Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Maşini şi aparatură de înregistrare audio-video, pentru Serviciul Criminalistic al Poliţiei din Alba. 350.000 lei de la Consiliul Judeţean

Publicat

sediul IPJ Alba

masini noi autospeciale IPJ Alba Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba va beneficia de investiţii estimate la valoarea de 350.000 lei din partea Consiliului Judeţean. Administraţia va cumpăra trei autovehicule, unul dintre ele 4×4, binocluri, cameră video cu detecţie termică pentru detecţie umană, aparate foto, laptopuri şi imprimante ce vor fi folosite în special de Serviciul Criminalistic, pentru prinderea infractorilor.

Investiţia este inclusă într-un acord de cooperare CJ Alba – IPJ Alba, pentru implementarea proiectului „Eficientizarea şi creşterea gradului de operaţionalizare a capacităţilor pentru protejarea patrimoniului public şi privat pe raza Judeţului Alba” şi va fi prezentat pentru aprobare, joi, în şedinţă extraordinară, consilierilor judeţeni.

CJ Alba, prin intermediul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publice, va achiziţiona şi va da în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 10 ani Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, prin împrumut de folosinţă (comodat) următoarele bunuri:

– autovehicule – 3 buc; două cu tracţiune 4×2 (94.30 lei) şi unul cu tracţiune 4×4 (84.300 lei)

– binocluri cu înregistrare video – 2 buc – 4.000 lei

– camere de vedere termică pentru detecţie umană – 1 buc – 25.000 lei

– aparate de fotografiat cu posibilitate de înregistrare audio-video – 5 buc – 15.000

– laptop-uri – 14 buc – 42.000 lei

– imprimante color A4 cu laser – 6 buc – 14.400 lei

– imprimante color A3 cu laser – 4 buc – 12.00 lei

– multifuncţionale – 5 buc – 50.00 lei

– sisteme informatice de calcul – 3 buc – 9.000 lei

IPJ Alba motivează că necesarul pentru desfăşurarea activităţii este de 482 de autovehicule, din care deţine doar 51,45% (234 autovehicule). Din totalul mijloacelor de transport deţinute – 216 mărci autohtone şi 42 mărci străine, majoritatea prezintă un grad de uzură avansat. IPJ Alba dispune de 87 autovehicule cu vechimea în exploatare sub 5 ani, de 132 autovehicule cu vechimea între 5 şi 10 ani, iar restul de 39 autovehicule cu vechimea peste 10 ani. Din totalul acestora, un număr de 89 autovehicule au un rulaj sub 50.000 km efectivi, 9 autovehicule între 50.000-100.000 km. efectivi, 155 autovehicule între 100.000-250.000 km efectivi, iar un număr de 5 autovehicule au peste 250.000 km. efectivi.

În cadrul unităţii, Serviciul Criminalistic este implicat într-un proces de euroconformizare pentru alinierea la cerinţele impuse desfăşurării activităţilor criminalistice de către Reţeaua Europeană a Institutelor de Criminalistică „ENFSI”.

În acest sens, ca prim pas s-a reuşit amenajarea spaţiilor Serviciului Criminalistic de la reşedinţă, s-a obţinut acreditarea RENAR pentru activităţile derulate în cadrul laboratoarelor criminalistice, fapt ce se constituie ca o primă etapă realizată din obiectivul propus încă din anul 2010, potrivit documentaţiei proiectului.

“Întrucât, în prezent, o problemă acută este cea legată de tehnica de fotografiere a locului faptei, solicităm pe această cale sprijin în vederea dotării cu aparate de fotografiat cu posibilitate de înregistrare audio-video, a compartimentelor de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei din cadrul inspectoratului – biroul specializat de la reşedinţă şi compartimentele de la municipii şi oraşe.

Totodată, pentru creşterea eficienţei tuturor activităţilor de prevenire şi combatere a infracţiunilor la nivelul unităţii şi micşorarea timpului de reacţie la evenimente, un element esenţial este şi asigurarea suportului tehnic de identificare şi multiplicare a elementelor operative, gestionare a comunicării şi diseminării informaţiilor la structurile competente, în speţă echipamente optice de supraveghere, de multiplicare, de calcul şi prelucrare date operative, toate compatibile cu sistemele de operare existente în prezent în reţelele de comunicaţii cu eşaloanele superioare”, potrivit IPJ Alba.

Investiţiile vor duce la: creşterea mobilităţii echipajelor de patrulare şi intervenţie la solicitările cetăţenilor, reducerea timpilor de răspuns a structurilor operative la solicitările primite din partea cetăţenilor, eliminarea unor neconformităţi şi neajunsuri privind dotarea cu tehnică foto, video de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei, precum şi echipamente necesare protecţiei fizice, supravegherii operative, multiplicării, prelucrării şi comunicării imaginilor, astfel încât să se realizeze creşterea calităţii şi eficienţei activităţilor specifice la nivelul tuturor structurilor operative; în situaţia achiziţiei şi folosirii noii tehnici, cetăţenii judeţului, vor beneficia de un serviciu poliţienesc calitativ tehnic superior, eliminându-se unele neajunsuri privind obţinerea unor imagini şi înregistrări foto-audio-video şi realizarea unor paşi către creşterea siguranţei persoanelor şi patrimoniului la nivelul judeţului; reducerea infracţionalităţii silvice şi a celei din domeniul criminalităţii economico-financiare prin crearea posibilităţii verificării în timp real în baze de date ale altor instituţii cu care cooperează Poliţia Română şi intervenţia operativă în aceste domenii împreună cu alte organisme abilitate, pentru luarea măsurilor legale care se impun.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Corbean

    miercuri, 16.03.2016 at 16:35

    pentru ce atatea echipamente din banii nostri? oricum hoții de azi sunt foarte isteti si foarte greu de prins,degeaba atata aparatura de filmare la distanta caci cu o cagula se rezolva totul 🙂 de multe ori turistii trec la cativa metri de hoti si nu le sesizeaza prezenta, este aproape inutila aparatura avand în vedere ca nu ştie nimeni când şi unde lovesc 🙂 urmaritorii nu pot fi în sute de locuri deodata 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax