Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marți, 5 martie: Obiecte cu specific feminin din secolele VII-IX d. Chr, exponatul lunii martie la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

La Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat marți, 5 martie, de la ora 11:00, exponatul lunii martie: Obiecte cu specific feminin din secolele VII-IX d. Chr.

Cu această ocazie vor fi expuse un grup de obiecte care pot fi considerate cu specific feminin din perioada secolelor VII-IX d.Chr. Aceste artefacte au intrat în colecțiile Muzeului Național al Unirii prin cercetări arheologice efectuate în localitatea Berghin (jud. Alba) la sfârșitul anilor 1970 unde a fost identificată și cercetată o necropolă de incinerație. Unele dintre aceste obiecte sunt in mare parte inedite.

Acestea au fost clasificate în patru categorii principale: obiecte de uz casnic și includ vasul ceramic, fusaiola și amnarul, sugestive pentru activitățile cotidiene ale femeilor din acea vreme. Obiecte de podoabă: constând în cerceii și șiragul de mărgele, acestea evidențiază preocuparea pentru aspectul estetic și ornamentarea personală. Accesorii vestimentare: reprezentate de cataramele, care erau elemente esențiale pentru fixarea și decorarea îmbrăcămintei. Obiecte de toaletă: cum ar fi penseta, sugerând practicile de igienă și îngrijire personală în acea epocă.

Această diversitate de artefacte furnizează o perspectivă fascinantă asupra vieții și culturii femeilor din perioada timpurie a Evului Mediu, însoțindu-le în viața de zi cu zi și în ceremoniile funerare.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax