Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Manualele pentru clasele a XI-a și a XII-a, pe bănci de săptămâna viitoare. Elevii de clasa a IV-a primesc manuale la sfârşitul lui noiembrie

Publicat

manuale

manuale Ministerul Educației anunță că manualele comandate de inspectoratele școlare pentru clasele a XI-a și a XII-a vor fi transmise liceelor la finalul acestei săptămâni, respectiv începutul săptămânii viitoare. În ceea ce privește problemele cu manualele de clasa a IV-a, ministerul precizează că noile manuale pentru Matematică și Engleză vor fi livrate în depozite pe 4 noiembrie, iar cele pentru Limba și literatura română, Științe ale naturii și Istorie vor fi livrate până la sfârșitul lunii noiembrie. Rămâne în aer situația manualelor de Geografie, unde este așteptată o decizie a Curții de Apel București.

Ministerul Educaţiei a anunţat că a finalizat procedurile juridice, pentru ca manualele de Limba română, Ştiinţe şi Istorie să fie tipărite. În ceea ce priveşte manualele de Geografie, elevii mai au de aşteptat pentru că procesul de soluţionare a contestaţiilor este încă la Curtea de Apel Bucureşti.

Cei peste 150.000 de elevi de clasa a IV-a au început anul şcolar cu doar 7 din cele 14 manuale de care au nevoie. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei anunţă că manualele şcolare, pentru clasele a XI-a şi a XII-a, vor fi transmise liceelor săptămâna viitoare.

Manualele de clasa a IV-a

Ca urmare a soluționării contestațiilor aflate pe rolul instanțelor, Ministerul Educației a contractat, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) – instituția care a organizat licitația privind achiziția manualelor școlare de clasa a IV-a, noile manuale pentru disciplinele Matematică și Limba modernă engleză.

Termenul de livrare în depozitele de carte școlară este 4 noiembrie.

Pentru alte trei discipline (Limba și literatura română, Științe ale naturii și Istorie), Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis în data de 30 septembrie respingerea tuturor contestațiilor. În urma deciziei, au fost inițiate procedurile de asigurare a manualelor în unitățile de învățământ.

Miercuri au fost semnate precontractele, urmează obținerea ISBN-ului și editarea manualelor, respectiv selecția lor de cadrele didactice iar termenul estimat de livrare în școli este sfârșitul lunii noiembrie.

Versiunile digitale ale noilor manuale de Limba și literatura română, Știinte ale naturii și Istorie vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat după aprobarea acestora prin ordin de ministru.

În ceea ce privește manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacată în instanță și se află în proces de soluționare pe rolul Curții de Apel București. După pronunțarea completului de judecată, CNSC va formula decizia finală.

Reamintim că în urma licitației derulate de CNEE în luna februarie 2016, până la începutul anului școlar 2016-2017 au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a la sapte discipline: Limba și literatura română (pentru clasele care studiază în limbile minorităților naționale), Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Religie – cultul ortodox, Educație civică, Arte vizuale și abilități practice, Muzică și mișcare.

Manualele pentru clasele a XI-a și a XII-a

În urma negocierilor dintre MENCS și edituri, contractele încheiate de inspectoratele școlare județene au avut ca termen de livrare în depozitele de carte școlară data de 5 octombrie.

Ministerul informează că la finalul acestei săptămâni, respectiv începutul săptămânii viitoare, manualele comandate de inspectoratele școlare vor fi transmise liceelor.

Potrivit Legii Educației Naționale, elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale.

sursa: digi24.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax