Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARȚI: „Cursa Inimii Cetății”, spectacole artistice și masă rotundă la Alba Iulia, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Handicap

Publicat

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități va fi marcată marți, 3 decembrie, și la Alba Iulia. Masă rotundă, marșul persoanelor cu handicap, expoziție și spectacol artistic, toate se vor afla în programul manifestărilor dedicate acestei zile, cu scopul de contribui la schimbarea mentalităților cu privire la persoanele cu handicap și a demonstra că o persoană cu dizabilități merită aceleași șanse și drepturi ca oricare alta.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată pentru a VI-a oară la Alba Iulia, reprezintă, „un prilej și o șansă pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaștem experiențe, să înțelegem situații, să ne asumăm efortul de a construi o viață fără bariere și are ca obiectiv promovarea înțelegerii dizabilității și mobilizarea tuturor pentru asigurare unei vieți demne, egale din punct de vedere a drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități”, după cum a declarat directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă.

Acesta este programul evenimentelor de miercuri, 3 decembrie, prezentate de Felicia Colda:

Orele 11.00 – 13.00

Masa rotundă „Șanse egale pentru tinerii defavorizați”, cu participarea instituțiilor și organizațiilor cu atribuții în protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (Casa de Cultură a Studenților Alba)

Orele 14.00 – 15.30

Cursa Inimii Cetății – Marșul persoanelor cu handicap pe traseul Parcul Custozza – Catedrala Reîntregirii – Casa de Cultură a Sindicatelor

Orele 15.45 – 16.15

Expoziție cu obiecte și decorațiuni, confecționate de persoane cu dizabilități (Holul Casei de Cultură a Sindicatelor)

Orele 16.15 – 18.00

Spectacolul artistic „Bucuria Darului”, susținut de Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, Fanfara de Copii din Petrești, Grupul „Primavera”, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan”, Grupul de Colindători din Ighiu și Corul Centrului „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, cu participarea îndrăgitei interprete de muzică populară, Leontina Fărcaș și ansamblul „Muguri de Teazur” (Casa de Cultură a Sindicatelor)

„Cursa Inimii Cetății”, este organizată de Consiliul Judeţean Alba, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Comitetului Judeţean de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap, sub deviza „Să mergem împreună!”. În cadrul crosului, sute de inimi, confecționate de copiii de la Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale „Trebuie”, din Sebeș, vor fi oferite participanților, alături de fulare roșii, diplome și cadouri. Pe tot parcursul manifestării, asistența medicală va fi asigurată de persoane specializate (asistenți medicali și infirmieri), de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Galda de Jos, iar o ambulanță dotată la standardele cerute de lege, va fi prezentă la fața locului.

În anul 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată analizei implementării Programului Mondial de Acțiune privind persoanele cu handicap, a declarat ziua de 3 decembrie „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”. Această zi, „o putem considera una de sărbătoare, pentru că, problema cu care se confruntă aceste persoane aflate în suferință, nu are doar o dimensiune socială, ci și una spirituală, căci, unde este suferință, acolo este și binecuvântare”, a precizat președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pr. Nicolae Ignat.

La nivelul județului Alba, în urma unei statistici realizate la sfârșitul lunii noiembrie de Secretariatul Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulți Alba, s-a constatat că peste 17.000 de persoane, dintre care aproape 2000 de copii, sunt înregistrate cu certificat de încadrare în grad de handicap. Dintre acestea, doar în orașul Alba Iulia au fost înregistrați 2708 de adulți cu certificat de handicap (4.61% din populație) și 348 de copii (0.59% din populație).

 FOTO: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax