Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Mărturia unei femei din Alba, stabilită într-un sat din Italia: ”Situația e gravă, aici nimeni nu cântă la balcoane”

Publicat

calendar virus

”Situația e gravă, aici nimeni nu cântă la balcoane, nimeni nu aplaudă, este o liniște spectrală pe stradă. Liniștea este întreruptă de sirenele ambulanțelor, ale poliției și de clopotele bisericii”, povestește Mariana, o femeie din Alba stabilită de ani buni în localitatea Mozzanica, provincia Bergamo din Italia.

Pe un calendar trimis din România, femeia și-a notat o dată, ziua în care a mers într-un loc unde riscul să fie infectată era foarte mare. De atunci a urmărit dacă are simptome de coronavirus, din fericire nu a avut.

Aflată în autoizolare de mai bine de două săptămâni, Mariana a acceptat să povestească pentru Alba24 cum afectează coronavirusul chiar și un sat cu aproximativ 4.500 de locuitori.

”Nu e glumă, situația este gravă”

Prima dată, vestea despre coronavirus și primele cazuri din Italia a venit la sfârșitul lunii februarie. Atunci nu era panica foarte mare, deși au înțeles că trebuie să își ia unele măsuri de siguranță când sunt în public, povestește femeia din Alba.

Străzi pustii în Mozzanica

Însă situația s-a schimbat foarte rapid: în doar câteva zile, în martie, problema a luat o altă întorsătură. Rând pe rând, odată cu apariția sutelor de infectări și a primelor decese, oamenii din Italia au înțeles gravitatea situației.

”Inițial au fost trei cazuri de infectare, acum nu mai știm câte sunt”

Chiar și micul sat de lângă Bergamo a fost afectat de coronavirus. Trei persoane au fost infectate, iar de atunci oamenii au luat măsuri radicale. Înainte ca mai autoritățile să impună o serie de reguli, mai multe afaceri din Mozzanica și-au sistat activitatea.

Printre ele, și locul de muncă al Marianei. De atunci, femeia stă în casă, doar soțul mai merge la lucru.

”Ne rugăm să se închidă și locul lui de muncă, să stăm amândoi acasă”

”Nu credeam că o să ne dorim vreodată să stăm izolați în casă, dar uite că am ajuns și la așa ceva”, spune femeia. Soțul ei încă merge la muncă și asta înseamnă un stres enorm. În fiecare zi își iau temperatura și stau cu stresul că poate bărbatul a luat virusul.

Acesta are un permis special, iar, dacă este oprit pe stradă de autorități, trebuie să îl prezinte. Dacă ești pe străzi și nu ai un motiv bine întemeiat, ești amendat pe loc spune femeia.

Informațiile sunt foarte puține, în afară de cele trei cazuri de la începutul epidemiei din Italia, oamenii nu mai știu nimic. Doar că, în ultima săptămână, au fost opt înmormântări, dar din ce cauză au murit cele opt persoane nu se știe.

”Nu suntem singurii români din comunitate”

În Mozzanica sunt în jur de 200 de români, care au ales să nu vină în țară, chiar dacă mulți dintre ei au rămas fără un loc de muncă. Stau în izolare și se încurajează unii pe alții, dar situația este una gravă mai spune Mariana.

”Stați în case e pentru binele vostru”

Situația din Italia este foarte gravă, iar românii trebuie să ia foarte în serios problema virusului, mai spune femeia.

”Le transmit celor din țară să respecte măsurile impuse de guvern.

SĂ STEA ÎN CASĂ, să nu iasă din locuințe pentru nimicuri, doar dacă au ceva urgent de rezolvat și atunci protejați să părăsească locuința, în rest orice ieșire poate înseamna un risc”, a fost mesajul femeii din Italia pentru cei din țară.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Principele din Alba Iulia, care a iubit alcoolul, a interzis tutunul și a ”vânat” vrăjitoarele: 25 de femei condamnate pe nedrept

Publicat

Mihai Apafi I a condus Transilvania în perioada 1661-1690, iar domnia sa a fost marcată de un răgaz de liniște și care a adus numeroase beneficii pentru locuitorii Transilvaniei. Însă principele care a locuit în Palatul Princiar din Alba Iulia pe lângă că sprijinit educaţia, tipărirea cărţilor şi baterea de monede a avut și părți întunecate. 

În primul rând alcoolul: Mihai Apafi I a rămas în istorie ca unul dintre marii bețivi ai Transilvaniei. Apoi a organizat o adevărata vânătoare de vrăjitoare, pe care le considera vinovate pentru îmbolnăvirea soției sale, dar și moartea prematură a copiilor săi. Nu mai puțin de 25 de femei au fost condamnate pentru vrăjitorie. Mai mult de atât, dintr-un fumător înrăit a ajuns să interzică tutunul.

De asemenea, Apafi s-a remarcat cu o pasiune care costa mult curtea de la Alba Iulia: ceasurile. Povestea pe scurt a principelui Apafi I, a fost detaliată în cartea Memoria Urbis, de către istoricul Cristian Ioan Popa. 

Născut în anul 1632 în satul Ibaşfalău, astăzi Dumbrăveni, Mihai Apafi I a fost fiul lui Gheorghe Apafi, fost șef al comitatului Târnave, şi al Barbarei Petki, fiică a cancelarului principatului Transilvaniei. A primit o bună educaţie, cu influenţe calvine, care îl va marca pentru întreaga viaţă. De la şase ani, copilul Mihai Apafi a studiat acasă sub îndrumarea unor profesori privaţi, după care, din 1642, a frecventat Colegiul Reformat din Cluj, apoi Colegiul Reformat de la Alba Iulia.

Din 1647 a studiat la Leipzig. A fost forţat de familie să urmeze o carieră politică şi militară. Aşa a ajuns să slujească, din anul 1650, la curtea principelui Gheorghe Rákóczi al II-lea, participând la toate campaniile militare ale oştirilor transilvănene.

În anul 1653 s-a căsătorit cu Anna Bornemisza, iar din 1661 ajunge principe al Transilvaniei, fiind impus de otomani. Debutul domniei lui Apafi, care era înclinat mai mult spre meditaţie şi lectură decât pentru tron şi politică, poate fi caracterizat ca o perioadă de vizibilă slăbiciune.

După câţiva ani a reușit să-şi consolideze puterea, luând o serie de măsuri care au integrat principatul într-un sistem coerent de politică economică și au sporit veniturile visteriei. S-a preocupat de valorificarea zăcămintelor de aur şi argint, de exploatarea fierului şi a salinelor, de deschiderea unor manufacturi de hârtie, sticlă şi postav. A sprijinit educaţia şi tipărirea de cărţi, chiar şi în limba română, precum Sicriul de Aur, tipărit la Sebeş în 1683.

A fost şi emitentul unora dintre cele mai frumoase şi numeroase monede de aur din Europa vremii sale.

Sute de oameni în Palatul Principar din Alba Iulia

În Palatul Princiar de la Alba Iulia, unde era un „freamăt continuu zi şi noapte”, principele s-a înconjurat de un personal specializat şi destoinic. De pildă, în anul 1683, la curtea sa existau 503 oameni, din care doar 51 aveau rang nobiliar. În 1687, numărul personalului va creşte la 703.

Una dintre personalităţile influente, din jurul principelui, a fost contele Mihai Teleki, cancelar al Transilvaniei în perioada 1662-1690, devenit unul dintre cei mai bogați oameni ai principatului. Modul de viaţă luxos dus de Teleki a stârnit invidia principelui, care în momentul în care acesta îşi făurea la Alba Iulia nişte vase din metal preţios, exclama iritat: „Auzi tu nevastă, ce face unchiul tău? Eu sunt principe al Transilvaniei şi tot nu am blide suflate cu aur!”.

Iubea vânătoarea și ceasurile

Iubitor fiind de vânătoare, o pasiune răspândită printre nobili, principele avea la curtea sa inclusiv dresori şi îngrijitori de câini. Se ştie, de asemenea, că principele Apafi a crescut 129 de ogari şi 53 de prepelicari.

Viaţa sa a stat, mai ales, sub semnul pasiunii pentru ceasuri. „Îi plăceau foarte mult şi orologiile care, fiind făcute în foarte multe forme, erau puse în ordine în locuinţa sa; întotdeauna cu acelea îşi pierdea timpul”. Printre ceasurile pe care le avea se număra şi unul ţinut pe masă. Mecanismul activa un căţel care, la fiecare oră, se mişca şi lătra. Bogata sa colecţie de orologii se afla în grija unor meşteri ceasornicari vestiţi.

Avea o apetenţă crescută şi pentru călătorii. Se zice că vizitele principelui într-un oraș depășeau, de regulă, 24 de ore. Şederile sale lungi nu erau tocmai uşoare pentru buzunarul gazdelor. De exemplu, în 1670, la a doua sa poposire în Sibiu, Mihai Apafi a lăsat oraşului o cheltuială de 3700 de guldeni. Ultima călătorie aici a fost cu întreaga curte, sibienii fiind nevoiţi să asigure toate cele necesare timp de şase zile. Vara, Apafi prefera curele balneare, cele mai frecventate fiind băile termale de la Geoagiu.

Băutor înrăit: Putea să bea atât de mult încât a fost numit cel mai „nesățios dintre toți domnii Transilvaniei”

Cu o viaţă articulată de valori precum vitejia, disciplina, credinţa şi înţelepciunea, Mihai Apafi a fost supus şi unor vicii cărora cu greu le-a putut rezista. Printre ele, patima beţiei pare să fi fost cea mai grea. Lăsându-se întru totul stăpânit de aceasta, îi plăcea să bea foarte mult vin, pe care îl consuma cu vadra. Memorialistul Péter Apor (1676-1752) consemna că „Principele însuşi bea câte o vadră de vin şi nu se îmbăta, doar îşi scotea de pe cap căciula căzăcească de catifea şi, de parcă ar fi transpirat, aşa se ridicau de pe creştetul său aburii vinului, după care continua să bea şi mai mult”.

Într-o vizită a sa la Deva, unde obișnuia să meargă destul de des, s-a spus despre el că era cel mai „nesățios dintre toți domnii Transilvaniei”. Principele a fost și un mare fumător.

A devenit însă un duşman al tutunului, chiar prigonitorul fumătorilor ardeleni, după experiența pe care a avut-o în timpul unei expediţii, în anul 1663, la care a fost obligat să participe de partea oștirii otomane. Aici, în tabăra de lângă Érsekújvár, consumând abuziv un tutun foarte tare, s-a intoxicat. După acest episod, la propunerea lui, Dieta ţinută la Alba Iulia a adoptat, în decembrie 1670, măsura interzicerii folosirii tutunului. Au fost stabilite pedepse și amenzi, destul de mari pentru acea vreme, pentru cei care încălcau această prevedere.

Vânătoarea de vrăjitoare

Mihai Apafi este cunoscut şi ca persecutorul vrăjitoarelor. Împresurat în gândurile sale de forţe obscure, principele punea pe seama vrăjilor responsabilitatea îmbolnăvirii soţiei sale, Anna Bornemisza, cât și moartea prematură a copiilor săi. Temniţele au fost, astfel, umplute de noi şi noi învinuiţi, „fabricându-se” multe procese care s-au soldat cu condamnări cumplite. Au fost inculpate 25 de presupuse vrăjitoare, dintre care 13 de condiţie nobilă.Vizată de astfel de acuzații a fost și ZsuzsannaVitéz, soţia lui Pal Baldi, unul dintre oponenţii săi politici. Deşi nu au existat probe împotriva ei, aceasta a sfârşit în închisoare, după un proces ce a durat opt ani.

După moartea soţiei sale, Anna Bornemisza, survenită în anul 1688, într-o perioadă în care ţara era ocupată de armatele imperiale habsburgice, Mihai Apafi se retrage, lipsit de speranţă şi cufundat în depresie, în cetatea Făgăraşului, refugiindu-se în lumea cărţilor şi a colecţiei sale de ceasuri englezeşti. S-a stins din viaţă în aprilie 1690.

Domnia și viața lui Mihai Apafi I a fost consemnată de istoricul Cristian Ioan Popa, în Memoria Urbis, un proiect desfăşurat de Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia (prin Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie) în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un maistru de la Fabrica de Arme Cugir, condamnat după ce o angajată și-a pierdut două degete, într-un accident. Ce s-a întâmplat

Publicat

fabrica de arme cugir 2

Un maistru de la Fabrica de Arme Cugir a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, după ce în urmă cu mai bine de patru ani, a pus o angajată să lucreze la un utilaj pentru care femeia nu era pregătită. În timp ce lucra cu utilajul femeia a suferit un accident de muncă, iar în urma accidentului două degete i-au fost amputate.

În data de 26 ianuarie 2022, maistrul de pe secția pe care care lucra femeia a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, însă magistrații Judecătoriei Alba Iulia au considerat că pedeapsa ar fi prea blândă, raportat la faptele petrecute. Apoi, dosarul a ajuns în apel, pe masa magistraților Curții de Apel Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat, la patru ani de la mutilarea unei angajate a Fabricii de Arme Cugir, în urma unui accident. Ce s-a întâmplat

În apel, în data de 25 mai 2022, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au considerat că acordul de recunoaștere încheiat respectă toate prevederile legale și că pedeapsa din acord este suficientă.

Ce s-a întâmplat

Femeia era angajată la Fabrica de Arme Cugir, iar, în data de 13 iulie 2018, i-a fost dată o responsabilitate pentru care nu avea competențe.

Mai exact, femeia lucra în cadrul Atelierului Flux 2: ”numitul B.E., angajat în cadrul aceleiași societăți comerciale pe postul de reglor, cu toate că nu avea această competență, i-a trasat sarcina de a utiliza o mașină de frezat piese metalice, iar, în timpul activității, victima a suferit un accident la mâna dreaptă, în urma căruia i-au fost amputate două degete, suferind leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, fiindu-i cauzată și o infirmitate”, se arată în motivarea instanței.

În urma anchetei, oamenii legii au descoperit că maistrul care supraveghea angajații a dat ordin ca femeia să lucreze pe aparatul respectiv. Primul angajat care i-a spus femeii să lucreze a fost scos din cercetare, dosarul său fiind clasat.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

Potrivit motivării instanței, la data de 13.07.2018, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu la Fabrica de Arme Cugir S.A., unde era angajat pe postul de maistru, inculpatul nu a respectat dispozițiile legale privind securitatea și sănătatea în muncă, pentru activitatea de frezor, deoarece, pe de o parte a permis numitului B.E. să repartizeze sarcinile de muncă angajaților din cadrul Atelierului Flux 2, deși această obligație îi revenea exclusiv inculpatului, iar, pe de altă parte, i-a permis persoanei vătămate să lucreze pe mașina de frezat fără ca aceasta să aibă pregătirea necesară, cu consecința producerii unui accident în urma căruia acesteia i-au fost amputate două degete de la mâna dreaptă, și a suferit, totodată, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, precum și o infirmitate”, se arată în documentul citat.

Daune de 50.000 de lei

Femeia mutilată a cerut daune de 200.000 de lei din partea Fabricii de Arme Cugir, după ce a rămas fără două degete de la mâna dreaptă.

CITEȘTE ȘI: O angajată a Fabricii de Arme Cugir, mutilată într-un ACCIDENT de MUNCĂ, a dat în judecată compania. Daune de sute de mii de lei

După aproape doi ani de ședințe de judecată pe rolul Tribunalului Alba, în data de 13 iulie 2021, magistrații instanței au admis în parte cererea acesteia și au decis ca 50.000 de lei este de ajuns pentru suferința acesteia.

Pedeapsa primită de maistru

În data de 25 mai, judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, au decis că pedeapsa amenzii penale este suficientă și are aptitudinea de a-și atinge scopul preventiv și educativ urmărit prin aplicarea ei; în fine, nu trebuie ignorat faptul că infracțiunea comisă a fost săvârșită din culpă și reprezintă un eveniment izolat în viața inculpatului. Drept urmare au admis acordul de recunoaștere a vinovăției respins în primă instanță de magistrații Judecătoriei Alba Iulia.

Maistrul a fost condamnat pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă, fiind obligat de instanță la o amendă penală de 2400 lei.

Decizia a fost definitivă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Închisoare cu executare pentru un tânăr care a pariat banii tatălui pe un site de pariuri. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Un tânăr va executa un an și cinci luni de închisoare, după ce a pariat 5000 de lei, de pe cardul tatălui său, pe un site de pariuri sportive. Decizia este definitivă, deoarece în urmă cu câteva zile, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie în dosar, iar motivarea a fost făcută public. 

Motivul pentru care tânărul va executa pedeapsa, dar și ce s-a întâmplat este descris în motivările Tribunalului Hunedoara unde s-a judecat fondul și a Curții de Apel Alba Iulia unde s-a judecat apelul.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, un bărbat din Orăștie în data de 03 februarie 2020,un bărbat a sesizat Poliția Municipiului Orăștie, cu privire la faptul că, la data de 31 ianuarie 2020, ora 14:59, i-a fost notificată telefonic o tranzacție în valoare de 5000 de lei de pe card, reprezentând o plată făcută către un site de pariuri sportive. Bărbatul a cerut ca plata să fie refuzată deoarece el nu a accesat site-ul respectiv și nu a făcut cumparaturi online. Plata a fost refuzată, iar bărbatul a primit un alt card.

Între timp, o anchetă a fost demarată de polițiști, iar principalul suspect a devenit chiar fiul bărbatului. Acesta a fost cercetat și apoi trimis în judecată pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

În timpul urmării penale tânărul a precizat că tatăl său și-a lăsat cardul acasă și fără acordul său a plătit 5000 de lei în contul site-ului de pariuri, bani pe care i-a jucat.

”Inculpatul a avut o atitudine sinceră şi a recunoscut săvârşirea faptei. În faza de judecată a solicitat ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Inculpatul nu a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii şi a solicitat aplicarea unei amenzi, insistând asupra acestei sancţiuni penale”, se arată în motivarea instanței.

Din cauza faptului că a refuzat prestarea muncii în folosul comunității nu au putut fi aplicate articolele ce privesc suspendarea executării pedepsei.

”Tribunalul constată că inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei activităţi neremunerate în folosul comunităţii astfel că faţă de acesta nu pot fi aplicate disp. art. 91, 92 C.pen., nefiind îndeplinită condiţia prev. de art. 91 al. 1 lit. c) C.pen”, se arată în motivarea instanței.

La Tribunalul Hunedoara a fost condamnat la un an și 5 luni de închisoare cu executare. Dosarul a mers în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde magistrații au judecat. Aceștia au păstrat pedeapsa cu executare, dar au modificat pedepsele accesorii. De asemenea au mai dispus confiscarea sumei de 5000 de lei de la tânăr.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia a fost dată în data de 25 mai 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Site-ul Ministerului Apărării Naționale, în limba engleză, atacat de hackeri. Ce fel de atac cibernetic a avut loc

Publicat

Hackerii au atacat pagina de internet, versiunea în limba engleză a site-ului Ministerului Apărării Naționale. Atacul a început sâmbătă, 28 mai, în jurul orei 4.30 când a s-a declanșat un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS).

Potrivit MAPN, Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) au reușit restabilirea funcționării normale a paginii de internet în aproximativ 30 de minute de la declanșarea atacului DDOS.

”Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN este în legătură cu celelalte instituții naționale cu atribuții în domeniu pentru identificarea cu precizie a originii acestui atac și luarea tuturor măsurilor care se impun”, se arată într-un comunicat remis de MApN.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax