Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Artista Maria Deac Poenaru din Laz împlineşte 92 de ani. Eveniment de aniversare cu participarea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Alba

Publicat

Maria deac PoenaruArtista Maria Deac Poenaru din Laz împlineşte 92 de ani de viaţă dedicaţi artei populare şi în mod special picturii de icoane. Membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, aceasta a fost declarată în anul 2011 “tezaur uman viu”.

Cu această ocazie, marţi, de la ora 13.00, va fi organizat un eveniment de aniversare, în localitatea Laz, comuna Săsciori, la care vor participa preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi alţi reprezentanţi ai instituţiei şi altor foruri culturale.

Icoanele Mariei Deac Poenaru se regăsesc în mai multe colţuri ale lumii, mai ales în colecţii particulare, dar şi în biserici.

Maria Deac Poenaru trăieşte şi azi în casa Poenarilor din Laz, uşor de recunoscut prin zugrăveala aparte ce aminteşte de ocupaţia de veacuri a acestei familii: pictura religioasă.

Artista a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, iar casa acesteia din Laz este un muzeu ce cuprinde sute de icoane unicat, realizate de membrii familiei Poenaru, şi obiecte de artă populară: costume populare, obiecte de rit religios, obiecte de impodobit casa, vase de lut etc..

Pictorii iconari din Laz au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului încă din 1770, continuând până în zilele noastre.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax