Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marius Nica: Vom avea aprobate, în iulie, toate programele de finanțare din fonduri europene pe exercițiul 2014-2020

Publicat

BANIRomânia va avea aprobate, în luna iulie, toate programele de finanțare din fonduri europene pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, astfel că nu va avea nicio scuză dacă, la finalul perioadei, nu va înregistra un grad de absorbție de 100%, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

„Practic, la nivelul lunii iulie, România va avea toate programele aprobate și vă spun: nu există nicio scuză dacă în 2020 nu avem un grad de absorbție de 100%, fiindcă pornim cu același start cu toate statele Uniunii Europene. Nu există state care au cheltuit deja bani pe programul 2014 — 2020. Sunt state care au primit acele avansuri în urma aprobării programelor, avansuri pe care le-a primit și România la Ministerul Finanțelor, după aprobarea programelor, și pe care le va primi și după aprobarea Programului Operațional Infrastructură Mare și a celui Regional”, a explicat Nica, într-o conferință de profil.

El a precizat că singurul program ce nu va fi aprobat în această vară este cel de pescuit, care are o alocare financiară redusă, pentru acesta așteptându-se aprobarea în luna septembrie.

Ministrul de resort a reamintit că în cursul acestei săptămâni se așteaptă, de la Comisia Europeană, aprobarea Programului Operațional Regional.

„Am trimis oficial Programul Operațional Infrastructură Mare; undeva, în perioada 1 — 15 iulie, așteptăm aprobarea acestui program”, a adăugat Nica.

Potrivit acestuia, pentru următorul exercițiu financiar se are în vedere, la solicitarea Comisiei Europene, simplificarea procedurilor, în special în privința costurilor.

„Cel mai avansat este Programul Operațional Capital Uman, unde intenționăm ca, de la primele ghiduri, să avem proceduri de cost simplificate în ceea ce privește cheltuielile directe cu personalul. Asta înseamnă că, pentru anumite categorii de cheltuieli clar identificate, nu se vor mai cere din partea beneficiarilor documentele suport”, a explicat ministrul de resort.

El a precizat că se lucrează, împreună cu Institutul Național de Statistică, la stabilirea unor standarde de cost, astfel încât beneficiarii care se încadrează în aceste standarde să nu mai fie obligați să aducă documente justificative pentru achizițiile realizate. Stabilirea acestor standarde este prevăzută a se finaliza până la sfârșitul anului.

În altă ordine de idei, șeful de la Fonduri Europene a amintit despre elaborarea unui instrument electronic de implementare a proiectelor, ca modalitate de simplificare a procedurilor. Potrivit ministrului, în cursul acestei săptămâni, instrumentul se află în testare internă la nivelul ministerului, după care va fi deschis publicului larg.

„Vom începe, de asemenea, cu Programul Operațional Capital Uman și cel de Competitivitate. Pentru acesta din urmă, din 27 iunie, se vor putea depune primele proiecte pentru 2014 — 2020. Vorbim de circa 580 de milioane de euro pe partea de inovare-cercetare. Vom lansa anul aceasta o sumă de 50 de milioane de euro și pe Axa IT. Avem mai mult de o treime din întreaga alocare financiară pe Programul Operațional Competitivitate lansată anul acesta”, a subliniat Marius Nica.

Pentru Programul Operațional Capital Uman, pe 27 iunie, va fi afișat calendarul lansărilor și alocările financiare pentru 2014 — 2020. Ministrul de resort estimează o alocare de aproximativ 570-580 de milioane de euro pentru anul aceasta, însă susține că suma depinde și de celelalte ministere implicate.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax