subiecţi (doar circa 13% dintre respondenţi au indicat că au materiale suficiente).

Nivelul redus al transparenţei în privinţa stocurilor disponibile în cadrul unităţilor accentuează problemele. Instructajul privind protecţia muncii pentru cazul tratării pacienţilor suspicionaţi/infectaţi SARS-CoV-2 înregistrează în continuare cote mult prea reduse (a fost indicat de 52% dintre respondenţi pentru pacienţii pozitivi COVID 19) pentru a putea vorbi de capacitatea salariaţilor de a se proteja.

Reprezentanții Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” menţionează că au răspuns la invitaţia de a completa chestionarul 4.740 de salariaţi, 1.270 răspunzând la întrebările cu caracter general. Dintre aceştia algoritmul de aplicare a chestionarului a selectat 720 de salariaţi aparţinând categoriilor de personal sanitar şi auxiliar sanitar care lucrează direct cu pacienţii, care au răspuns la toate întrebările.

Sursa: agerpres.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 32 cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore. Localitățile din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 32 cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise marți, 29 septembrie, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, în județ, au fost înregistrate 1788 de infectări, de la începutul pandemiei. De asemenea sunt 1224 persoane vindecate, 68 de decese înregistrate în județ de la începutul pandemiei.

Luni, în Alba au fost prelucrate 725 de probe (408 la DSP si 317 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 77140.

Localitățile din care provin cazurile noi (29 septembrie):

Aiud – 5

Alba Iulia – 18

Cugir – 1

Sebeș – 6

Valea Lungă – 1

Albac – 1

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Fărău a fost lovit de mașină în timp ce traversa strada printr-un loc nepermis. A ajuns la spital

Publicat

pompierii-SMURD

Un bărbat din Fărău a fost lovit de un automobil în timp ce traversa strada printr-un loc nepermis. Acesta nu a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

La data de 28 septembrie 2020, în jurul orei 12.40, un bărbat de 51 de ani, din comuna Fărău, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, la intrarea în localitatea Șilea a surprins și accidentat un bărbat de 63 de ani, din localitate, care a traversat strada neregulamentar.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir, cercetat de polițiști. A fost prins în timp ce conducea un autoturism, având un permis fals

Publicat

permis

Un tânăr în vârstă de 27 de ani din Cugir este cercetat de polițiști după ce a fost depistat în timp ce conducea un autoturism, fără să posede permis de conducere. Acesta le-a prezentat polițiștilor un permis fals. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 septembrie 2020, în jurul orei 18:10, polițiștii de siguranță publică din Cugir în timp ce acționau pe strada Vasile Alecsandri din oraș, au oprit, pentru control, un autoturism, condus de un tânăr de 27 de ani, din Cugir.

Tânărul le-a prezentat polițiștilor un permis de conducere eliberat de către autoritățile din Ungaria care a ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea sa.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și uz de fals.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Probleme MARI la Spitalul Județean Alba. Medici și asistente din mai multe secții, infectați cu coronavirus

Publicat

Probleme mari la Spitalul Județean de Urgențe din Alba Iulia. Mai mulți medici și asistente din cadrul instituției au fost confirmați cu noul coronavirus.

Este vorba despre personal medical de pe secțiile ATI, Interne, Chirurgie și Urologie. Potrivit unor surse medicale, peste 20 de persoane ar fi infectate, în condițiile în care ”zona” COVID este deja supra-aglomerată. 

Cele 56 de locuri pentru pacienți COVID sunt ocupate complet cu cazurii medii, severe și critice. Dintre cei 56 de pacienți, 8 sunt la ATI cu forme critice, iar restul de 48 de pacienți sunt internați în Secția de Boli Infecțioase Alba, cu forme medii și severe.

Stresul este foarte mare în cadrul instituției, după o ședință la care a participat conducerea. Ulterior, una dintre persoanele care a participat la ședință, a fost declarată pozitivă.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia urmează să ofere informații detaliate legate de această situație, pe parcursul zilei de astăzi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate