Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARȚI | „Exponatul lunii iunie” la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Piesă dintr-o statuetă din marmură a zeului Apollo

Publicat

Marți, 3 iunie, de la ora 11.00, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia vă prezintă „Exponatul lunii iunie”: Va fi expusă spre vizitare publicului larg o piesă sculpturală deosebită din punct de vedere artistic și documentar, potrivit organizatorilor.

Este vorba despre capul unei statuete din marmură, cu caracter votiv, care-l reprezintă pe Apollo, un important zeu al panteonului religios greco-roman. Opera sculpturală aparține epocii romane și a fost achiziționată în anul 1900 de către Adalbert Cserni, primul custode și director al Muzeului din Alba Iulia.

Valoarea sa deosebită este dată de apartenența sa la un tip iconografic foarte rar numit ”Apollo Belvedere”, după o statuie romană din marmură păstrată la Muzeul Vaticanului care, la rândul ei, este o copie după o celebră operă sculpturală din bronz a unui renumit artist grec numit Leochares, care și-a desfășurat activitatea creatoare în sec. al IV-lea a.Chr.

Capete de statui redând acest tip iconografic se mai regăsesc în Muzeele din Basel și Köln. Această realitate confirmă încă o dată raritatea și valoarea acestei sculpturi care se păstrează în colecțiile instituției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax