Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marți: Apelul comisarului regal baronul Vay Miklos către români, exponatul lunii aprilie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia urmează să fie vernisat marți, 4 aprilie, la ora 11:00, exponatul lunii – Comunicatul către Români dat de comisarul regal baronul Vay Miklos în 13/25 octombrie 1848 la Cluj.

Piesa aflată în colecția muzeului albaiulia face parte dintr-un lung șir de comunicate date de guvernul maghiar și de reprezentații acestuia în Transilvania către revoluționarii români încercând să determine aplanarea conflictului care evolua abrupt de la un moment la altul și era pe cale să se transforme în război civil.

Tema principală a acestor comunicate viza datoria față de ”Patrie” a românilor, chemarea la păstrarea ”rândului și liniștii”, sub amenințarea represaliilor armate ale ”nației ungureazska și szekujeleaszka spre zdrobirea orbeștilor voasztre fapte.” Aceste comunicate nu au avut succesul scontat pentru că românii nu se raportau pozitiv la patria invocată de nobilimea maghiară și, mai mult, au accentuat agresivitatea conflictului.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax