Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI, 13: Ziua informării preventive. Porţi deschise la unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba

Publicat

marti 13

Marţi, 13 noiembrie, între orele 12.00 – 16.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judetului Alba îşi va deschide porţile sediilor unităţilor din subordine pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.

Marţi, 13 noiembrie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) marchează „Ziua Informării Preventive”, potrivit iniţiativei derulate la nivel european. Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, cu sprijinul  E.ON România, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

În vederea asigurării unei abordări uniforme şi eficiente, la nivelul autorităţilor publice locale şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă se vor organiza şi desfăşura acţiuni locale de informare preventivă, în vederea diseminării informaţiilor preventive la cât mai multe persoane (adulţi, tineri, copii).

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba va organiza cu această ocazie, marți 13 noiembrie, în intervalul orar 8.00-14.00, un punct de informare în centrul commrcial Alba Mall din municipiul Alba Iulia, unde ofițeri și subofițeri din cadrul Inspecției de Prevenire vor distribui pliante, broşuri, flyere şi afişe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă. Această activitate se adresează tuturor celor care vor vizita punctul de informare, pentru a le oferi modalităţi de comportare înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă.

Anual, în România sunt înregistrate mii de incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc şi victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat, instalaţii electrice defecte sau improvizate,  mijloacele de încălzire şi fumatul şi focul deschis.

IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.

În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi  „R.I.S.C. – Siguranţa nu este un joc de noroc!”.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Prognoză meteo pe termen lung: Câtă zăpadă vom avea în această iarnă. Analiză a lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie

Publicat

Prognoza meteo pe termen lung nu este deloc ușoară. Pentru a reuși, specialiștii utilizează metode diferite, adesea încrucișate, în care țin cont de mișcările maselor de aer, umiditate, presiune și multe informații primite de la sateliți. 

Specialiștii de la severe-weather.eu au realizat o analiză a șanselor de precipitații sub formă de ninsoare ale iernii care urmează. Analiza vizează tendințele globale, dar și pe regiuni.

După ce au analizat foarte multe date, au ajuns la concluzia că zăpada va fi o raritate în Europa, în această iarnă, chiar mai mult decât în ultimii ani.

”Ne uităm doar la tendințe și probabilități, dar totuși, variația este cheia. Începem cu prognoza medie de ninsori pentru perioada noiembrie-decembrie-ianuarie, iar apoi vom face o defalcare lunară.

Asta pentru că există o mulțime de detalii în prognoza lunară pe care media sezonieră nu le arată” au scris meteorologii într-un articol dedicat iernii care urmează.

În această primă prognoză de ninsori, meteorologii nu includ deocamdată luna februarie, deoarece unele dintre date nu sunt încă disponibile.

Prognoza meteo în această iarnă: Mai puține ninsori decât ar fi normal în noiembrie, decembrie și ianuarie

În primul rând, uitându-ne la imaginea medie pentru Europa, putem vedea o prognoză destul de slabă de zăpadă. Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.

Prognoza lunii noiembrie arată un potențial de creștere a ninsorilor în zonele muntoase din Europa Centrală. Dar în majoritatea celorlalte părți sunt prognozate cu mai puține ninsori decât în mod normal pentru această lună.

Prognoza de ninsori din decembrie arată anomalii mai puternice. Potrivit datelor, prognoza nu permite scenarii de ninsori larg răspândite, ceea ce înseamnă că zăpada va lipsi în toată Europa și în România, iar speranța unui Crăciun cu zăpadă, nu are șanse nici în acest an.

În prognoza din ianuarie, nu există nici o îmbunătățire reală a situației. Se estimează că cea mai mare parte a Europei va avea mai puține ninsori până la mijlocul iernii, cu excepția unor zone foarte restrânse.

Datele arată că sunt disponibile precipitații, dar temperaturile nu sunt suficient de reci pentru acumularea de zăpadă în zonele joase.

Va fi așadar o iarnă mai caldă în Europa decât de obicei, cu temperaturi extreme înregistrate arareori.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ghidurile solicitantului pentru Măsura 411 BIS, explicate IMM-urilor din industria alimentară

Publicat

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat miercuri prima sesiune de prezentare a Ghidurilor Solicitantului pentru Măsura 4.1.1 BIS pentru granturi de investiții necesare retehnologizării IMM-urilor și pentru Măsura de sprijinire a mediului de afaceri pentru îmbunătățirea eficienței energetice, dedicată beneficiarilor din industria alimentară.

La eveniment au participat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, secretarii de stat Carmen Moraru și Csilla Hegedüs.

În cadrul acestei reuniuni, la care au  fost prezenți peste 500 participanți (fizic și on-line), aparatul tehnic al Autorității de Management a Programului Operațional Competitivitate, responsabilă cu implementarea măsurii 411 BIS și cea a Programului Operațional Infrastructură Mare, care implementează măsurile de sprijin pentru eficiență energetică, au oferit informaţii cu privire la condiţiile de finanţare, procedurile de evaluare, selecţie și implementarea proiectelor.

”Am discutat astăzi cu reprezentanții industriei alimentare, împreună cu ministrul Daea, cu secretarii de stat în MIPE și aparatul tehnic din autoritățile de management ale programelor operaționale tocmai pentru a veni în sprijinul celor care vor să  depună cereri și să obțină finanțare pentru investiții în retehnologizare și eficiență energetică”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

300 de milioane euro pentru investiții în retehnologizare

Întreprinderile din industria alimentară, panificaţie, patiserie şi alte activităţi asimilate acestora, precum și cele care activează în domeniul construcţiilor, materialelor de construcţii, echipamentelor, utilajelor, mijloacelor de transport specifice și tehnologiilor au la dispoziție granturi pentru investiții cu o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în exercițiul financiar 2021.

Preînscrierile pentru acest tip de apeluri vor începe în 28 septembrie, dată la care solicitanții se vor putea înrola în aplicație sau vor putea solicita relocarea conturilor în aplicația IMMRecover.

Lansarea apelului de proiecte este programată pentru 7 octombrie, solicitanții având la dispoziție o săptămână pentru a depune cererile.

Pentru a fi eligibili, solicitanții vor îndeplini următoarele condiții:

 • activitatea pentru care se solicită finanțare trebuie să fie aferentă unui cod CAEN autorizat la data depunerii cererii de finanţare pe întreprindere, nu pe locație de implementare;
 • să fie înființați până la data de 31 decembrie 2020;
 • să nu fie considerați IMM-uri în dificultate la 31 decembrie 2021;
 • să înregistreze profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în exerciţiul financiar 2021.

Sunt eligibile pentru finanțare următoarele tipuri de activități:

 • modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/ eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru alte categorii de
 • cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
 • dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică, necesare activităţii de producţie, precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie existente.

500 de milioane pentru eficiența energetică a IMM-urilor și întreprinderilor mari

Sectorul industriei alimentare are alocat un buget distinct de 200 de milioane de euro pentru măsuri de eficiență energetică, din care:

85 milioane euro, schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și de reducere a consumurilor de energie, cu valoarea granturilor între 50.000 euro – 500.000 euro;

85 milioane euro, schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile, cu valoarea granturilor între 50.000 euro – 500.000 euro;
30 de milioane, schemă de minimis pentru sprijinirea investițiilor în măsuri de reducere a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pentru ca proiectele depuse să fie considerate eligibile, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 • perioada de implementare nu trebuie să depășească 31.12.2023;
 • să fie rezultatul unei analize energetice, realizate de către un auditor/manager energetic autorizat;
 • să implice o scădere a consumului energetic total de minimum 10% față de indicatorii energetici specifici inițiali;
 • să fie asociat unei activități economice, respectiv unui sau mai multor domenii de activitate autorizate la locul de implementare;
 • să nu mai fi beneficiat de finanțare din fonduri publice, în ultimii 5 ani înainte de data depunerii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un român care a comis mai multe tâlhării în Germania, arestat preventiv pentru a fi extrădat. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis arestarea provizorie pentru 15 zile, pe numele unui bărbat căutat de autoritățile din Germania. 

Anchetatorii din Germania cer extrădarea bărbatului din Sibiu, pentru a-l ancheta în mai multe cazuri de tâlhărie, tâlhării comise în zona unor locuințe de blocuri din Nurnberg. 

Bărbatul a fost arestat preventiv în data de 16 septembrie, iar apoi va fi extradat către Germania.

Potrivit reprezentaților Curții de Apel Alba Iulia, bărbatul alături de o altă persoană ar fi comis mai multe tâlhării. Mai exact, ar fi intrat în apartamente, înarmați cu spray-uri paralizante și cuțite și ar fi furat ce le-a căzut la mână.

La un moment dat într-un apartament în care au intrat, se aflau oameni în casă, pe care i-au amenințat cu armele din dotare. Printre lucrurile furate se află un portofel cu câțiva euro în el, o pereche de căști și suma de 100 de euro.

În data de 28 septembrie se va judeca mandatul de extrădare, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Construcția noului mall din Alba Iulia. Guvernul cere de la primărie terenul pentru a putea fi mutate liniile de înaltă tensiune

Publicat

Încă un pas spre construcția noului mall din Alba Iulia. Una dintre cele mai mari probleme, cea a mutării liniilor de înaltă tensiune din zonă se apropie de rezolvare.

Guvernul a cerut Consiliului Local Alba Iulia să adopte o hotărâre prin care să cedeze mai multe terenuri către domeniul public al statului.

Terenurile trebuie să ajungă în administrarea Transelectrica SA, potrivit unei note aflate miercuri în mapa Guvernului.

Primarul Gabriel Pleșa spune că va fi nevoie de adoptarea unei hotărâri de consiliu local, după solicitarea Guvernului.

”Este o investiție așteptată de albaiulieni, care va transforma aceea zonă gri, într-o zonă frumos aranjată urbanistic” a spus primarul Gabriel Pleșa.

Compania urmează să realizeze o deviere a liniilor aeriene de energie electrică pe ruta Mintia – Alba Iulia – Șugag și Cluj Florești – Alba Iulia – Gâlceag, operațiune necesară pentru continuarea lucrărilor la noul mall, aflat în construcție.

Construcția noului mall din Alba Iulia, blocată de relocarea liniilor de înaltă tensiune

Solicitarea Guvernului către Primăria Alba Iulia are în vedere modificarea traseului unor linii electrice pentru construcția viitorului mall.

Citește și: Construcția noului MALL din Alba Iulia blocată de relocarea liniilor electrice de înaltă tensiune. Proiectul, în Consiliul Local

Relocarea liniilor electrice de înaltă tensiune care trec peste terenul pe care se construiește noul mall din Alba Iulia reprezintă principala cauză de întârziere a lucrărilor.

 • ”NOTĂ privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind  trecerea imobilelor înscrise în Cărţile funciare nr. 115947, nr. 116084 şi nr. 116345 Alba Iulia din domeniul public al Municipiului Alba Iulia în domeniul public al Statului şi darea în administrarea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice ,,Transelectrica” S.A., în vederea realizării obiectivului de investiţii ,,deviere linie aeriană de energie electrică LEA 220kV d.c. Mintia – Alba Iulia / Alba Iulia – Şugag, LEA 220kV d.c. Cluj Floreşti – Alba Iulia/ Alba Iulia – Gâlceag” – se arată într-un document al Guvernului.

La începutul lunii septembrie, lucrările pe șantierul aflat pe malul râului Ampoi au avansat pe latura nord-estică a centrului comercial.

În zona respectivă urmează să fie deschis un hipermarket, dar și magazine de electronice/electrocasnice și fashion.

”Dezvoltarea centrului comercial și devierea liniilor electrice este oportună având în vedere faptul că va duce la implementarea unui traseu al liniilor electrice mai apropiat de râul Ampoi, restrângând culoarul de protecție în raport cu proprietățile private aflate în zona centrului comercial, ceea ce va permite folosirea fără restricții a unor suprafețe care în prezent nu pot fi folosite sau au întrebuințări limitate”, se mai arată într-o hotărâre a Consiliului Local Alba Iulia.

Vezi Deschiderea noului mall din Alba Iulia, AMÂNATĂ. Cel mai mare centru comercial din județ urma să fie finalizat până în decembrie

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax