Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Maşină de teren răsturnată în Cheile Cibului. Cetăţean lituanian rănit în ACCIDENT OFF ROAD la limita judeţelor Alba şi Hunedoara


Publicat

Un cetăţean de origine lituaniană a fost rănit într-un accident petrecut marţi seara, în Cheile Cibului, la limita judeţelor Alba şi Hunedoara. Maşina în care se afla s-a răsturnat într-o zonă accidentată. Bărbatul de 41 de ani a fost recuperat în urma unei acţiuni de salvare de amploare şi a fost transportat la UPU Alba Iulia.

Pentru recuperarea persoanei rănite au fost chemate să intervină echipaje ISU din Alba şi Hunedoara. De asemenea, a fost solicitată şi intervenţia Salvamont Alba, însă bărbatul rănit a fost preluat de localnici, poliţişti din localitatea Almaşu Mare şi ISU, pentru a fi transportat la spitalul din Alba Iulia.

Cetăţeanul lituanian se afla într-o zonă off-road, alături de alţi prieteni, care ar fi participat la o ieşire în munţi cu maşini 4×4.

Cheile Cibului alcătuiesc o arie protejată de interes național şi se află pe teritoriul administrativ al comunei Almaşu Mare, în sud-estul Munţilor Metaliferi (Apuseni).

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, bărbatul rănit, de cetăţenie lituaniană, are 41 de ani. Poliţişti de la IPJ Alba, Almaşu Mare şi Zlatna au fost nevoiţi să se deplaseze aproximativ 10 kilometri pe jos pentru a ajunge la zona accidentului. În maşina răsturnată se mai aflau alte două persoane care nu au fost rănite, din primele informaţii.

Potrivit ISU Alba, “Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba, a fost solicitat să intervină începând cu ora 18.50, la un accident produs la limita judeţelor Alba şi Hunedoara în zona Cheile Cibului – Valea Prii, sat Văleni.

În accident a fost implicat un autovehicul de teren care s-a răsturnat într-o zonă foarte greu accesibilă, acesta aparţinând unui grup de 6 autovehicule off road, cu 13 persoane.

La faţa locului s-au deplasat şase echipaje din cadrul ISU Alba şi ISU Hunedoara, cu o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, două ambulanţe tip B, o ambulanţă de terapie intensivă mobilă, o autospecială de lucru cu apă şi spumă.

Pentru operaţiunea de căutare-salvare s-a intervenit în cooperare cu forţe din cadrul IPJ Alba, IPJ Hunedoara, SVSU Almaşu Mare, două autovehicule off road din Orăştie, Salvamont Hunedoara şi o ambulanţă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba.

În urma evenimentului a rezultat o victimă de naţionalitate lituaniană. Victima este stabilă, a fost preluată de către echipajul de Terapie Intensivă Mobilă şi transportată la UPU Alba.

În zonă se continuă intervenţia pentru scoaterea autovehiculului de teren”.

Bărbatul a fost transportat la spital în stare conştientă şi stabilă.

UPDATE1: Potrivit IPJ Alba, „la ora 18,18, în urma unei sesizări prin 112, poliţiştii din Zlatna şi Almaşu Mare au participat, alături de lucrători ai ISU Alba şi Hunedoara, poliţişti ai Poliţiei Orașului Geoagiu, salvamontişti, pădurari şi localnici, la acţiunea de căutare şi salvare a victimei unei accident produs pe un drum neamenajat, în zona Cheile Cibului.

Căutările s-au desfășurat într-o zonă greu accesibilă, pe o rază de circa 10 kmp, iar în jurul orei 20.00, victima a fost găsită la circa 7 km est de localitatea Cib.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că un grup, format din 13 cetăţeni de naţionalitate lituaniană, s-au deplasat, în mod organizat, în zona respectivă, cu 6 autoturisme de teren, în vederea desfăşurării de activităţi off road. În momentul în care au ajuns în locul numit Fundoaia Vinţii, pentru a trece pe un drum neamenajat, dinspre localitatea Cib înspre Dealul Băcâii, unul dintre conducătorii auto a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat cu autoturismul de teren, într-o râpă, în partea dreaptă a sensului de mers.

În urma accidentului, R.V.T., de 41 de ani din Lituania, a suferit mai multe leziuni. Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţe Alba, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale şi a rămas internată.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment”.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. ion

    joi, 01.05.2014 at 09:36

    am fost si eu pe acest drum antic (folosit si de daci) cu Loganul nostru. N-am stiut ce ne asteapta. Era in anul 2006. Nici o harta sau site nu a furnizat informatii corecte despre el. Ajunsi la inceputul drumului un localnic ticalos ( ca sa ma exprim frumos) ne-a spus ca putem merge linistiti, ca drumul este bun, pot trece 2 masini una pe langa alta, toul e OK! A fost un drum de cosmar pana jos …Dacia noastra s-a comportat excelent (avand garda la sol inalta). Daca il prind pe individul acela il pun sa ma care in spate de jos de la Bacia pana sus la casa lui ! Asa sa fie taranul roman ? In loc sa ajuti un turist, iti bati joc de el…Ce educatie a primit de acasa si de la scoala?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

De ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2020, a doua sesiune. Ce trebuie să știe candidații

Publicat

examen

De luni, 13 iulie, încep înscrierile la Bacalaureat 2020, sesiunea a doua. Prima probă scrisă va fi pe 24 august, primele rezultate vor fi cunoscute în 2 septembrie, iar echivalarea probelor de competențe ligvistice și digitale se face în 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie.

Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Înscrierea candidaților este programată în intervalul 13 – 24 iulie.

Documentele-tip de înscriere – completate și semnate – pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ-centre de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice/poștă, folosindu-se coordonatele indicate de secretariatele unităților de învățământ.

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – a doua sesiune – probele scrise:

24 august: Limba și literatura română – E.a)

25 august: proba obligatorie a profilului – E.c)

26 august: proba la alegere a profilului și specializării – E.d)

Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională

Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie sau Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

27 august: Limba și literatura maternă – proba E.b)

28 și 31 august, respectiv 1 septembrie: echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

2 septembrie (până la ora 12:00): afișarea rezultatelor (prin anonimizarea numelui și a prenumelui)

2 septembrie (14:00 – 20:00): depunerea/transmiterea contestațiilor. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

5 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

Comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență.

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă (utilizator mediu – media cuprinsă între 5 și 6,99; utilizator avansat – media cuprinsă între 7 și 8,49; utilizator experimentat – media cuprinsă între 8,50 și 10).

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei (calificativul A1 – media cuprinsă între 5 și 5,99; calificativul A2 – media cuprinsă între 6 și 6,99; calificativul B1 – media cuprinsă între 7 și 8,49; calificativul B2 – media cuprinsă între 8,5 și 10).

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a (utilizator începător – media cuprinsă între 5 și 5,99; utilizator de nivel mediu – media cuprinsă între 6 și 6,99; utilizator avansat – media cuprinsă între 7 și 8,49; utilizator experimentat – media cuprinsă între 8,50 și 10).

Ce le este interzis candidaților:

– nu pot avea în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea; nu pot avea cu ei nici telefoane mobile, căşti audio, mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare

– nu pot folosi mijloacele de calcul

– se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul

– dacă încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise

– încălcarea regulilor menţionate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior; aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat

Alte reguli la examen

– pe foile de examen, candidații vor scrie cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematică” şi „Geografie”, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen

– sălile de examen vor fi supravegheate de cel puțin un asistent

– lucrările vor fi corectate de comisii din alte județe față de cel din care provine candidatul

– rezultatele vor fi publicate în format anonimizat; fiecare candidat primește un cod de identificare.

În sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

– la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;

– vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);

– se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;

– în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;

– intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă și spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

– existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

– în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt;

– pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 10 august. Zilele cu temperaturi mai scăzute și perioadele cu ploi și furtuni. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni. Până în 26 iulie, vremea va fi mai răcoroasă decât în mod normal pentru această perioadă în jumătatea nordică a țării și ușor mai cald în sud și sud-est. Vor mai fi câteva zile cu ploi și furtuni, însă, în general, cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

În județul Alba, temperaturile maxime vor oscila între valori de 20 de grade și 29 de grade, în zonele mai joase, până la finalul lunii iulie. Luna august începe cu maxime de 25-26 grade Celsius și se mai încălzește abia în intervalul 9-10 august.

Va mai ploua în această săptămână, apoi în intervalul 23-28 iulie și 6-10 august.

Săptămâna 13-19 iulie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nordică a țării.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 20-26 iulie

Temperatura aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile nordice, dar și ușor mai ridicate în sud-est, iar în rest temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Săptămâna 27 iulie – 3 august

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în extremitatea de nord a țării, dar și ușor mai ridicate în sud și sud-est.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile din sud-vestul țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 3-10 august

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un medic avertizează: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită

Publicat

România riscă să ajungă în situația Italiei pentru că sistemul medical riscă să fie copleșit în curând de cazurile grave de coronavirus. Este avertismentul medicului timișorean Virgil Musta, care a spus la Digi24 că majoritatea secțiilor de Terapie Intensivă sunt pline sau chiar la capacitate depășită.

Reamintim faptul că la ATI erau internați duminică 243 de pacienți, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: Două noi cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor active în județ

Dacă nu înțelegem, va fi foarte grav, pentru că ceea ce se întâmplă acum vom vedea peste 2 săptămâni. S-ar putea ca în două săptămâni numărul de cazuri să explodeze și mai mult și atunci nu mai avem ce face. Vom ajunge în situația Italiei sau Franței și, ați văzut, acolo au fost drame ale întregii societăți, a avertizat el.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la o casă din Alba Iulia. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică seara la o casă aflată pe Bulevardul Horea din municipiul Alba Iulia. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă în municipiul Alba Iulia, pe Bulevardul Horea.

La ajungerea forțelor de intervenție la fața locului ardea o canapea mocnit, incendiul fiind lichidat fără probleme.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate