Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARȚI: Cea mai veche reprezentare a Cetății Alba Iulia (1684), exponatul lunii iulie la Muzeul Național al Unirii


Publicat

La Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat marți, de la ora 11:00, exponatul lunii iulie: Cea mai veche reprezentare a cetății Alba Iulia (1684).

În colecția de carte veche a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia un intrat, în ultima perioadă, o serie de tipărituri extrem de interesante. Una dintre piesele recente este lucrarea lui Siegmund von Birken L’origine del Danvbio, apărută la Nürnberg și Bologna în anul 1684.

La pagina 102 a lucrării este o prezentare istorică a orașului Alba Iulia urmată de o gravură cu imaginea cetății. Din punct de vedere istoric reprezentarea tipărită de Gioseffo Longhi este cea mai veche imagine a Alba Iuliei.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Direcția Județeană pentru Cultură Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. pilu

  miercuri, 08.07.2020 at 18:24

  Dati mai date mai multe . Macar spuneti ce reprezinta cele cinci cifre.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbați, din Sebeș și Șpring, cu dosare penale după ce și-au bătut soțiile. Sunt cercetați pentru violență în familie

Publicat

politie

Polițiștii din Sebeș au emis două ordine de protecție provizorii față de doi bărbați care și-ar fi agresat soțiile. Cei doi sunt cercetați pentru violență în familie.

Potrivit IPJ Alba, duminică, 1 august, în jurul orei 13.20, polițiștii din Sebeș au fost sesizați de către o femeie de 48 de ani, din Sebeș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului și a răspunsurilor date de femeie, față de bărbatul de 49 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție pe o perioadă de 5 zile.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

În jurul orei 18.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au fost sesizați de către o femeie de 51 de ani, din comuna Șpring, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului față de bărbatul de 53 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție pe o perioadă de 5 zile și i-au interzis să se apropie de femeie.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă săptămână a extremelor meteo. Șefa ANM: probabil o să înregistrăm fenomene de instabilitate atmosferică accentuată

Publicat

Vremea este la extreme în România, în aceste zile. În timp ce într-o parte a țării este afectată de caniculă, în cealaltă parte sunt înregistrate ploi și furtuni. 

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu a făcut o serie de precizări. 

„A fost actualizată în urmă cu puțin timp avertizarea meteorologică. Se menține codul portocaliu pentru ziua de astăzi, în special pentru Oltenia Muntenia, sudul Moldovei, acolo unde ne așteptăm în continuare la valori de temperaturi deosebit de ridicate, vorbim la nivelul maximelor între 38 până la 40 de grade, posibil în extremitatea sudică 41 de grade Celsius.

Nu în ultimul rând, până în această seară al ora 22.00 va fi în vigoare și o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru zona Moldovei, acolo unde intensificările de vânt vor fi accentuate, vorbim de vijelii puternice cu viteze la rafală de 80 – 100 de kilometri pe oră, dar în același timp și de un cod galben tot pentru fenomene de instabilitate atmosferică accentuată în Transilvania, în nordul Munteniei și al Dobrogei și aici ne așteptăm să înregistrăm fenomene specifice, intensificări ale vântului la rafală de 65 de kilometri pe oră, averse torențiale, care pot cumula 25 – 35 de litri pe metrul pătrat.

Nu în ultimul rând, al treilea mesaj meteorologic vizează zilele de 3, 4 și 5 august pentru zona de sud și sud est a țării. Va fi în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru că în continuare, în aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat, maximele fiind cuprinse de la 33 până la 36 de grade Celsius.

Spre finalul acestei săptămâni vorbim de o răcorire în ceea ce privește regimul de temperaturi, ne vom apropia de normele specifice datei din calendar, dar și cu o probabilitate mai mare să înregistrăm fenomene de instabilitate atmosferică accentuată”, a spus Elena Mateescu într-o intervenție la televizor, citată de DCnews.

Atenționări pentru românii aflați pe litoral

„Se impune să fim atenți la durata expunerii și timpul expunerii pe parcursul acestei zile. Ieri, indicele UV a înregistrat valori deosebit de ridicate și nu în ultimul rând trebuie să luăm în considerare, în acest sens, recomandările medicilor și să ne protejăm astfel încât să ne bucurăm mai mult de ceea ce înseamnă temperaturile ridicate și de astăzi de la malul mării și de mâine, de asemenea, pentru că vorbim în continuare, la malul mării, de valori de temperaturi care să depășească pragul unei zile de vară toride, de 25 – 26 de grade”, a informat Elena Mateescu.

Prognoza meteo, 2 -8 august 2021

Prognoza meteo – vremea în România / Luni, 2 august:

Maximele zilei aduc o mult așteptată scădere a temperaturilor prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, în aceste regiuni maximele nu mai trec de 27 – 29 (31) de grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei se ating 30 – 31 de grade, iar prin sudul regiunii vorbim de valori de 33 – 34 de grade (la fel și prin Dobrogea).

Valul puternic de caniculă continuă în Oltenia, Muntenia, maximele de aici urcând, din nou, spre 38 – 40 de grade.

Condiții de ploi avem prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și Moldova.

Vor fi ploi ce pot lua aspect torențial, vânt cu aspect de vijelie, grindină de mici și medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice.

Prognoza meteo – vremea în România / Marți, 3 august:

Cei din Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, nordul Crișanei, din zonele montane au parte de o noapte cu temperaturi plăcute, 15 – 17 grade, în timp ce prin Banat și centrul Moldovei se pot atinge 18 – 19 grade.

În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem din  nou o noapte tropicală, greu de îndurat de la cele 23 – 25 de grade.

Peste zi, canicula rămâne de interes prin Oltenia, SV Munteniei, unde se pot atinge 33 – 35 de grade, în timp ce prin restul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat și Crișana ne oprim la valori de 28 – 30, 31 de grade.

Și mai plăcut va fi în Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și zonele montane, care se vor bucura de o zi cu maxime de 25 – 27 de grade (16 – 18 grade pe creste).

Despre ploi vorbim mai ales prin zonele montane și izolat prin Transilvania, Maramureș, dealurile Moldovei și sudul Dobrogei.

Prognoza meteo – vremea în România / Miercuri, 4 august:

Nu avem parte de o schimbare majoră în ceea ce privește regimul termic al minimelor și nici distribuția lor.

Astfel, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim tot de 23 – 25 de grade, prin Banat și Crișana, centrul Moldovei se ating 18 – 19 grade, pentru ca în Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, zonele montane să avem minime de 16 – 18 grade, cu 9 – 11 grade pe crestele montane.

Maximele zilei vor urca, în cea mai mare parte a țării, spre 29 – 31, 32 de grade, cu excepția sudul Olteniei și al Munteniei, unde avem parte tot de valori caniculare (34 – 35 de grade), în timp ce prin nordul Moldovei nu depășim 26 – 28 de grade.

Prin zonele montane maximele urcă la 25 – 26 de grade, cu 17 – 18 grade pe creste.

Aria precipitațiilor este în extindere, vorbim de ploi în toată Moldova, dar și prin zonele montane, Muntenia, nordul Dobrogei.

Nu sunt excluse nici cantități de 15 – 20 de l/mp, mai ales prin Muntenia și Moldova.

Prognoza meteo – vremea în România / Joi, 5 august:

O noapte tropicală peste Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, mare parte din Moldova, Dobrogea, cu minime de la 21 spre 23, 24 de grade, iar prin sudul extrem al Olteniei sunt posibile chiar 25 de grade.

Ceva mai respirabil este aerul din Transilvania, nordul Moldovei, Maramureș, zonele montane, cu temperaturi nocturne spre 17 – 18 grade.

Avem parte de o răcire considerabilă prin nordul Crișanei, Maramureș,  nordul Transilvaniei, regiuni unde abia mai ajungem la 19 – 21 de grade, în timp ce prin restul Banatului, Transilvaniei, nordul Moldovei, zonele montane ne oprim la 24 – 26 de grade.

Nu de aceleași vești bune au parte Oltenia sau Muntenia, care rămân la pragul de caniculă, cu 33 – 35 de grade, în timp ce prin sudul Moldovei și Dobrogea maximele urcă spre 28 – 30 de grade.

Vestea bună a zilei este adusă de ploi.

Ploi pe arii extinse (practic doar estul Munteniei, Dobrogea și izolat sudul Moldovei nu au parte de ele) dar și ploi importante cantitativ (prin Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, nordul Munteniei se pot acumula și 20 – 30 de l/mp).

Prognoza meteo – vremea în România / Vineri, 6 august:

Nu avem schimbări majore în ceea ce privește temperaturile minime, vorbim de valori de la 18 spre 21, 22 de grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, Transilvaniei, Maramureșului, zonelor deluroase, unde regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în jurul a 16 – 18 grade.

Peste zi, locuitorii din Transilvania, Maramureș, Crișana, mare parte din Banat, dealurile Munteniei și Moldovei se bucură la temperaturi de 21 – 23 de grade, cu 15 – 17 grade prin zonele montane.

Cel mai cald rămâne tot prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, aici maximele urcă până spre 28 – 30, 31 de grade.

Continuă ploile, abundente chiar, peste bună parte din țară, doar Oltenia părând a fi ocolită de ele. Cantitățile așteptate să cadă pot ajunge la 15- 20 de l/mp, iar prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei se pot acumula și 35 – 50 de l/mp.

Prognoza meteo – vremea în România / Sâmbătă, 7 august:

Vorbim de un regim termic apropiat de normal prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei, Dobrogea, cu maxime de la 26 spre 28, 29 de grade, în timp ce prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș maximele nu trec de un 21 – 23 de grade.

Prin zonele montane se ating 20 – 21 de grade, cu 12 – 14 grade pe creste.

Se anunță o noua zi cu ploi în mare parte din țară (cu excepția nordului Moldovei, Olteniei, SV Munteniei și estul Moldovei) dar cantități mai importante (15 – 20 de l/mp) sunt posibile doar prin zonele montane.

Prognoza meteo – vremea în România / Duminică, 8 august:

– Încheiem săptămâna cu maxime de 30 – 32 de grade prin Banat, Oltenia, SV Munteniei, respectiv 27 – 29 de grade în restul Munteniei, sudul Moldovei, Crișana, Dobrogea. Prin Moldova, Transilvania, Maramureș, zonele montane se ating 23 – 25 de grade, cu 15 – 17 grade pe creste.

Condiții de ploi mai avem doar prin zonele montane și sudul Transilvaniei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: 45 de jandarmi din Alba, avansați în grad la termen. Ceremonie, la sediul Inspectoratului

Publicat

Luni, 2 august, patru ofițeri și 41 de subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, care au îndeplinit stagiul minim în grad și condițiile prevăzute de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificările și completările ulterioare, au fost avansați în gradul următor.

Activitatea s-a desfășurat începând cu ora 09:30, în prezența prefectului județului Alba, Nicolae Albu, a președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, comisarul șef de poliție Dogaru Florin și a maiorului Fogarași Tristan, Împuternicit Prim Adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Cei avansați au fost felicitați de către conducerea unității și persoanele invitate, care le-au înmânat noile grade și le-au transmis tuturor cele mai frumoase gânduri și îndemnul de a sluji în continuare, cu devotament, patria.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Primele buletine cu CIP se fac la Cluj-Napoca. Cum arată și cât costă noua carte electronică de identitate

Publicat

Primele cărți de identitate biometrice din România au început să fie emise de săptămâna aceasta la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot, urmând să fie disponibile peste câteva luni și în restul țării.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat luni, la Cluj-Napoca, acest proiect-pilot de emitere a cărților electronice de identitate (CEI) în România.

Acestea ”asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate și un acces facil la servicii esențiale”, potrivit ministrului Lucian Bode.

Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate și va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocraţiei în relaţiile cetăţeanului cu autorităţile publice, a mai spus ministrul.

Prima solicitare a fost preluată începând cu ora 13:00, la Cluj-Napoca și va putea fi obținută în minimum 10 zile. Costul noului document este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro, și se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate.

”Astăzi, la Cluj-Napoca, am dat startul proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate.

Prin implementarea acestui proiect ne îndeplinim o obligație europeană care derivă din adoptarea în anul 2019 a Regulamentului European (UE) 2019/1157 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor UE.

La nivel național s-au făcut toți pașii, de ordin legislativ, pentru implementarea Cărții Electronice de Identitate, în special în perioada 2020 – 2021, ceea ce a făcut posibil momentul de astăzi.

Documentul de identitate pe care l-am lansat astăzi asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate și un acces facil la servicii esențiale.

Astfel, noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate și va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocraţiei în relaţiile cetăţeanului cu autorităţile publice.

Emiterea cărții electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituționale, fiind un moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituțional al serviciilor publice, cât și facilitățile de care cetățeanul român va putea beneficia odată cu deținerea noului document”, a transmis ministrul Bode.

Declarații ale ministrului:

 • noul document va înlocui practic, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031, conform termenlor stabilite de Regulamentul UE.
 • CEI este recunoscută în afara granițelor țării
 • poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului
 • cetățenii trebui să știe ca această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate.
 • practic azi începând cu ora 13:00, sistemul devine funcțional aici la Cluj-Napoca fiind preluată oprimna cerere pentru eliberarea noului tip de carte de identitate; pentru început acest lucru se va întâmpla la un singur ghișeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la 4 ghișee
 • noua carte electronică de identitate va costa 14 euro, în condițiile în care media în UE este 41 de euro pentru acest document
 • apreciem ca în acest proiect pilot vor fi emise circa 5000 de cărți electronice de identitate până la finele acestui an și prioritate pentru acest proiect pilot o au cetățenii ale căror documente de identitate expiră.
 • emiterea CEI este rezultatul unei colaborări interinstituționale. Direcția pentru Evidența Persoanelor, Compania Națională Imprimeria Națională care va fabrica cărțile electronice și Centrul Național Unic de Personalizare a pașapoartelor electronice, organizat în cadrul Direcției de Pașapoarte (aici se va personaliza documentul și va fi realizat centralizat prin coordonarea MAI
 • în faza aceasta de proiect pilot urmează să fie reglate și armonizate toate aspectele ce țin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel național infrastructura să fie testată și să fie eliminate eventualele sincope de funcționare.
 • procesul este unul complex, care se va extinde după finalizarea proiectului pilot, în mod etapizat prin intermediul serviciilor publice comunitare de Evidența Persoanelor pe măsura asigurării suportului tehnic necesar.

surse: Ministerul Afacerilor Interne (Facebook), hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate