Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Mașinile mai vechi de 15 ani vor putea fi casate din septembrie. Statul dă 3000 de lei pentru fiecare rablă. Condiții de înscriere

Publicat

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că programul pentru casarea autovehiculelor uzate va fi lansat în septembrie. Persoanele fizice – proprietarii de maşini ar urma să caseze autovehiculul vechi în schimbul unei sume de 3.000 de lei.

La casat vor putea fi aduse maşini mici, microbuze şi autoutilitare sau autospeciale uşoare. Jumătate din prima de casare va fi suportată din bugetul Fondului pentru Mediu şi jumătate din bugetul local, fără a fi condiţionată casarea de achiziţia unui autovehicul nou.

Primăriile trebuie să își creeze conturi pentru înscrierea în program

Pentru ca proprietarii de mașini să poată beneficia de program, începând de vineri, 23 septembrie, solicitanții unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București trebuie să își creeze conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

AFM anunță că conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, Programului Eficiență energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic și a Programului Rabla Plus rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

Când se depun cererile de finanțare

Ulterior, în perioada 30 septembrie, ora 10.00 – 25 noiembrie, ora 14.00 sau până la epuizarea bugetului alocat, solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

AFM anunță că este foarte important ca persoana fizică care dorește să se înscrie în program să verifice dacă UAT-ul pe rază căruia își are domiciliul participă în cadrul acestui program și să caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localității pe raza căreia își are domiciliul participă în program.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 50.000.000 de lei.

Numărul de mașini casate, stabilit în funcție de numărul locuitorilor din UAT

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate obţine finanţare astfel:

  • pentru cel mult 100 de autovehicule uzate- pentru UAT cu o populaţie ≤ 1.000 de locuitori,
  • 500 de autovehicule uzate- pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 1.001 şi 5.000 de locuitori,
  • 1.000 de autovehicule uzate- pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori,
  • 5.000 de autovehicule uzate- pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori,
  • 20.000 de autovehicule uzate- pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori,
  • 50.000 de autovehicule uzate- pentru UAT cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

Câți bani se dau pe o mașină mai veche de 15 ani

În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de AFM și jumătate din bugetul local.

„Începând din 23 septembrie 2022 UAT-urile care doresc să participe în program își vor crea conturi de utilizator. Dacă au deja conturi în aplicație, le vor utiliza pe acelea.

Apoi, din data de 30 septembrie 2022, ora 10:00, vor depune cererile de finanțare în aplicație.

Persoanele fizice interesate trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere”, a precizat preşedintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

AFM precizează că beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului.

Ce mașini pot fi casate în program și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească proprietarul

Mașina uzată trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin cinci ani și să figureze în evidențele fiscale ale primăriei respective.

Totodată, persoana fizică trebuie să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local.

Mașina care urmează să fie casată trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației.

La casat vor putea fi aduse maşini mici, microbuze şi autoutilitare sau autospeciale uşoare. La programul pentru casarea maşinilor uzate nu vor putea participa şi persoanele juridice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax