Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI: „Emanciparea Prinţului Hamlet” la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. Versiune modernă a celebrei piese de teatru shakespeariene

Publicat

afis alba iulia teatru Marţi, 25 noiembrie la Alba Iulia va fi jucată pe scena Casei de Cultură a Studenţilor „Emanciparea Prinţului Hamlet”. Cu începere de la ora 19.00, piesa Teatrului Municipal Baia Mare este o versiune modernă a celebrei piese de teatru shakespeare-iene, în care acţiunea se petrece într-un ospiciu. Cel care se crede Hamlet e un pacient foarte inteligent, dar pe care lumea l-a dezamăgit profund.

Din distribuţie fac parte actorii Liviu Topuzu, Claudiu Pintican, Diana Podăreanu, Aurora Prodan,Valeriu Doran, Andrei Dinu, Ioan Costin, Dan Cordea şi Sanda Savolszky. Preţul unui bilet este de 20 de lei, respectiv 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Se pot cumpăra de la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

„Emanciparea prințului Hamlet” pornește desigur de la The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark,de Shakespeare dar, dincolo de adaptări de nume și situații, drama se joacă în lumea actuală deafaceri ca un conflict între două firme rivale. Este interesant de văzut ce anume putea motiva adaptarea de către Alina Mungiu Pippidi prima piesă de teatru scrisă de ea, cred, în 1988, ca și punerea în scenă la Teatrul Municipal din Baia Mare.

Piesa în regia lui Marius Oltean şi ccenografia, Mihai Vălu este o versiune modernă a celebrei piese de teatru shakespeare-iene, în care acţiunea se petrece într-un ospiciu. Cel care se crede Hamlet e un pacient foarte inteligent, dar pe care lumea l-a dezamăgit profund.

În spital ajunge, într-o bună zi, ca director, un medic psihiatru, care îl ia pe Hamlet în grija lui şi face în aşa fel încât piesa lui Shakespeare să fie jucată în ospiciu de personaje reale. Pentru că în viaţa lui Jimmy există toate personajele principale închipuite de marele dramaturg. Finalul va fi unul neaşteptat.

„Piesa a fost văzută de mulți comentatori, de exemplu de Alina Nelega, ca o psihodramă, o încercare de vindecare a unui bolnav pus să joace în spitalul psihiatric exact textul al cărui erou se proclamă. Ceeace vedem pe scenă este un spectacol de teatru în teatru, construit pe două nivele. În raport cu realitatea spectatorilor care suntem noi, primul nivel este fictiv și-l numim de-aceea <fictiv în realitate>. Al doilea, este constituit de spectacolul de pe scenă, jucat de câteva personaje pentru celelalte, mai ales pentru personalul medical, devenit spectatori ai acestuia; vom numi acest nivel <fictiv în ficțiune>”, scrie Sorin Alexandrescu în cronica sa.

“Emanciparea Prințului Hamlet” este un spectacol care creează emoție, un spectacol despre un destin shakespearian transpus în contemporaneitate, un spectacol despre condiția umană și vulnerabilitatea omului.

Personajele piesei de teatru sunt după cum urmează:

PATRONUL – LIVIU TOPUZU

HAMLET (Jimmy Graves) – CLAUDIU PINTICAN

OFELIA (Deisy) – DIANA PODĂREANU

GERTRUDE (mama lui Jimmy) – AURORA PRODAN

CLAUDIUS (soţul ei, director) – VALERIU DORAN

LAERTES (Harold Kingman) – ANDREI DINU

DR. BRENT – IOAN COSTIN

POLONIUS (businessman) – DAN CORDEA

Doctoriţa CARRIGAN – SANDA SAVOLSZKY

Premiera a avut loc anu trecut pe 21 aprilie, iar de regia tehnică se ocupă Romok Carol, de lumini Marin Codrea, Felix Mare şi Sandu Șimonca, sonorizarea fiind asigurată de Dan Prodan.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax