Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MApN: Precizări referitoare la noile prevederi legale din domeniul pensiilor militare de stat. Se va păstra în plată cuantumul avantajos beneficiarului

Publicat

militari Ministerul Apărării Naționale a făcut, miercuri, 6 ianuarie, unele precizări referitoare la noile prevederi legale din domeniul pensiilor militare de stat. Astfel, în situaţia în care se vor constata diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se va păstra în plată cuantumul avantajos beneficiarului.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a fost emis Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.123/2015 pentru aprobarea „Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar”, care a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 982 din data de 30 decembrie 2015, data de intrare în vigoare a acestuia fiind 1 ianuarie 2016. Potrivit acestor dispoziţii, militarii care au trecut în rezervă până la data intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, respectiv până la data de 31 decembrie 2010, trebuie să adreseze o solicitare centrelor militare în a căror rază teritorială îşi au domiciliul, în vederea reîncadrării activităţilor desfăşurate în condiţii de muncă, similar prevederilor aplicabile militarilor în activitate, în conformitate cu legislaţia actuală.

MApN reamintește că, începând cu 1 ianuarie 2016, pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau intrate în plată în baza actelor normative din domeniul pensiilor, anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se vor recalcula, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi cu baza de calcul actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor (cu luarea în calcul a majorării cuantumului brut al soldelor funcţiilor de bază din luna decembrie 2015).

Recalcularea se va face în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, iar drepturile vor fi acordate începând cu data de 1 ianuarie 2016.

„În situaţia în care se vor constata diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se va păstra în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare pe baza noii legislaţii”, transmite MApN.

În ceea ce priveşte diferenţele rezultate între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010, şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările şi completările ulterioare sau în baza O.U.G. nr. 1/2011, acestea se vor restitui la cererea beneficiarilor, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Modalitatea de acordare a acestor diferenţe se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii.

„La această dată, proiectul de hotărâre sus-menţionat este deja elaborat, fiind demarată procedura de semnare de către instituţiile cu atribuţii în acest domeniu în vederea includerii pe agenda şedinţei Guvernului în luna ianuarie 2016”, se mai precizează într-un comunicat al MApN.

În vederea informării oportune a persoanelor interesate, pe pagina de internet a Casei de pensii sectoriale a M.Ap.N. sunt disponibile precizări cu privire la noile prevederi legale din domeniul pensiilor militare de stat, care clarifică probleme ridicate şi întrebări frecvente primite de la beneficiari. Această bază de date va fi actualizată permanent, în funcţie de solicitări. Pagina de internet a casei de pensii a M.Ap.N. poate fi accesată şi direct din pagina oficială a ministerului, secţiunea „Pensii militare”.

MApN transmite, de asemenea, că persoanele interesate pot obţine informaţii şi utilizând linia telefonică gratuită tip TELVERDE, cu numărul 0800.808.880, deschisă încă din anul 2010.  La acest număr de telefon răspund, în zilele lucrătoare, în intervalul 8.00-16.00, specialişti ai Casei de pensii sectoriale a M.Ap.N.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax