Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marius Balo, românul eliberat din pușcăriile din China, într-un pelerinaj de 2.922 de kilometri. Când ajunge în Alba

Publicat

Marius Balo, românul care a fost închis mai mulți ani în pușcăriile din China, pornește într-un pelerinaj pe la principalele locuri de detenţie, tortură şi exterminare a foştilor deţinuţi politici din România. Traseul său va străbate și județul Alba, la Blaj, Aiud, Alba Iulia și Sebeș. 

Acțiunea va începe în data de 29 iunie 2022, la ora 13,00, după câteva momente de reculegere la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca şi la mormântul Doinei Cornea.

2922 km pentru 2922 zile de detenţie

Organizatorii pelerinajului sunt Marius Balo şi Fundaţia Doina Cornea, în parteneriat cu ACADEMIA CIVICĂ, AFDPR, Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov, Asociaţia Opération Villages Ukrainiens, Asociaţia Rupicapra şi Iordăchescu şi Asociaţii, site-ul Istoria pe Răzătoare având Binecuvântarea Bisericilor Naţionale – Biserica Ortodoxă Română şi Bisericia Română Unită cu Roma, Greco Catolică.

Pelerinajul va consta din parcurgerea unui număr de 2922 km la principalele locuri de detenţie, tortură şi exterminare a foştilor deţinuţi politici din România pentru omagierea şi păstrarea vie a memoriei acestora.

 

Traseul a fost astfel ales încât să se parcurgă cei 2922 kilometri – atâţia câte zile a petrecut Marius Balo în închisorile chineze – prin majoritatea locurilor importante de detenţie şi exterminare prin care au trecut foştii deţinuţi politici din România.

În septembrie, va ajunge și în județul Alba. Traseul complet al lui Marius Balo va trece prin:

 

Cluj-Napoca, Gherla, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Roman, Bacău, Târgu Ocna, Mărăşeşti, Focşani, Râmnicu Sărat, Brăila, Tulcea, Periprava, Poarta Alba, Jilava, Bucureşti, Mănăstirea Căldăruşani, Ploieşti, Mişlea, Braşov, Blaj, Aiud, Alba Iulia, Sebeș (în luna septembrie), Deva, Sarmizegetusa, Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, Zalău, Baia-Mare, Sighetul Marmaţiei, Cavnic, Mănăstirea Rohia, Gherla, Cluj-Napoca.

Prin acest pelerinaj Marius Balo spune că nu se identifică cu foştii deţinuţi politici ci doreşte să le aducă un omagiu lor, eroilor neamului.

YouTube video

Pe întreg parcursul se vor organiganiza întâlniri cu foşti deţinuţi politici sau urmaşi ai acestora, veterani de război şi alte personalităţi.

Va fi transmis tuturor primarilor de pe traseul pelerinajului mesajul asociaţiei Opération Villages Ukrainiens – un apel la adopţia sau înfrăţirea localităţilor pe care le reprezintă cu localităţi similare din Ucraina.

În semn de solidaritate cu poporul ucrainean, alături de steagul României, Marius Balo va purta şi steagul Ucrainei.

În perioadele de repaos de pe parcursul pelerinajului Marius Balo îşi va redacta cartea de memorii din închisorile chineze, carte pe care o va publica apoi Editura Doina Cornea.

Cine este Marius Balo

Clujeanul Marius Balo are 41 de ani și a fost arestat în China, la Shanghai, în 2014, sub acuzația de fraudă contractuală.

A fost condamnat abia în 2016, după doi ani de arest preventiv, la 8 ani de închisoare. Cazul său a ajuns în public după ce o firmă de PR și o celebră casă de avocatură din Cluj l-au preluat, arătând public că de 5 ani autoritățile române nu s-au implicat pentru a-i oferi asistență românului.

Sursă foto: TVR

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax