Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marți, 7 mai: Vernisajul expoziției de pictură „Confesiuni cromatice” a pictorului Voicu Preja, la Primăria Sebeș

Publicat

La Primăria municipiului Sebeș va avea loc marți, 7 mai, începând cu ora 17:00, vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului sebeșean Voicu Preja.

Evenimentul aduce în atenția publicului lucrările unui talentat pictor local și are o dublă semnificație pentru autorul acestora:  este o expoziție personală și, în același timp,  aniversară, artistul împlinind de curând o frumoasă vârstă.

Voicu Preja abordează teme diverse, ca portretul, peisajul, scenele de gen și natura statică, manifestând o predilecție către primele două.

Ca tehnică, preferă uleiul pe pânză și grafica, creion pe hârtie, dar a abordat și altele, precum acuarela și pastelul.

Lucrările sale sunt apreciate de iubitorii de artă, fiind caracterizate de o sensibilitate aparte, dată de tratarea artistică a subiectelor abordate și de cromatica plăcută folosită la redarea acestora.

Născut în 2 mai 1954, Voicu Preja a urmat liceul în Sebeș, iar după absolvirea acestuia, în 1973, și-a continuat studiile la  Facultatea de Mecanică din Timișoara, până în 1978.

Pe tărâmul artelor, Voicu Preja este un autodidact. A deprins singur tainele picturii, primele încercări de valorificare a unui talent nativ datând de la începutul anilor ’70. În 1975 avea deja prima lucrare finalizată și datată.

Treptat, exprimarea sa artistică a devenit tot mai complexă și mai rafinată, iar ceea ce a început ca o pasiune a primit, la maturitate, și recunoașterea cuvenită, fiindu-i organizate expoziții personale și participând cu lucrări la numeroase expoziții de grup.

A expus în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la edițiile din 2019 și 2023, la Galeria Cluj Art, unde  a participat cu lucrări la expozițiile „Salonul de toamnă al artiștilor plastici”, „18+” și „Salonul de acuarelă” (în octombrie-noiembrie 2020).

Aceeași galerie de artă i-a găzduit în octombrie 2020 și o expoziție personală, în care au fost prezentate publicului 73 de  lucrări (ulei și acuarelă). A expus, de asemenea, la Muzeul Literaturii Romane din București (2021) și la Teatrul National București (2022), instituției din urmă donându-i portretul actorului Ion Caramitru.

În străinătate a expus  lucrări la Madrid, în Galeria EKA & MOOR (22-31 ianuarie 2021) și la expoziția internațională „Noaptea Culturii” de la Büdingen, Germania (9 iulie 2022).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax