Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI: Expoziţie la Museikon Alba Iulia. Picturi inspirate de icoane din Mărtineşti, create de pictorul Liviu Lăzărescu

Publicat

picturi icoane

Expoziția „Liviu Lăzărescu – pictorul muzelor de la Mărtinești” este prezentată marţi, 5 martie, de la ora 17.00, la Museikon Alba Iulia. Pictorul este originar din Mărtineşti, judeţul Alba.

Mărtinești este satul din județul Hunedoara situat între Simeria și Orăștie, locul de origine al pictorului Liviu Lăzărescu, iar muzele care l-au inspirat sunt icoanele pe sticlă care constituiau podoaba cea mai de preț a caselor mărtineștenilor de altădată. Vechi sat transilvan din care nu puteau lipsi icoanele pe sticlă, Mărtineștiul a avut – spre deosebire de toate celelalte sate transilvănene – șansa de a-l da culturii române pe Liviu Lăzărescu, transmit organizatorii.

pictura Liviu Lăzărescu_1

Ucenic al maestrului Corneliu Baba, căruia, începând din 1963, i-a fost asistent, iar în cele din urmă biograf, cartea pe care a publicat-o în anul 2007 sub titlul „Maestrul meu, Corneliu Baba” fiind cea mai detaliată și documentată monografie dedicată marelui pictor, a cărui memorie domină încă creația artistică românească, Liviu Lăzărescu a activat peste 40 de ani la Catedra de Pictură a Institutului de Arte Plastice din București, carieră încununată în anul 2004 cu titlul de „Profesor honoris causa”. Cursurile sale de tehnica picturii și cromatologie, fundamentale pentru formarea oricărui artist, publicate în 1994 (Pictura în ulei) și în 2009 (Tehnica picturii în ulei și Culoarea în artă), vor continua să fie de folos următoarelor generații de studenți, iar talentul literar, exprimat în realizarea emisiunilor radiofonice și mai ales în redactarea monografiei dedicate satului său natal, Mărtinești, vechiul meu sat transilvan (2006), face din acest volum un reper de invidiat pentru orice încercare de alcătuire a unor lucrări similare.

pictura Liviu Lăzărescu_2

Omagiat anul trecut printr-o mare expoziție retrospectivă deschisă la Palatul Parlamentului, în sala „Constantin Brâncuși”, pictorul Liviu Lăzărescu ajunge la Museikon cu seria de creații denumită „Mărtineștene”, un grup de naturi statice cu icoane care îmbină două dintre temele favorite ale artistului: maternitatea și florile, care, alături de portret, l-au consacrat între cei mai sensibili pictori contemporani, o sensibilitate artistică ce dublează o profundă sensibilitate umană.

Expoziția și catalogul care va fi lansat cu ocazia vernisajului se înscriu între evenimentele culturale de înaltă calitate propuse în acest an de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, la care albaiulienii sunt invitați și așteptați zilnic.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax