Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marți: Un opaiț din bronz, descoperit în situl Apulum, va fi prezentat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Un opaiț din bronz, descoperit în situl Apulum, va fi prezentat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, ca exponat al lunii septembrie. Evenimentul are loc marți, 5 septembrie, de la ora 11.00, la sediul muzeului.

Opaițele de bronz reprezintă o raritate nu doar pentru siturile romane din Dacia, ci și pentru lumea provincială romană, în general. Un asemenea opaiț a fost descoperit la Apulum în anul 2020.

Descoperirea a fost ocazionată de realizarea unei cercetări arheologice preventive în Alba Iulia, în zona de nord a sitului. Suprafața cercetată este amplasată în arealul ocupat odinioară de canabele Legiunii a XIII–a Gemina, la aproximativ 600 de metri nord-vest de castrul acestei unități militare, și 300 de metri spre est de necropola nordică, transmit reprezentanții muzeului.

Potrivi acestora, opaițul este realizat prin tehnica turnării în gol. Baza este dreaptă, ușor trasă spre interior decorată cu două cercuri concentrice în relief. Rezervorul este tronconic fiind delimitat de disc printr-o bordură oblică. Discul este concav, separat de bordură și de orificiul de alimentare prin două cercuri reliefate. Acest orificiu era prevăzut cu un capac, care putea să fie simplu sau să fie prevăzut cu reprezentări diverse.

Are o toartă de formă ovală, ușor supraînălțată, semicirculară în profil. Pe bordură, dispuse simetric în partea apropiată de cioc erau două urechi mici de prindere, dintre care una lipsește. Acestea împreună cu un orificiu similar amplasat deasupra toartei suspendau piesa cu ajutorul unui lanț. Ciocul are capul rotunjit, iar pe gât prezintă un canal deschis de formă dreptunghiulară.

Anterior, la Apulum au fost descoperite trei opaițe de bronz. Primul dintre acestea a fost descoperit fortuit în zona Partoș. Alte două opaițe, unul cu volute degenerate și altul de tip firmalampen cu picior de susținere în candelabru fac parte din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

”Pe baza analogiilor, opaițul descoperit de noi considerăm că este un import venit pe filieră pannonică. Este prima lampă din bronz de la Apulum cu un context de descoperire cunoscut, și, totodată, prima care provine din zona canabelor”, precizează reprezentanții muzeului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax