Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI: Patru elevi din Alba Iulia ridică cortina pentru „Ultimul glonţ”. Spectacolul de teatru poliţist va fi jucat şi la Galda de Jos

Publicat

Marţi, începând cu ora 19.00, patru liceeni din Alba Iulia vor juca pe scena Casei de Cultură a Studenţilor un spectacol de teatru poliţist, „Ultimul glonţ” după Robert Thomas. Proiectul coordonat de tineri este intitulat „Arta, acum!” şi este finanţat prin intermediului programului „YouthBank” , cu suma de 2.000 de lei. „ Arta, acum!” este un proiect al echipei Youth Art, formată din Gabriel Muncuş, Mădălina Ivaşcu, Monica Truţă şi Bogdan Berar. Tinerii sunt elevi în clasa a X-a la Colegiul de Afaceri Alba Iulia, respectiv la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ştefan”, iar în timpul liber urmează cursuri de actorie la Centrul de Cultură „Augustin Bena” sub coordonarea actorului Viorel Cioflică.

Pentru doi dintre tineri spectacolul reprezintă a doua apariţie pe scenă, anul trecut jucând într-o comedie, tot printr-un proiect finanţat de Youthbank. Au luat hotărârea să joace într-un spectacol de teatru poliţist pentru că sunt pasionaţi de mister şi suspans şi consideră că este ceva diferit, chiar dacă îşi asumă un mare risc, pentru că nu au experienţă în domeniul actoriei.

„Piesa este una alertă, în care intriga şi suspansul se îmbină într-un mod extraordinar şi avem siguranţa că va fi o piesă cu adevărat fascinantă pentru tânăra generaţie. Pentru că ne dorim un impact mai mare, vom demara proiectul atât în mediul urban, Alba Iulia, cât şi în mediul rural, Galda de Jos”, au transmis organizatorii. Astfel, cea de-a doua reprezentaţie de teatru a piesei „Ultimul glonţ” va avea loc vineri, la Căminul Cultural din satul Galda de Jos, începând cu ora 17.00. Înainte să îşi planifice cel de-al doilea spectacol, elevii au făcut şi un studiu în rândul tinerilor din mediul rural. Aceştia au aplicat chestionare unui grup, cu vârste cuprinse între 13-25 de ani, iar în acest fel au putut observa care este nivelul de cultură la Galda de Jos. Intrarea la spectacolele care se vor desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia şi Căminul Cultural din Galda de Jos este liberă.

În ceea ce priveşte recuzita spectacolului, decorul a fost achiziţionat din suma alocată pentru proiect, iar costumele le vor primi de la grupul de teatru Skepsis. Viorel Cioflică, coordonatorul tinerilor la cursurile de actorie a menţionat că tinerii pun pasiune în ceea ce fac, iar teatru vor face cu adevărat atunci când cortina se va ridica şi va avea loc „întâlnirea între actor şi public”. Acesta a adăugat că „este dificil ce vor ei să facă, dar sunt sprijiniţi tocmai pentru că încearcă, chiar dacă nu se ridică la nivelul aşteptărilor celor prezenţi în sală şi nu numai”.  Dorin Sava, directorul Fundaţiei Comunitare Alba, a declarat că selectarea acestui proiect a fost „un pic riscantă, pentru că sunt tineri şi nu au o experienţă în ale actoriei”, dar chiar şi aşa este cea de-a doua piesă de teatru pe care programul YouthBank a finanţat-o până în prezent.

Elevii vor urca pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia cu speranţa că în viitor vor putea construi „un grup de teatru pentru tineri, în care toţi cei dornici să poată activa” şi să depăşească graniţele teatrului clasic. „Proiectul nostru răspunde nevoii de cultură a beneficiarilor, în viaţa tinerilor fiind prea puţine evenimente artistice şi culturale, iar genul pe care vrem să-l abordăm este cvazinecunoscut”, au menţionat membrii echipei Youth Art. Proiectul are ca principali parteneri Teatrul ”Skepsis”, Casa de Cultură a Studenţilor şi Căminul Cultural din Galda de Jos.

Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax