Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Mașinile pentru transportul elevilor, dotate cu sisteme de monitorizare video și localizare GPS. Cum se stabilește traseul

Publicat

Mașinile pentru transportul elevilor trebuie echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video şi localizare GPS, în timp real. Traseul acestora este stabilit de autoritățile locale. 

Legea privind utilizarea autovehiculelor şcolare destinate transportului copiilor din învăţământul preuniversitar de stat a fost promulgată miercuri, 29 mai.

Potrivit actului normativ, traseul sau traseele cu locul de îmbarcare şi debarcare ale deplasărilor sunt aprobate de unităţile administrativ-teritoriale.

Locurile de îmbarcare-debarcare pentru elevi aflate pe drumurile publice sunt stabilite prin hotărâre a autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Mașinile pentru transportul elevilor. Reguli de utilizare

Legea reglementează condiţiile generale în care pot fi utilizate autovehiculele şcolare destinate transportului elevilor din învăţământul preuniversitar de stat:

  • în scopul deplasării la cursuri şi la alte activităţii cultural/educative de natură să contribuie la dezvoltarea competenţei de învăţare şi a abilităţilor socio-emoţionale în rândul acestora.

Transportul elevilor cu autovehiculele şcolare este gratuit, în condiţiile hotărârii autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Este asigurat de unităţile administrativ-teritoriale sau unităţile de învăţământ, cu autovehiculele aflate în proprietatea acestora sau deţinute cu orice alt titlu.

Autovehiculele şcolare sunt inscripţionate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât şi pe lateral cu textul „Transport şcolar”, textul având culoarea neagră pe fond galben.

Cheltuielile implicate cad în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale şi sunt suportate din bugetul local.

Cum se stabilește traseul mașinilor de transport al elevilor

În scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele şcolare, unitatea de învăţământ transmite primarului:

  • graficul de circulaţie
  • traseul/traseele, locul de îmbarcare
  • numărul de elevi transportaţi într-o cursă
  • numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfăşurării cursurilor anului şcolar curent.

Numărul elevilor transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor.

Traseele se pot organiza pentru orice destinaţie de pe teritoriul naţional, atât în timpul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor.

Mașinile pentru transportul elevilor, dotate cu sisteme de monitorizare

Însoţirea elevilor în autovehiculele şcolare în scopul supravegherii acestora şi a asigurării condiţiilor de securitate va fi asigurată de autorităţile publice locale cu atribuţii în acest sens.

În cazul în care infrastructura autorităţii publice locale nu permite acest lucru, supravegherea se face de către conducătorul autovehiculului respectiv, potrivit Agerpres.

Autovehiculele vor fi echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video şi localizare GPS, în timp real, pentru a asigura supravegherea în timpul deplasării, în condiţii de siguranţă a elevilor.

Respectivele vehicule nu pot transporta alte persoane decât cele prevăzute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax