Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mașina cu hidrogen, proiect inedit al cercetătorilor români de la Vâlcea. Se încarcă în 3 minute și are o autonomie de 320 de km

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat, joi, cu cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea despre un proiect românesc inedit: cel al mașinii cu hidrogen. 

La Vâlcea se dezvoltă trei aplicații auto, una electrică și două care integrează tehnologii bazate pe hidrogen.

În cazul celei mai avansate dintre aplicații, vorbim despre un autovehicul electric utilitar; hidrogenul este produs din surse regenerabile de energie în cadrul institutului, comprimat și stocat la presiune înaltă în rezervorul amplasat la bord.

Timpul de reîncărcare a rezervorului cu hidrogen este de aproximativ 3 minute, iar autonomia maximă este de aproximativ 320 km (este vorba despre un alt model decât cel din poză, care nu a fost fotografiat).

Klaus Iohannis a declarat, după ce a văzut mașinile-prototip, că cercetătorii de la Vâlcea sunt „deschizători de drumuri pentru domenii de viitor în România”.

Mașina a fost realizată în laboratoarele Centrului Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustie, unele dintre cele mai moderne din Europa și este primul vehicul electric cu hidrogen bazat pe un proiect românesc.

Centrul Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustie de la Râmnicu Vâlcea a fost înființat în anul 2009 şi își desfășoară activitatea în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI).

Experimentele efectuate de cercetătorii de la ICSI pentru folosirea hidrogenului şi pilelor de combustie ca mijloc de propulsie auto au condus la crearea unei maşini electrice propulsate pe bază de hidrogen.

Sursă foto: Președinția României

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax