Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mașinile cu ITP expirat și fără RCA vor putea fi considerate vehicule abandonate și ridicate de către autorități. PROIECT

Publicat

Mașinile cu ITP expirat de șase luni și fără RCA vor putea fi considerate „vehicule abandonate” și ridicate astfel de către autoritățile locale. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat recent la Senat. 

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate. Aceasta a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, pe 14 noiembrie.

Inițiativa legislativă modifică definiţia vehiculului abandonat, pentru a-i aduce acesteia un plus de precizie, astfel încât să poată fi folosită în mod cotidian de către autorităţile locale.

Astfel, conform proiectului, un vehicul abandonat este definit drept „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat de 6 luni şi care este neasigurat pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie”.

În România, una din două persoane adulte deține permis de conducere

„În România, potrivit ultimelor statistici, în 2021, numărul celor care deţineau un permis de conducere era de 8.298.956 de persoane, ceea ce reprezintă 43% din totalul populaţiei ţării şi 53% din populaţia adultă. Practic, una din două persoane adulte deţine permis de conducere.

La finalul anului 2021, parcul auto din România avea 9.661.483 de vehicule înmatriculate. Dintre acestea, 7.611.039 (78,7%) erau reprezentate de autoturisme.

Alba, locul 4 pe țară la numărul de autoturisme la 1000 de locuitori

Rata de motorizare pe teritoriul naţional este de 396 de autoturisme la 1.000 de locuitori. Bucureştiul are cele mai multe vehicule la 1.000 de locuitori (673), urmat de Constanţa (428), Argeş (422), Alba (421), Arad (420).

Din cele 75.600 de vehicule controlate în trafic în 2021, 36,42% erau neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere, iar 14,09% dintre ele prezentau pericol iminent de accidente. La finalul aceluiaşi an erau în vigoare 6.710.462 contracte de RCA, marea majoritate fiind încheiate cu persoane fizice (5.282.809)”, se precizează în expunerea de motive.

Mașinile cu ITP expirat și fără RCA vor putea fi considerate vehicule abandonate

„Aplicarea prevederilor prezentei legi va avea ca efect eliberarea spaţiilor aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unei unităţi administrativ-teritoriale, în vederea folosirii acestuia în scopuri utile, descongestionarea trotuarelor localităţilor şi a carosabilului, ocupate în prezent de asemenea vehicule, cu efecte benefice asupra fluidizării traficului, precum şi asupra mediului înconjurător”, a mai explicat inițiatorul proiectului, deputatul Alin Apostol.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 17.11.2023 at 10:54

    În baza celor expuse mai sus vreau să fac următorul comentariu.Am văzut preocuparea Primăriei de a degaja locurile de parcare de râciurile abandonate. S-au lipit afişe pe „unele” maşini de foarte multă vreme. O fi murit cel care se ocupa de această activitate, că văd că nu se mişcă nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax