Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marile platforme online raportează funcţionarea pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

Publicat

Arhivă foto

Marile platforme online au publicat miercuri noi rapoarte cu privire la modul în care au funcționat în primele șase luni,  în baza noului Cod de bune practice cu privire la informare. 

Marile platforme online semnatare ale noului Cod de bune practici privind dezinformarea din 2022 (Google, Meta, Microsoft, TikTok) au publicat noi rapoarte privind modul în care şi-au transpus în practică angajamentele de a reduce răspândirea dezinformării, a anunţat, miercuri, Comisia Europeană, citat de Agerpres.

Aceste documente, care pot fi descărcate de pe site-ul Centrului pentru transparenţă, arată că semnatarii depun eforturi suplimentare pentru a spori transparenţa şi pentru a furniza date relevante.

Platformele online s-au angajat să raporteze o dată la şase luni, iar acesta este primul set de rapoarte care acoperă o perioadă completă de jumătate de an.

Rapoartele oferă informaţii importante cu privire la modul în care platformele online combat dezinformarea online

„Dezinformarea reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari riscuri pentru spaţiul informaţional democratic din Europa, inclusiv în ceea ce priveşte războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi alegerile.

În 2024, europenii se vor pregăti să se îndrepte către secţiile de votare şi toate părţile implicate trebuie să contribuie la combaterea dezinformării online şi a ingerinţelor străine, pentru a ne proteja spaţiul de dezbatere online.

Codul se dovedeşte a fi un exerciţiu util, dar noi toţi trebuie să facem mai mult.

Fac apel la implicarea deplină a platformelor online în aplicarea angajamentelor pe care şi le-au asumat în temeiul codului, pentru a contribui la asigurarea unei democraţii reziliente”, a declarat Vera Jourova, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a adăugat că integritatea alegerilor este una dintre priorităţile CE pentru asigurarea respectării Regulamentului privind serviciile digitale.

„În cadrul acestui exerciţiu ne bazăm pe expertiza noastră internă, dezvoltată de-a lungul anilor inclusiv datorită experienţei dobândite prin Codul de bune practici privind dezinformarea.

Rapoartele publicate astăzi oferă informaţii importante cu privire la modul în care platformele online combat dezinformarea online şi vor sta la baza evaluării pe care o vom realiza în legătură cu măsurile instituite de marile platforme online pentru a respecta Regulamentul privind serviciile digitale”, a spus Thierry Breton.

Ce arată rapoartele

Rapoartele arată că platformele online aduc îmbunătăţiri în ceea ce priveşte furnizarea de date mai detaliate şi mai pertinente, eliminând unele lacune în materie de date.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a furniza date mai specifice, complete şi semnificative.

În plus, în rapoartele lor semnatarii au menţionat eforturile pe care le-au depus pentru a oferi garanţii în ceea ce priveşte noile sisteme şi elemente de inteligenţă artificială generative din serviciile lor.

De asemenea, rapoartele includ un capitol dedicat dezinformării legate de Ucraina.

Următorul set de rapoarte, preconizat pentru începutul anului 2024, va cuprinde un capitol specific privind combaterea dezinformării în legătură cu alegerile.

Rapoartele sunt însoţite de un nou set iniţial de indicatori structurali, care oferă informaţii suplimentare cu privire la dezinformarea pe platformele online şi la impactul codului asupra reducerii răspândirii acesteia.

Comisia se aşteaptă ca semnatarii să îşi continue eforturile prin extinderea şi ajustarea raportării în viitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax