Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marian Vanghelie, REŢINUT DE DNA. Este acuzat că ”taxa” cu 20% contracte în valoare de 2 miliarde lei pentru reabilitarea unor clădiri

Publicat

vanghelie Marian Vanghelie a fost reţinut de procurorii DNA, joi, aproape de miezul nopții,  pentru 24 de ore. Primarul ”Vanghelion” a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Edilul este acuzat că în perioada 2007-2015 ar fi atribuit ilegal contracte pentru reabilitarea unor clădiri din sectorul 5, cu o valoare de 2 miliarde de lei, pentru care primarul sectorului 5 ar fi perceput un comision de 20%. La ora 23:23 Marian Vanghelie  a ieșit  încătușat din sediul DNA. „Este România denunțurilor”, s-a limitat să le spună el ziariștilor înainte de a urca în mașina care îl va duce în Arestul Central. S-a referit, fără îndoială, la denunțul făcut de Marin Dumitru, cel care susține că ani de zile i-a plătit comisioane primarului din fonduri care erau tot ale Primăriei.

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la Primăria Sectorului 5, la sediul ADP Sector 5 şi la locuinţa lui Marian Vanghelie. În jurul orei 22:00, primarul sectorului 5 a fost dus la audieri la DNA. La DNA, a dat explicaţii procurorilor şi Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie. La final, ea a anunţat că îşi va da demisia din Camera Deputaţilor, pentru a nu împiedica ancheta. De asemenea, Oana Mizil a anunţat că este însărcinată cu Marian Vanghelie.

Marian Vanghelie nu se afla acasă în această dimineaţă, dar a fost adus la locuinţa sa în jurul orei 10.30, flancat de jandarmi. El se afla în casa Oanei Mizil, care a fost adusă la DNA. Primarul sectorului 5 a mers alături de avocatul său acasă, pentru a fi de faţă la percheziţii. „Sunt lucruri normale, percheziţii acasă, percheziţii la primărie. Ceea ce nu e frumos şi cred că e prea mult, Oana Mizil nu avea nicio legătură cu problemele astea, dar poate nu am fost destul de spumos eu singur şi au mai împachetat problema şi cu Oana Mizil”, a declarat Marian Vanghelie, la Digi24.

„Nu vi se pare că ceva nu se bate? Aţi auzit de mine că am conturi? Dacă găsiţi vreun cont de-al meu în afară de cardul de serviciu, eu mă împuşc în cap în piaţa publică. (…) Nu s-au găsit zecile de milioane de euro la mine acasă, nu s-au găsit nici documente, nu s-a găsit nimic. Am nişte ceasuri, cum ar zice Patriarhul Daniel, lucruri lumeşti”, a mai spus Vanghelie.

 Marian Vanghelie, a fost scos cu mascaţii din locuinţa sa, joi după-amiază, după aproximativ cinci ore de percheziţii, şi a fost dus la sediul Primăriei, unde, de asemenea, au loc percheziţii, iar de acolo ar urma să fie dus la DNA pentru audieri.

Marian Vanghelie a fost urcat în duba poliţiştilor, el fiind dus la sediul Primăriei Sectorului 5, pentru ca percheziţiile să fie continuate la sediul instituţiei în prezenţa edilului.

În jurul orei 22.00 Marian Vanghelie a fost dus pentru audieri la DNA. O oră mai târziu, Marian Vanghelie a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore.

DNA: Comisionul lui Vanghelie – 20%

Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută.

Potrivit DNA, pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, edilul percepea un „comision” de aproximativ 20 la sută din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie, spun anchetatorii în documentele citate.

„Comisionul” ar fi fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, în virtutea cărora firma Premier Palace SRL, controlată de Marin Dumitru prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, ar fi plătit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpuşi, de către Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost Bucureşti S.A. şi Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată în fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlată de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, şi Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan, tot o persoană apropiată lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20 la sută din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 şi până în prezent, Vanghelie şi vărul său Mircea-Sorin Niculae, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

La rândul său, Oana Mizil, începând cu o dată nedeterminată încă şi inclusiv în prezent, în calitate de parlamentar şi de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, exercitându-şi influenţa conferită de funcţia publică, pentru a obţine pentru această societate foloase necuvenite, constând în venituri suplimentare substanţiale, se mai arată în documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra în fapt activitatea a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti, mai spun anchetatorii .

surse: Gandul.info, Mediafax, Digi24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax