Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MASA DE CRĂCIUN: Sărmăluțe, friptură la tavă sau cozonaci. Rețete tradiționale și moderne pe care le poți găti


Publicat

masa de craciunOdată cu venirea iernii și a sărbătorilor de iarnă, gospodinele încep să se gândească cum va arăta masa de Crăciun și ce anume vor găti pentru zilele acestea de sărbătoare. Cu siguranță de pe masa de Crăciun nu vor lipsi preparatele din carne, sărmăluțele sau cozonacii. Gospodinele se gândesc din timp la ceea ce vor găti și caută cele mai bune rețete de mâncare, ca masa lor să arate cât mai bine și să fie cât mai bogată.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN 2015. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

Pentru a le veni în ajutor gospodinelor, noi am pregătit o listă de rețete tradiționale și moderne pe care le pot pregăti pentru masa de Crăciun.

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

MOD DE PREPARARE 

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

Sarmale-cu-costita-catering-timisoara-livrare-la-domiciliu-32627SARMALE TRADIȚIONALE

INGREDIENTE:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

MOD DE PREPARARE 

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată (noi am pus citeva ouă de prepeliță) și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

 tochitura-ardeleneascaTOCHITURĂ ARDELENEASCĂ

INGREDIENTE:

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței  de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

MOD DE PREPARARE

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se  lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit  se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSTELUȚE CU NUCĂ ȘI SCORȚIȘOARĂ

INGREDIENTE:

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

MOD DE PREPARARE

 Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Rețete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare,piper

MOD DE PREPARARE

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). spumiţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de  supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

 friptura de porc in crusta de miereFRIPTURĂ DE PORC ÎN CRUSTĂ DE MIERE CU MUȘTAR

INGREDIENTE:

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

sare şi piper

MOD DE PREPARARE

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCOZONAC NEMȚESC (DRESDNER STOLLEN)

INGREDIENTE:

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucsoara

1/2 linguriţă de cuisoare măcinate

1/2 sare

200 de grame de zahăr pudră

MOD DE PREPARARE

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru  2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan (vezi foto). Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

PROGRAM OFICIAL de Ziua Națională la Alba Iulia, modificat. Care sunt manifestările din 1 Decembrie 2020 anunțate de autorități

Publicat

Autoritățile județene au făcut modificări în programul manifestărilor din ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia. Sunt incluse transmisiuni live și de la slujba Te Deum de la Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj, iar dezbaterea ”1 Decembrie 1918” de la Sala Unirii a fost împărțită în trei sesiuni.

De asemenea, au fost modificate unele repere orare.

Reamintim că de Ziua Națională majoritatea evenimentelor se desfășoară fără public și sunt transmise online, pentru a respecta legislația stării de alertă. Deocamdată, până în 30 noiembrie inclusiv, Alba Iulia se află în carantină.

Au rămas în program ceremonia militară de la ora 14.00 de la Monumentul Unirii, slujba Te Deum de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia (ora 12.00) și celelalte manifestări anunțate anterior.

Autoritățile au anunțat însă că este posibil să fie și alte modificări în perioada următoare.

PROGRAM OFICIAL de Ziua NAȚIONALĂ la Alba Iulia – 1 Decembrie 2020 – actualizat:

26 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – Sesiune științifică – ziua 1 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

16.00 Expoziție de fotografie istorică, de arhivă, cu centrul vechi al orașului Alba Iulia (vernisaj expoziție) – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (transmisiune live)

27 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – sesiune științifică – ziua 2 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

28 NOIEMBRIE 2020

17.00 „Memoria Unirii” – prezentare exponat – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Cărțile Unirii” – prezentare carte – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

19.00 „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea I)

29 NOIEMBRIE 2020

11.00  „Sala Unirii în fotografie” – vernisaj expoziție – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00  „Muzică de fanfară” – recital – Fanfara Județului Alba, cu repertoriu de muzică patriotică (transmisiune live)

13.00  „Gândurile Unirii” – testimoniale

19.00  „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea II)

30 NOIEMBRIE 2020

10.00 – 12.00 Depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuia lui Mihai Viteazul, Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

12.15  Arborarea Drapelului Național al României – Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării

12.30  Drumul icoanei – vernisaj expoziție – lansare rută culturală – Catedrala Încoronării – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

13.00 Sala 67 – „Cine va păzi clopoțeii?”, regia Teodora Popa – Spectacol de teatru 4+ – Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia (transmisiune live)

14.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.00 Icoane pe sticlă – vernisaj expoziție – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – expoziție de icoane pe sticlă în tehnica tradițională a școlii de la Laz, realizată de cursanții clasei din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba (transmisiune live)

17.00  „Folk & vers românesc” – spectacol de poezie și muzică folk – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

18.00  „Tezaur Folcloric” – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzare ediție specială cu selecții din emisiunea Tezaur Folcloric, filmări realizate la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba)

21.00  „Cvartet pentru România” – concert omagial – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – recital al cvartetului Județului Alba; transmisiune live

1 DECEMBRIE 2020

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Beniamin Todosiu: Autostrăzile României au rămas doar pe hârtie. E timpul să trecem de la promisiuni la fapte serioase

Publicat

Români ar fi trebuit să aibă, în anul 2020, 11355 de kilometri de autostradă, dacă promisiunile din ultimii 10 ani ale politicienilor ar fi fost respectate. Din păcate, în prezent avem puțin peste 800 de kilometri de autostradă, ceea ce reprezintă nici 10 % din cât s-a promis.

La peste 100 de ani de la Marea Unire, România este departe de a avea o autostradă care să treacă Munții Carpați. Media de kilometri de autostradă construiți după Revoluție este de 24 km/an. Iar în ultimii 5 ani, media este de 28 km/an. În acest ritm, vom rămâne din ce în ce mai urmă față de Europa și vom fi condamnați la subdezvoltare. Avem nevoie de un salt, de o schimbare fundamentală a felului cum gestionăm infrastructura mare de transport. Multă vorbărie, carioci colorate și hărți utopice – asta a livrat clasa politică veche.

Proiectele pregătite prost, cu studii și analize tehnice făcute pe genunchi, cu licitații interminabile, blocate apoi într-un hățiș legislativ, lipsite de avize sau autorizații și supuse unei fugi cronice de responsabilitate au devenit o regulă. Finanțarea este greoaie, limitativă și impredictibilă. Toate aceste neajunsuri ne-au arătat din nou și din nou cum autostrăzile României se construiesc cu țârâita, cu amânări după amânări. Plătim cu toții mult prea mulți bani, timp și nervi pentru o rețea de transport învechită, neperformantă și criminală.

Ce va face USR PLUS?

1. Finanțarea adecvată a infrastructurii de transport: un program pe 10 ani

Un salt de dezvoltare a rețelei de autostrăzi vine cu un necesar de finanțare semnificativ. Până acum, pentru că implementarea proiectelor a mers prost, nu s-a văzut nevoia de bani. Statul nu a fost în stare să cheltuiască nici fondurile europene aflate la dispoziția sa. Această stare de lucruri se va schimba semnificativ în următorii ani, odată cu măsurile de reformă și cu programul amplu de construcție de autostrăzi transcarpatice. În prezent, investițiile anuale în dezvoltarea rețelei rutiere naționale (construcție de autostrăzi și drumuri naționale) se situează cam la 0,5 mld. euro. Estimăm ca nevoia de finanțare să crească exponențial: ~1,3 miliarde euro în 2021, ~2,4 mld euro în 2022, ~5 mld euro în 2023, ~7-10 mld euro în 2024.

Este evident că un astfel de necesar de finanțare nu poate fi acoperit din alocări făcute ca până acum, așa că propunem:

Contractarea de fonduri din Planul de Redresare (“Recovery Fund”)

Creșterea alocării pentru autostrăzi din fondurile structurale 2021-2027 prin renegocieri bazate pe nevoile României.
Contractarea de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale (BEI, BERD, Banca Mondială) și din partneriatul cu U.S. EXIMBANK

Creșterea semnificativă a fondurilor din bugetul de stat – de la 0,15 mld euro în prezent la 1 mld euro la finalul perioadei de guvernare

2. Reformă structurală. Profesionalism în gestionarea infrastructurii de transport

Instituțiile care se ocupă de drumuri și căi ferate în România, Ministerul Transporturilor și companiile subordonate, au eșuat dramatic în misiunea lor, iar lipsa de competență a acestora a ajuns de notorietate.

Un program transformațional pentru infrastructura de transport a României, în valoare de zeci de miliarde de lei, nu poate fi gestionat decât cu profesionalism, continuitate și responsabilitate. Guvernul USR PLUS va operaționaliza Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), înființată în anul 2016 și lăsată de izbeliște în ultimii ani.

Vom solicita selectarea managementului companiei în mod transparent și competitiv. Vom vota includerea în Consiliul de Transparență a reprezentanților societății civile.

3. Priorități stabile și conectarea provinciilor istorice

Prea mult timp autostrăzile s-au prioritizat după locul de unde e ministrul sau cine e mai puternic la el în partid. Proiectele au fost începute sau abandonate după raportul forțele de putere din partidele de la guvernare. Prioritatea absolută a construcției de infrastructură în România este conectarea provinciilor istorice cu drumuri rapide și sigure. Avem nevoie să ne legăm țara după mai bine de 100 de ani de la Unire prin drumuri moderne peste Carpați.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea Constituțională a respins creșterea cu 15% a salariilor pentru funcționarii de la președinție, guvern și parlament

Publicat

casa poporului, palatul parlamentrului

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu unanimitate de voturi, legea prin care Parlamentul, la inițiativa PSD, a decis majorarea cu 15% a salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit acestora, decizia a fost luată pe motive extrinseci, mai exact din cauza încălcării principiului bicameralismului – actul normativ a fost adoptat într-o formă semnificativ diferită în forul decizională față de prima Cameră sesizată.

Legea a fost adoptată pe 14 octombrie de Camera Deputaților, forul decizional, cu 150 voturi pentru, 71 împotrivă şi 8 abţineri.

Liberalii, care s-au opus actului normativ, l-au atacat la Curtea Constituțională.

Potrivit textelor adoptate de Parlament, „funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”, fiind, astfel, eliminată interdicţia cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă.

Sursă: G4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Topul județelor cu incidența cea mai mare a cazurilor COVID. Județul Alba a scăzut sub 6 la mie. Date din 25 noiembrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis miercuri, 25 noiembrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Este vorba despre coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.

Vezi SONDAJ Alba24: Sunteți de acord să vă vaccinați împotriva Sars-Cov-2, în condițiile în care acest lucru va fi posibil?

TOP județe – incidența COVID la 14 zile – 25 noiembrie – sursă GCS:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri noi / Incidența cazuri COVID la 14 zile:

Sibiu – 12883 – 201 – 7,98

Brașov – 17527 – 215 – 7

Constanța – 14947 – 747 – 6,89

Cluj – 19969 – 495 – 6,84

Mun. București – 62334 – 1475 – 6,62

Ilfov – 13750 – 478 – 6,52

Alba – 9363 – 194 – 5,97

Arad – 10481 – 190 – 5,51

Timiș – 17888 – 301 – 5,32

Bihor – 13169 – 295 – 5,16

Satu Mare – 5078 – 182 – 4,96

Argeș – 12380 – 234 – 4,83

Mureș – 11246 – 214 – 4,59

Prahova – 17873 – 463 – 4,52

Sălaj – 5298 – 95 – 4,02

Bistrița – Năsăud – 5503 – 105 – 3,88

Hunedoara – 8022 – 188 – 3,73

Dâmbovița – 10652 – 162 – 3,59

Ialomița – 4165 – 92 – 3,5

Tulcea – 3204 – 99 – 3,49

Iași – 18476 – 390 – 3,2

Vâlcea – 7560 – 103 – 3,16

Dolj – 11313 – 254 – 3,12

Brăila – 5138 – 53 – 3,09

Călărași – 3879 – 174 – 3,09

Maramureș – 8019 – 219 – 3,07

Mehedinți – 3705 – 78 – 3,04

Covasna – 3893 – 55 – 2,94

Caraș – Severin – 4470 – 91 – 2,89

Galați – 9456 – 173 – 2,82

Bacău – 12288 – 195 – 2,8

Teleorman – 5186 – 114 – 2,79

Botoșani – 5624 – 106 – 2,7

Buzău – 6175 – 77 – 2,5

Giurgiu – 3793 – 102 – 2,5

Neamț – 8980 – 102 – 2,27

Suceava – 12616 – 121 – 2,2

Vaslui – 7272 – 129 – 2,18

Vrancea – 5108 – 95 – 1,87

Olt – 6767 – 90 – 1,78

Harghita – 4459 – 53 – 1,76

Gorj – 4159 – 45 – 1,63

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate