Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie, la Alba Iulia: 1300 de militari, avioane F16, lansatoare de rachete şi elicoptere

Publicat

parada

Elicoptere, avioane F16, zeci de vehicule de tehnică militară, lansatoare de rachete și peste 1300 de cadre militare, reprezintă ingredientele uneia dintre cele mai spectaculoase parade militare găzduite vreodată de Alba Iulia, cu prilejul zilei de 1 Decembrie. Anul CENTENAR îl aduce în Capitala Marii Uniri și pe președintele României, Klaus Iohannis care și-a anunțat deja prezența.

UPDATE 26.11.2018: Potrivit unor informații vehiculate în presa națională, cei care sperau să vadă, la Alba Iulia, pe cer fascinantele avioane supersonice MIG 21 Lancer nu vor mai avea ocazia, de 1 decembrie. Ministerul Apărării a decis să le țină pe ”tușă” anul acesta. O explicație ar putea fi ultimele accidente aviatice în care au fost implicate aceste aeronave, dar și o posibilă dorință de a arăta că armata română vrea să se rupă de trecut.

UPDATE 27.11.2018: Potrivit informațiilor solicitate de ziarul Alba24 Fortele Aeriene Romane au comunicat ce aparate de zbor vor participa la Parada Militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia.

Astfel participanții la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia vor putea vedea evoluțiile următoarelor aeronave: elicoptere IAR 330 Puma, aeronave C 27J Spartan, C 130 Hercules, avioane IAR 99 Soim și F-16 Fighting Falcon.

De 1 Decembrie, Mig-urile 21 Lancer nu vor survola Arcul de Triumf și nu vor zbura nici la parada din Alba Iulia, anunță TVR. MiG-urile 21 Lancer din bazele 86 și 71 vor participa doar la ceremoniile din Cluj, Constanța, Fetești și Călărași. Motivul ar fi că armata vrea, la marile ceremonii militare de la Alba Iulia cât și la București, să dea un semn că s-a rupt definitv de trecut. Astfel, singurele avioane care intra în ceremoniile militare de la Alba Iulia și București vor fi avioanele americane F16 și F18.

Potrivit prefectului județului Alba, Dănuț Hălălai, parada de la Alba Iulia va fi coordonată de general-maior Ovidiu Uifălean, şef al Statului Major al Forţelor Terestre și General de brigadă dr. Virgil-Ovidiu POP, Comandantul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”. La manifestări și-a anunțat prezența și președintele Klaus Iohannis, dar, potrivit unor surse oficiale este posibil să fie prezenți și reprezentanți ai Guvernului. Din cauza faptului că președintele Iohannis va participa și manifestările de la București, organizatorii de la Alba Iulia nu au putut stabili deocamdată ora la care se va desfășura Parada Militară de la Alba Iulia.

La parada de anul acesta vor defila peste 1.300 de cadre militare din detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne,  Serviciului Român de Informații, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și Administrația Națională a Penitenciarelor. În premieră, la Alba Iulia, va defila și un detașament al forțelor militare din Polonia și un detașament al jandarmilor călare. 80 de vehicule militare vor trece prin fața mulțimii prezente la Alba Iulia, pe bulevardul 1 Decembrie 1918.


De asemenea, dat fiind numărul extrem de mare de vizitatori care se anunță de 1 Decembrie la Alba Iulia, parada se va întinde de la Casa de Cultură a Sindicatelor  până la sensul giratoriu de la intersecția străzilor Moților și Horea.

„Vor fi mult mai mulți soldați și tehnică față de anii trecuți, va fi o paradă militară mai amplă și vom încerca să o întindem pe câțiva kilometri, începând de la Casa de cultură, să ajungem până în sensul giratoriu de pe Moților cu Bulevardul Horea. Aici vom putea pune pe trotuar, stânga-dreapta, cei zeci de mii de oameni care vor veni, pentru că mulți vor vrea să vadă parada și, dacă o punem ca și anii trecuți, între blocurile M, s-ar aglomera foarte mult și lumea nu mai vedea”, spune Paul Voicu în urmă cu trei săptămâni.

Pentru siguranța celor care vor participa la manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia, prefectul Dănuț Hălălai a declarat că a solocitat montarea unui număr mare de corturi de prim ajutor și se vor aduce efective de poliție și din alte județe. Vineri, va avea loc o nouă întâlnire a reprezentanților instituțiilor implicate în organizarea evenimentului unde se vor stabili și alte detalii cu privire la manifestările dedicate sărbătoririi Centenarului de la Marea Unire din 1918, la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Mihai

    miercuri, 07.11.2018 at 01:55

    Azi am auzit „vestea” cum ca in 30.11 si 01.12 toate intrarile in oras vor fi blocate, nu se va putea intra in oras.
    Poate confirma cineva? Redactia alba24 ati auzit asa-ceva??
    Adica vor fi 60.000 locuitori ai orasului „blocati”, sechestrati la interior?
    Si daca vrem sa venim din Teius la alba-iulia la cumparaturi sau in vizita la prieteni, nu vom avea acces??
    Adica daca vreu sa ajung la Policlinica, la Penny sau Mall, nu voi putea ajunge??
    Ar fii INADMISIBIL sa se confirme… S-ar bloca dreptul Constitutional la libera circulatie…
    Deja militia cauta parcari pentru 15000 de masini in Centura, DJ107 si pe Autostrada Sebes-Turda

  2. Sarbatoriti cu grija

    luni, 26.11.2018 at 20:57

    Armata romana,fiti cu un ochi la parada si cu unul la hotar cu ucraina sa nu va faceti de proverbe daca escaladeaza situatia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax