Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Maşină de teren răsturnată în Cheile Cibului. Cetăţean lituanian rănit în ACCIDENT OFF ROAD la limita judeţelor Alba şi Hunedoara


Publicat

Un cetăţean de origine lituaniană a fost rănit într-un accident petrecut marţi seara, în Cheile Cibului, la limita judeţelor Alba şi Hunedoara. Maşina în care se afla s-a răsturnat într-o zonă accidentată. Bărbatul de 41 de ani a fost recuperat în urma unei acţiuni de salvare de amploare şi a fost transportat la UPU Alba Iulia.

Pentru recuperarea persoanei rănite au fost chemate să intervină echipaje ISU din Alba şi Hunedoara. De asemenea, a fost solicitată şi intervenţia Salvamont Alba, însă bărbatul rănit a fost preluat de localnici, poliţişti din localitatea Almaşu Mare şi ISU, pentru a fi transportat la spitalul din Alba Iulia.

Cetăţeanul lituanian se afla într-o zonă off-road, alături de alţi prieteni, care ar fi participat la o ieşire în munţi cu maşini 4×4.

Cheile Cibului alcătuiesc o arie protejată de interes național şi se află pe teritoriul administrativ al comunei Almaşu Mare, în sud-estul Munţilor Metaliferi (Apuseni).

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, bărbatul rănit, de cetăţenie lituaniană, are 41 de ani. Poliţişti de la IPJ Alba, Almaşu Mare şi Zlatna au fost nevoiţi să se deplaseze aproximativ 10 kilometri pe jos pentru a ajunge la zona accidentului. În maşina răsturnată se mai aflau alte două persoane care nu au fost rănite, din primele informaţii.

Potrivit ISU Alba, “Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba, a fost solicitat să intervină începând cu ora 18.50, la un accident produs la limita judeţelor Alba şi Hunedoara în zona Cheile Cibului – Valea Prii, sat Văleni.

În accident a fost implicat un autovehicul de teren care s-a răsturnat într-o zonă foarte greu accesibilă, acesta aparţinând unui grup de 6 autovehicule off road, cu 13 persoane.

La faţa locului s-au deplasat şase echipaje din cadrul ISU Alba şi ISU Hunedoara, cu o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, două ambulanţe tip B, o ambulanţă de terapie intensivă mobilă, o autospecială de lucru cu apă şi spumă.

Pentru operaţiunea de căutare-salvare s-a intervenit în cooperare cu forţe din cadrul IPJ Alba, IPJ Hunedoara, SVSU Almaşu Mare, două autovehicule off road din Orăştie, Salvamont Hunedoara şi o ambulanţă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba.

În urma evenimentului a rezultat o victimă de naţionalitate lituaniană. Victima este stabilă, a fost preluată de către echipajul de Terapie Intensivă Mobilă şi transportată la UPU Alba.

În zonă se continuă intervenţia pentru scoaterea autovehiculului de teren”.

Bărbatul a fost transportat la spital în stare conştientă şi stabilă.

UPDATE1: Potrivit IPJ Alba, „la ora 18,18, în urma unei sesizări prin 112, poliţiştii din Zlatna şi Almaşu Mare au participat, alături de lucrători ai ISU Alba şi Hunedoara, poliţişti ai Poliţiei Orașului Geoagiu, salvamontişti, pădurari şi localnici, la acţiunea de căutare şi salvare a victimei unei accident produs pe un drum neamenajat, în zona Cheile Cibului.

Căutările s-au desfășurat într-o zonă greu accesibilă, pe o rază de circa 10 kmp, iar în jurul orei 20.00, victima a fost găsită la circa 7 km est de localitatea Cib.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că un grup, format din 13 cetăţeni de naţionalitate lituaniană, s-au deplasat, în mod organizat, în zona respectivă, cu 6 autoturisme de teren, în vederea desfăşurării de activităţi off road. În momentul în care au ajuns în locul numit Fundoaia Vinţii, pentru a trece pe un drum neamenajat, dinspre localitatea Cib înspre Dealul Băcâii, unul dintre conducătorii auto a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat cu autoturismul de teren, într-o râpă, în partea dreaptă a sensului de mers.

În urma accidentului, R.V.T., de 41 de ani din Lituania, a suferit mai multe leziuni. Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţe Alba, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale şi a rămas internată.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment”.

foto: arhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. ion

  joi, 01.05.2014 at 09:36

  am fost si eu pe acest drum antic (folosit si de daci) cu Loganul nostru. N-am stiut ce ne asteapta. Era in anul 2006. Nici o harta sau site nu a furnizat informatii corecte despre el. Ajunsi la inceputul drumului un localnic ticalos ( ca sa ma exprim frumos) ne-a spus ca putem merge linistiti, ca drumul este bun, pot trece 2 masini una pe langa alta, toul e OK! A fost un drum de cosmar pana jos …Dacia noastra s-a comportat excelent (avand garda la sol inalta). Daca il prind pe individul acela il pun sa ma care in spate de jos de la Bacia pana sus la casa lui ! Asa sa fie taranul roman ? In loc sa ajuti un turist, iti bati joc de el…Ce educatie a primit de acasa si de la scoala?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

 • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
 • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
 • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
 • produse de la stână din Vinţu de Jos
 • conserve din fructe şi legume
 • chipsuri din cartofi de Alba
 • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
 • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
 • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
 • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate