Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MASA DE CRĂCIUN: Sărmăluțe, friptură la tavă sau cozonaci. Rețete tradiționale și moderne pe care le poți găti

Publicat

masa de craciunOdată cu venirea iernii și a sărbătorilor de iarnă, gospodinele încep să se gândească cum va arăta masa de Crăciun și ce anume vor găti pentru zilele acestea de sărbătoare. Cu siguranță de pe masa de Crăciun nu vor lipsi preparatele din carne, sărmăluțele sau cozonacii. Gospodinele se gândesc din timp la ceea ce vor găti și caută cele mai bune rețete de mâncare, ca masa lor să arate cât mai bine și să fie cât mai bogată.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN 2021. Urări de Sărbători pentru cei dragi. Sute de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

Pentru a le veni în ajutor gospodinelor, noi am pregătit o listă de rețete tradiționale și moderne pe care le pot pregăti pentru masa de Crăciun.

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

MOD DE PREPARARE 

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

Sarmale-cu-costita-catering-timisoara-livrare-la-domiciliu-32627SARMALE TRADIȚIONALE

INGREDIENTE:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

MOD DE PREPARARE 

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată (noi am pus citeva ouă de prepeliță) și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

 tochitura-ardeleneascaTOCHITURĂ ARDELENEASCĂ

INGREDIENTE:

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței  de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

MOD DE PREPARARE

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se  lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit  se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSTELUȚE CU NUCĂ ȘI SCORȚIȘOARĂ

INGREDIENTE:

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

MOD DE PREPARARE

 Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Rețete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare,piper

MOD DE PREPARARE

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). spumiţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de  supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

 friptura de porc in crusta de miereFRIPTURĂ DE PORC ÎN CRUSTĂ DE MIERE CU MUȘTAR

INGREDIENTE:

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

sare şi piper

MOD DE PREPARARE

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCOZONAC NEMȚESC (DRESDNER STOLLEN)

INGREDIENTE:

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucsoara

1/2 linguriţă de cuisoare măcinate

1/2 sare

200 de grame de zahăr pudră

MOD DE PREPARARE

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru  2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan (vezi foto). Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, la Dumbrava. Un bărbat a fost lovit MORTAL de o mașină, în timp ce traversa șoseaua

Publicat

politie noaptea

Un accident grav a avut loc noaptea de marți spre miercuri, pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, în zona localității Dumbrava. Un bărbat de 66 ani din Hunedoara a fost lovit mortal de o mașină, în timp ce încerca să traverseze șoseaua.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a produs în jurul orei 04:00, pe Autostrada A10, km 60+ 750 de metri, în dreptul localității Dumbrava, pe sensul Turda – Alba Iulia.

Un bărbat de 46 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a surprins și accidentat mortal un bărbat de 66 de ani, din Vulcan, județul Hunedoara, care era angajat în traversarea autostrăzii.

Cercetările sunt continuate, de către polițiștii Biroului Autostrăzi, sub aspectul înfracțiunii de ucidere din culpă.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Legea privind trecerea unui teren din proprietatea publică în cea privată a oraşului Teiuş, pe masa judecătorilor CCR

Publicat

Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi pe cea a Guvernului în legătură cu Legea privind trecerea unui teren din proprietatea publică în cea privată a oraşului Teiuş.

Este vorba de un teren în suprafaţă totală de 45.066 mp pe care administrația orașului intenționează de ani buni să facă o bază sportivă cu un stadion. Terenul se află în concesiunea Companiei Naţionale de Cai Ferate CFR – SA.

Potrivit Agerpres, șeful statului a transmis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra unei legi privind transmiterea unei părţi dintr-un teren din proprietatea publică a localităţii Teiuş din judeţul Alba şi din administrarea Consiliului local în proprietatea privată a acestui oraş.

Actul normativ modifică şi Legea 54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Cai Ferate CFR – SA, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului local.

Şeful statului susţine că, prin conţinutul său normativ, legea contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (4) şi alin. (5), art. 52, art. 61 alin. (1), art. 102 alin. (1), art. 120 alin. (1), precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Şi Guvernul a sesizat CCR cu această lege.

Motivul pentru care președintele a sesizat CCR

Preşedintele Iohannis afirmă în sesizarea la CCR că prevederea conform căreia „se aprobă trecerea din proprietatea publică a oraşului Teiuş şi din administrarea Consiliului Local al oraşului Teiuş în proprietatea privată a oraşului Teiuş a unei părţi din terenul în suprafaţă de 74.496 mp, respectiv a terenului în suprafaţă de 29.430 mp aferent blocurilor, caselor de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi a curţilor şi grădinilor din jurul acestora, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta lege” face abstracţie de manifestarea de voinţă a Consiliului Local Teiuş şi de procedura administrativă şi contravine principiului legalităţii şi principiului autonomiei locale.

Şeful statului critică şi prevederea prin care se aprobă transmiterea unui teren în suprafaţă totală de 45.066 mp din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR – SA, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului local în vederea realizării unor investiţii de utilitate publică”.

Potrivit preşedintelui, acest teren intravilan situat pe Aleea Sportivă din Teiuş nu reprezintă un bun proprietate publică exclusivă, iar imobilul aflat în această zonă face parte din infrastructura feroviară.

Preşedintele solicită CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională

El arată că, în lipsa unei declaraţii exprese a legii organice, acest bun ar fi trebuit trecut din proprietatea publică a statului în aceea a unităţii administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliului Local Teiuş, altfel încălcându-se principiul legalităţii şi prevederile constituţionale ce consacră principiul autonomiei locale.

Iohannis aminteşte că există şi o jurisprudenţă constantă a CCR prin care s-a statuat interdicţia reglementării transferului interdomenial al bunurilor proprietate publică prin lege cu caracter individual.

„În concluzie, considerăm că soluţia legislativă criticată (…) a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii şi a principiului autonomiei locale, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi cel al Curţii Constituţionale”, se precizează în sesizare.

Preşedintele Iohannis solicită CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nicolae Manolescu prezintă Gala Poeziei Române Contemporane vineri, la Muzeul Unirii. Ce poeți recită din operele proprii. PROGRAM

Publicat

muzeul unirii alba iulia

Gala Poeziei Române Contemporane are loc vineri, 8 iulie, pe aleea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. De la ora 17.00  începe un adevărat regal poetic susținut de mai mulți poeți care recită din operele proprii.  Evenimentul este moderat de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Proiect național dedicat promovării poeților și poeziei românești contemporane, gala este organizată de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se bucură de susținerea financiară a Ministerului Culturii și de sprijinul pe plan local al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

„Prin organizarea anuală a acestei gale, un eveniment de înaltă ținută culturală,  publicul prezent la eveniment are bucuria și satisfacția de a se întâlni nu numai cu poezia de calitate, ci și cu importante personalități ale lumii literare contemporane din România, căci și în acest an vor fi prezenți la Alba Iulia, atât poeți importanți cât și critici literari importanți, din România” transmite Cornel Nistea, președintele Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.

Ce poeți recită din operele proprii

Gala Poeziei Române Contemporane din acest an va oferi un adevărat regal poetic susținut de poeții Ana Blandiana, Hanna Bota, Marta Petreu, Adrian Alui Gheorghe, Markó Béla, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan T. Morar, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu.

Fiecare moment recitativ va fi însoțit de considerațiile critice ale criticilor literari Răzvan Voncu și Cristian Pătrășconiu.

”La înalta ținută a evenimentului cultural contribuie semnificativ și faptul că întreaga Gală a Poeziei Române Contemporane va fi prezentată de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Ca și în anii precedenți, recitalurile poetice vor fi însoțite de câteva momente muzicale susținute de violonistul Dan Liviu Cernat și pianistul Cristian Alexievici.

Participarea la eveniment este gratuită, iar în situația în care vremea va fi nefavorabilă, gala se va desfășura în Muzeul Principia din Alba Iulia”, mai transmit reprezentanții Bibliotecii Județene Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Cea mai modernă grădiniță din Alba, construită în zona de dezvoltare economică de la Ciugud, va deveni funcțională în toamnă

Publicat

Lucrările la noua grădiniă cu program prelungit din Ciugud, continuă în ritm alert. Reprezentanții administrației locale spun că această investiție va fi finalizată în toamnă.

Clădirea esta amplasată în în Zona de Dezvoltare Economică Ciugud – Drâmbar, zonă industrială în care funcționează peste 40 de companii, care au aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

”Din ceea ce știm, este singura grădiniță din Alba construită într-o zonă industrială și care se va adresa atât copiilor din comunitate, cât și celor care au părinții angajați în zona industrială” a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Dan Lungu.

Reamintim faptul că administrația locală din Ciugud a decis construcția unei grădinițe în apropierea fabricilor tocmai pentru ca părinții să își poată lua sau aduce copiii aproape de locul lor de muncă, fără a pierde prea mult timp pe drum.

La început, lucrurile nu au mers prea bine. Construcția grădiniței a fost blocată de un proces între Primărie și constructor.

Constructorul a solicitat în instanță, printre altele, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor, invocând nereguli în proiect.

Până la urmă contractul semnat cu constructorul inițial a fost reziliat în 2021, iar administrația locală a reluat, la începutul acestui an, licitația prin care a desemnat un nou constructor.

Grădinița va fi cea mai modernă din județ

Noul termenul de execuție al lucrării este de 6 luni, la o valoare totală a proiectului de aproximativ 4,8 milioane de lei (inclusiv TVA).

Banii provin din fonduri europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și din bugetul local al Comunei Ciugud.

Grădinița va putea găzdui 180 de copii și va fi cea mai modernă din tot județul Alba.

Clădirea a fost structurată în 4 secțiuni (trei la parter și una la etaj): prima cu filtrul, cabinetul medical, izolatorul și alte anexe specifice accesului, a doua cu sala multifuncțională și bucătăria ca funcțiuni principale a treia cu sălile pentru grupele de joc și dormitoarele copiilor și a patra pentru conducere și personal – la etaj.

Acestea sunt organizate în jurul a două curți interioare: una cu vegetație, deschisă pe latura dinspre nord (aceasta conduce spre locul de joacă exterior), cealaltă – un atrium, cu pardoseală de tartan, funcționează ca o cameră de joacă în aer liber.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax