Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, ediția a XIII-a, Blaj-Alba Iulia. Cine va alerga pe traseul de 52 de kilometri

Publicat

Sâmbătă, 25 noiembrie, se desfășoară a XIII-a ediție a evenimentului Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Blaj-Alba Iulia. Pe traseul de 52 de kilometri, menit să refacă simbolic drumul românilor spre Marea Adunare de la Alba Iulia, vor alerga 10 maratoniști din țară, dar și o sportivă japoneză.

Evenimentul care face parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru România si istoria ei”.

Se desfășoară la 105 ani de la Marea Unire a românilor, din 1 Decembrie 1918.

Vezi și 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia: Programul OFICIAL pentru Ziua Națională

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc are drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea Istoriei României, spun organizatorii.

Participanți la maraton

La acest maraton au fost invitați să participe 10 maratoniști, din București, Adjud, Codlea, Brașov, Galați, Aiud, Valea Lungă, Blaj și Alba Iulia. Li se alătură și sportiva japoneză Hiroko Ogawa.

Aceștia vor aduce un omagiu eroilor care au înfăptuit Marea Unire.

Traseul maratonului

Lungimea traseului va fi de 52 de km. Se va pleca grupat, în regim de ștafetă,îin jurul orei 7.30, de pe Câmpia Libertății din Blaj. Este locul din care, în anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de români transilvaneni au strigat pentru prima oară: “Noi vrem să ne unim cu țara”.

Vezi și FOTO: Crosul Unirii 2023, la Alba Iulia. Festivitatea de premiere, în Șanțurile Cetății Alba Carolina

Înainte de start, se va intona imnul României.

Însoțiți de iubitori de sport si de istorie din Blaj, alergatorii vor porni simbolic într-o cursă populară pe aleile de pe Câmpia Libertății, în semn de respect față de românii care au participat la evenimentele din anii 1848 si 1918.

Apoi vor pleca în alergare către Alba Iulia.

Maratoniștii vor traversa satele Veza, Izvoarele, Roșia de Secas, Tău, Ohaba, Berghin, Straja, Hăpria, Teleac, Drâmbar, care leaga Blajul de Alba Iulia.

Astfel, se va reface simbolic o parte din traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul lor către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918.

Maraton cu drapeluri

Maratoniștii vor alerga grupat, pe partea dreaptă a drumului.

Vor purta cu ei drapelul României, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul, un steag al dacilor și un steag al aviatorilor militari în rezervă.

Vor ajunge în Cetatea Alba Carolina în jurul orei 16.30.

La sosirea în Cetatea Alba Iulia, maratoniștii vor fi întâmpinați de către oficialitati ale administrației locale și județene, organizatori și susținători, care vor oferi concurenților diplome, medalii, cupe și simboluri.

Cursa populară de la Blaj

De asemenea, un grup de copii din comuna Valea Lungă, condus de primarul comunei, Dan Aldea și de presedinta Filialei Blaj a ARPIA, prof. Călina Comsa, va participa, pe Câmpia Libertatii din Blaj, la cursa populară.

Organizatorii maratonului sunt:

Asociația Club Sportiv Eco Alpin, cu sprijinul

  • Primăriei Municipiului Alba Iulia, Primăriei Municipiului Blaj, Consiliului Județean Alba, Instituției Prefectului Judetul Alba
  • Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA)
  • Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR)

Coorganizatori: ARPIA – Filiala Alba si ARPIA – Filiala “Laurențiu Mărginean” Blaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax