Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marii producători de vinuri din Transilvania, scoşi din lista participanţilor la cea mai mare expoziţie de vinuri a anului de la Milano

Publicat

vin alb Marii producători de vinuri româneşti din Transilvania au fost scoşi din lista participanţilor la expoziţia de la Milano, de către o consilieră a ministrului Agriculturii. Astfel, vinuri tradiţionale româneşti ca Feteasca Albă şi Feteasca Regală din Podişul Transilvaniei, Feteasca Neagră sau Busuioaca de Bohotin vor fi reprezentate timp de şase luni de producători mai puţin cunoscuţi în România. Pe parcursul celor 6 luni cât durează expoziţia, oficialii din minister au decis să promoveze doar 6 vinuri, cam câte unul pe lună.

Selectia firmelor participante a fost făcută cu bloggeri şi studenţi, fapt nemaîntâlnit în istoria selecţiilor pentru un târg internaţional de anvengură.

Pe 9 aprilie, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, a fost organizată o întâlnire având ca scop pregătirea participării producătorilor de vin la expoziția universală EXPO Milano, care debutează pe data de 1 mai, transmite Diana Pavelescu, secretar seneral în Comisia de Agricultură a PNL.

Potrivit sursei citate, „această întâlnire pare să fi avut ca scop exclusiv satisfacerea hatârului noului consilier al ministrului Daniel Constantin pe probleme viticole, Marilena Vasilica Ardelean”. Pe parcursul celor 6 luni cât durează expoziţia, oficialii din minister au decis să promoveze doar 6 vinuri, cam câte unul pe lună. „Ceea ce pare a fi mai mult o glumă, având în vedere gama variată de vinuri produsă în România”, mai susţine Pavelescu.

Reprezentantul Comisiei de Agricultură a PNL s-a referit şi la banii ce vor fi cheltuiţi pentru acest eveniment, participarea fiind asigurată din bani publici.

„Un alt aspect de interes este reprezentat de suma de bani care va fi cheltuită pentru acest eveniment. Astfel experiența anterioară ne arată că pentru Târgul de Produse Tradiţionale <Săptămâna Verde> de la Berlin au fost cheltuiți 800 000 de euro din bani publici, cât timp participarea la un târg vinicol de profil, ProWein Duesseldorf, a costat producătorii de vin 30 000 de mii, bani achitați din buzunarele proprii. O diferență considerabilă”.

Diana Pavelescu enumeră o „serie de întrebări legitime:

De ce producătorii și asociațiile de profil recunoscute nu au fost consultate, ci doar au fost convocate pentru a li se aduce la cunoștință decizia luată?

De ce nu s-a luat în considerare prezentarea unor soiuri de vin produse de mai mulți vinificatori, cum ar fi vinul de Fetească Albă sau Fetească Regală, soiuri românești de tradiție, dealtminteri?

Pe ce criterii s-a făcut selecția?

De ce la întâlnire au participat persoane cu o expertiză îndoielnică în domeniu, cum ar fi studenți, blogeri?

De ce pregătirea pentru acest eveniment de amploare, de care se știa de acum 5 ani de zile, se face într-un timp atât de scurt?

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax