Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marioara Murărescu a murit. Realizatoarea ”Tezaurului Folcloric” și a Festivalului “Strugurele de Aur” s-a stins la vârsta de 66 de ani


Publicat

An de an, aducea bucurie atât în sufletele spectatorilor, cât şi al participanţilor din cadrul Festivalului-Concurs „Strugurele de Aur” din Alba Iulia. Este vorba despre cunoscuta prezentatoare Marioara Murărescu, realizatoare a emisiunii folclorice „Tezaur folcloric”. Aceasta  şi-a luat „la revedere” pentru totdeauna de la publicul care o îndrăgea atât de mult joi seara, după mai mulţi ani în care s-a luptat cu o boală incurabilă. de De o lună de zile fosta prezentatoare TV a fost externată din spital, astfel că a murit acasă. Marioara Murărescu avea 66 de ani.

În luna iunie, Marioara Murărescu, prezentatoarea care an de an ne bucura cu prezența în județul Alba la Festivalul-Concurs “Strugurele de Aur” a fost internată în stare gravă la Spitalul Județean Cluj. Cunoscuta moderatoare a emisiunii “Tezaur Folcloric” a suferit de mai mulți ani de o boală incurabilă.

A descoperit în anul 2008 că are cancer la sân şi a fost supusă unei duble mastectomii. Boala a recidivat însă la tiroidă, iar anul trecut în zona coloanei. În luna iunie, fosta prezentatoare TV a fost operată la coloana vertebrală, la Cluj, iar luni în şir a fost internată la Spitalul Elias din Bucureşti pentru recuperare medicală. A fost nevoită să întrerupă tratamentul în noiembrie, pentru că au apărut unele complicaţii, mai exact nu a putut să se ridice din pat, un picior i s-a umflat foarte tare şi nu se mai putea deplasa din cauza durerilor.

Din păcate, potrivit unui mesaj postat pe pagina de socializare de interpretului de muzică folclorică Alexandru Pugna „a plecat dintre noi aseară târziu cea mai îndrăgită şi apreciată realizatoare de emisiuni folclorice din România: Marioara Murărescu. Folclorul românesc a suferit o grea pierdere, rămânând fără unul dintre cei mai importanţi stâlpi de susţinere a adevărului, esenţei autenticităţii cântecului şi portului românesc adevărat”.

Mărioara Murărescu avea 66 de ani şi timp de trei decenii a făcut istorie la postul public de televiziune cu emisiunea “Tezaur folcloric”. An de an, aceasta ne-a bucurat cu prezența în Alba, în calitate de prezentatoare a Festivalului-Concurs “Strugurele de Aur”.

„Într-o lume în care comercialul, facilul şi nonvaloarea încearcă să câştige tot mai mult teren, Marioara Murărescu prin emisiunea Tezaur Folcloric ne-a învăţat să preţuim creaţia neaoşă, adevărată a neamului nostru românesc, fiind printre ultimele ”bastioane” de luptă împotriva psheudoproducţiilor muzicale care s-ar vrea folclor, dar nu sunt. Pentru bucuria sufletului celor ce-i urmăreau şi îndrăgeau emisiunile, pentru lupta sa dusă spre promovarea cântărilor neamului nostru românesc să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i primească sufletul în rândul celor drepţi dându-i odihnă veşnică şi iertare. Drum bun spre lumea stelelor doamna Marioara Murărescu, acolo unde vă aşteaptp atâţia mesageri ai cântecului nostru pe care i-aţi promovat şi unde cu toţii vom ajunge, şi unde va fi un nou Tezaur Folcloric. Bunul Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, mai transmite, prin mesajul postat, Alexandru Pugna.

Mărioara Murărescu s-a născut la 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, în familia unui preot, după 18 ani de la căsătoria părinților ei, potrivit wikipedia. „Bunicul meu cânta la caval și mergea cu oile, era cioban. Pleca dimineața, venea seara, îl vedeam rar, mă lăsa dormind, mă găsea dormind. Dar găseam lângă patul meu, când mă trezeam, o crenguță cu alune, sau fructe de pădure, și știam că a trecut pe-acolo bunicul. Ziua mă jucam cu verișoarele mele, dar eram un copil mai retras”, îşi amintea aceasta.

A urmat Conservatorul din Bucureşti, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunțe la planul de a deveni soprană, după o operație de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii, profesorii Emilia Comişel I Gheorghe Oprea i-au îndreptat pașii spre muzica populară. De la ei a învățat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”.

A debutat în radio. În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea “Tezaur folkloric”, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea.” Ea a străbătut țara în lung și-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.

Mărioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Cristian King

    vineri, 31.01.2014 at 14:20

    o persoana deosebita, ce a facut cinste neamului nostru,dumnezeu sa o aiba in paradisul lui,si sa vina si altcineva sa continue munca ei ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sute de artefacte arheologice, monede de tezaur dacic și alte bunuri de patrimoniu național, recuperate de polițiștii din Alba

Publicat

Anul trecut, polițiștii din Alba au reușit să recupereze, în cadrul dosarelor de anchetă, sute de artefacte arheologice, printre care monede romane, dacice și medievale, unele dintre aceste bunuri fiind din categoria Tezaur și Fond.

IPJ Alba a prezentat luni bilanțul activității pe anul 2020. La capitolul Protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul dosarele proprii, au fost recuperate și indisponibilizate 317 bunuri culturale care aparțin Patrimoniului Cultural Național, marea lor majoritate artefacte arheologice: monede (romane, dacice și medievale) fibule, arme, unelte, podoabe, statuete vase ceramice, tablouri etc. ) Categoria Tezaur și Fond, a transmis Poliția Alba.

Potrivit sursei citate, în urma efectuării de investigații au fost identificată o monedă medievală din aur DUCAT, descoperită de un detectorist. Moneda a fost recuperată și predată Muzeului Unirii din Alba Iulia.

În cadrul acțiunii Pandora V, au fost identificate, pe platformele unor case de licitații, 24 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin C.R.I. pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere (Germania, Monaco etc.)

Au fost confiscate două detectoare de metale deținute ilegal.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate