Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marioara Murărescu a murit. Realizatoarea ”Tezaurului Folcloric” și a Festivalului “Strugurele de Aur” s-a stins la vârsta de 66 de ani

Publicat

YouTube video

An de an, aducea bucurie atât în sufletele spectatorilor, cât şi al participanţilor din cadrul Festivalului-Concurs „Strugurele de Aur” din Alba Iulia. Este vorba despre cunoscuta prezentatoare Marioara Murărescu, realizatoare a emisiunii folclorice „Tezaur folcloric”. Aceasta  şi-a luat „la revedere” pentru totdeauna de la publicul care o îndrăgea atât de mult joi seara, după mai mulţi ani în care s-a luptat cu o boală incurabilă. de De o lună de zile fosta prezentatoare TV a fost externată din spital, astfel că a murit acasă. Marioara Murărescu avea 66 de ani.

În luna iunie, Marioara Murărescu, prezentatoarea care an de an ne bucura cu prezența în județul Alba la Festivalul-Concurs “Strugurele de Aur” a fost internată în stare gravă la Spitalul Județean Cluj. Cunoscuta moderatoare a emisiunii “Tezaur Folcloric” a suferit de mai mulți ani de o boală incurabilă.

A descoperit în anul 2008 că are cancer la sân şi a fost supusă unei duble mastectomii. Boala a recidivat însă la tiroidă, iar anul trecut în zona coloanei. În luna iunie, fosta prezentatoare TV a fost operată la coloana vertebrală, la Cluj, iar luni în şir a fost internată la Spitalul Elias din Bucureşti pentru recuperare medicală. A fost nevoită să întrerupă tratamentul în noiembrie, pentru că au apărut unele complicaţii, mai exact nu a putut să se ridice din pat, un picior i s-a umflat foarte tare şi nu se mai putea deplasa din cauza durerilor.

Din păcate, potrivit unui mesaj postat pe pagina de socializare de interpretului de muzică folclorică Alexandru Pugna „a plecat dintre noi aseară târziu cea mai îndrăgită şi apreciată realizatoare de emisiuni folclorice din România: Marioara Murărescu. Folclorul românesc a suferit o grea pierdere, rămânând fără unul dintre cei mai importanţi stâlpi de susţinere a adevărului, esenţei autenticităţii cântecului şi portului românesc adevărat”.

Mărioara Murărescu avea 66 de ani şi timp de trei decenii a făcut istorie la postul public de televiziune cu emisiunea “Tezaur folcloric”. An de an, aceasta ne-a bucurat cu prezența în Alba, în calitate de prezentatoare a Festivalului-Concurs “Strugurele de Aur”.

YouTube video

„Într-o lume în care comercialul, facilul şi nonvaloarea încearcă să câştige tot mai mult teren, Marioara Murărescu prin emisiunea Tezaur Folcloric ne-a învăţat să preţuim creaţia neaoşă, adevărată a neamului nostru românesc, fiind printre ultimele ”bastioane” de luptă împotriva psheudoproducţiilor muzicale care s-ar vrea folclor, dar nu sunt. Pentru bucuria sufletului celor ce-i urmăreau şi îndrăgeau emisiunile, pentru lupta sa dusă spre promovarea cântărilor neamului nostru românesc să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i primească sufletul în rândul celor drepţi dându-i odihnă veşnică şi iertare. Drum bun spre lumea stelelor doamna Marioara Murărescu, acolo unde vă aşteaptp atâţia mesageri ai cântecului nostru pe care i-aţi promovat şi unde cu toţii vom ajunge, şi unde va fi un nou Tezaur Folcloric. Bunul Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, mai transmite, prin mesajul postat, Alexandru Pugna.

Mărioara Murărescu s-a născut la 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, în familia unui preot, după 18 ani de la căsătoria părinților ei, potrivit wikipedia. „Bunicul meu cânta la caval și mergea cu oile, era cioban. Pleca dimineața, venea seara, îl vedeam rar, mă lăsa dormind, mă găsea dormind. Dar găseam lângă patul meu, când mă trezeam, o crenguță cu alune, sau fructe de pădure, și știam că a trecut pe-acolo bunicul. Ziua mă jucam cu verișoarele mele, dar eram un copil mai retras”, îşi amintea aceasta.

A urmat Conservatorul din Bucureşti, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunțe la planul de a deveni soprană, după o operație de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii, profesorii Emilia Comişel I Gheorghe Oprea i-au îndreptat pașii spre muzica populară. De la ei a învățat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”.

A debutat în radio. În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea “Tezaur folkloric”, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea.” Ea a străbătut țara în lung și-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.

Mărioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristian King

    vineri, 31.01.2014 at 14:20

    o persoana deosebita, ce a facut cinste neamului nostru,dumnezeu sa o aiba in paradisul lui,si sa vina si altcineva sa continue munca ei ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax